Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Έξυσαν πάτο οι μετοχές, λέει η Goldman Sachs

Οι αμερικανικές μετοχές είναι απίθανο να υποχωρήσουν σε νέα χαμηλά χάρη στην προσέγγιση του «κάνε ό,τι χρειάζεται» που ακολουθούν οι φορείς χάραξης πολιτικής.

Αυτό υποστηρίζει η Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός μιας άνευ προηγουμένου στήριξης και της σταδιακής επιπέδωσης της καμπύλης των κρουσμάτων έχει μειώσει «δραματικά» τους κινδύνους τόσο για τις αγορές όσο και για την αμερικανική οικονομία.

Αν οι ΗΠΑ δεν έχουν δεύτερο κύμα της επιδημίας όταν ανοίξει ξανά η οικονομία, θα είναι απίθανο να δούμε τα χρηματιστήρια σε νέα χαμηλά, τονίζουν.

«Η Fed και το Κογκρέσο απέκλεισαν την προοπτική πλήρους οικονομικής κατάρρευσης», σημειώνουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs. Και προσθέτουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε επίπεδο πολιτικής σημαίνουν πως το προηγούμενο βραχυπρόθεσμο χαμηλό των 2.000 μονάδων που προέβλεπαν για τον δείκτη S&P 500 δεν είναι πλέον πιθανό.

Ο S&P 500 έκλεισε την Πέμπτη στο επίπεδο των 2.790 μονάδων, έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό 3ετίας και στις 2.237 μονάδες στις 23 Μαρτίου.

Οι αναλυτές της Goldman ανέφεραν ότι μεταξύ των μέτρων αυτών ήταν οι μειώσεις επιτοκίων, ο χρηματοδοτικός μηχανισμός Commercial Paper Funding Facility της Federal Reserve και δημοσιονομικά μέτρα όπως το πρόγραμμα άμεσης οικονομικής στήριξης εργαζομένων, οικογενειών και μικρών επιχειρήσεων CARES, ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι στρατηγικής θεωρούν πως οι επενδυτές δεν πρόκειται να εστιάσουν στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, αλλά θα επικεντρωθούν στις προοπτικές για το 2021.

«Παρά την πιθανώς σταθερή ροή αδύναμων αποτελεσμάτων κερδοφορίας, η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων δεν θα είναι σημαντικός αρνητικός καταλύτης για τη χρηματιστηριακή αγορά», επισημαίνουν. Και υπογραμμίζουν πως ο στόχος τους για τον S&P 500 στο τέλος της χρονιάς παραμένουν οι 3.000 μονάδες.