ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εταιρία Ledger SAS, μία startup που κατασκευάζει ηλεκτρονικά πορτοφόλια για bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα κατόρθωσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 61 εκατ. ευρώ (75 εκατ. δολ.) από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης και της Draper Esprit Plc.
“Απαραίτητο είναι να διατηρεί κάποιος ασφαλές το προσωπικό του κλειδί” επισημαίνει ο CEO της εταιρίας Eric Larcheveque. “Αν αποθηκεύεις τον κωδικό σου στον υπολογιστή σου, είναι σαν να αγοράζεις ράβδους χρυσού και τους αφήνεις σε κοινή θέα”.
Η εταιρία, η οποία κατασκευάζει ειδικά ubs που κλειδώνουν και περιέχουν chip για ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά των password για κρυπτονομίσματα, αναζήτησε κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έρευνα και περαιτέρω ανάπτυξη της.
Με γραφεία στο Παρίσι και το Σαν Φρανσίσκο, η Ledger στοχεύει στην πώληση 3 έως 6 εκατ. ηλεκτρονικών πορτοφολιών φέτος. Μέχρι τώρα έχει πουλήσει περίπου μισό εκατομμύριο.
Η startup είναι κερδοφόρα και είχε το 2017 έσοδα 46 εκατ. ευρώ, που προήλθαν από τις αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας, έναντι 600.000 ευρώ το 2016. Συνολικά έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ, από τότε που ιδρύθηκε, το 2014.
Η φρενίτιδα του Bitcoin
To Bitcoin αποτελεί το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα και, με την αναγνωρισιμότητά του να αυξάνεται όλο και περισσότερο, υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα κύμα από hedge funds που το στηρίζουν, καθώς και αρκετοί “παίχτες” που σχεδιάζουν να στήσουν πλατφόρμες για τη διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θέματα ασφάλειας που πρέπει να επιλυθούν, ενώ και η αυξημένη μεταβλητότητα της τιμής του νομίσματος δημιουργεί ανησυχία. Το Bitcoin υποχώρησε αυτή την εβδομάδα κάτω από τα 10.000, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 50% από το υψηλό που κατέγραψε πριν από ένα μήνα.
Ο Larcheveque περιγράφει τα προϊόντα της Ledger ως “ασφαλείς υπολογιστές μικρής κλίμακας” που λειτουργούν ως θησαυροφυλάκια, εξασφαλίζοντας ότι τα προσωπικά “κλειδιά” δεν θα είναι ποτέ προσβάσιμα σε κλέφτες, τόσο online όσο και οπουδήποτε αλλού. Το μηχάνημα επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιούν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, χρησιμοποιώντας τα κλειδιά που είναι αποθηκευμένα μέσα σε αυτό. Το Nano S, το φθηνότερο εκ των δύο μοντέλων, κοστίζει 79 ευρώ μετά από τους φόρους.
Η Ledger έχει στόχο να αυξήσει τα έσοδα ενισχύοντας το τμήμα λογισμικού της επιχείρησής της, που απευθύνεται σε πελάτες όπως τα hedge funds, σε τράπεζες και σε επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται μια πιο σύνθετη δομή με servers. Ακόμη και για το USB, περίπου το 1/3 των πελατών σήμερα είναι επαγγελματίες, συνήθως traders αλλά και εργαζόμενοι σε τράπεζες, δήλωσε ο Larcheveque.
“Τελικά θέλουμε να γίνουμε ένας τεχνολογικός κολοσσός που θα διασφαλίζει τη διαπραγμάτευση και τη φύλαξη των bitcoins.”