Οι επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, που έχουν στόχο να σταματήσουν την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, ρίχνουν βαριά την σκιά τους πάνω στην τουρκική λίρα στη διάρκεια όλης της χρονιάς, ωστόσο η επαναδιατύπωση των απειλών αυτών κατάφερε να ρίξει ακόμη περισσότερο το τουρκικό νόμισμα.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 1,5% έναντι του δολαρίου, πριν η πτώση φρενάρει, αφότου πηγές κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ανέφεραν ότι εξετάζονται τρία είδη κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Ένα από τα τρία είδη κυρώσεων θα μπορούσε να γονατίσει την οικονομία της χώρας, ανέφεραν οι πηγές, και ίσως αυτή είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από την νέα πτώση του νομίσματος.

Οι ανησυχίες που γεννά η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών S-400 βαραίνουν την τουρκική λίρα εδώ και μήνες και ως έναν βαθμό έχουν συμβάλει στην πτώση 10% του νομίσματος φέτος, που αποτελεί την μεγαλύτερη υποτίμηση στις αναδυόμενες αγορές από την εποχή της κατρακύλας του αργεντίνικου πέσο.

Αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συζητήσεων στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν ακόμη και τον Ιούλιο, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ διστάζει να λάβει την απόφαση, πριν από την σύνοδο της G-20 στην Ιαπωνία, την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Ίσως οι ξένοι επενδυτές που παραμένουν στο περιθώριο της αγοράς αυτήν τη στιγμή να μην είναι πρόθυμοι να λάβουν τολμηρές αποφάσεις όσο η κατάσταση είναι τόσο πολωμένη» δήλωσε ο Timothy Ash της BlueBay Asset Management του Λονδίνου.

Για άλλους επενδυτές, ο κίνδυνος των κυρώσεων έχει ήδη προεξοφληθεί στην πεσμένη αξία του νομίσματος.

Η λίρα υποχωρούσε κατά 0,5%  στις 12:38 στην Κωνσταντινούπολη, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5.8591 λίρες ανά δολάριο, φτάνοντας τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. Το τουρκικό χρηματιστήριο καταγράφει πτώση, την πρώτη εδώ και τέσσερις ημέρες, την ώρα που το 10ετές τουρκικό ομόλογο εκτινασσόταν στο 18% με άνοδο 38 μ.β.

Η πτώση της λίρας δεν είναι κάτι τρομερό μέσα στην συνολικότερη εικόνα, σύμφωνα με τον Mingze Wu, έναν trader συναλλάγματος στην Σιγκαπούρη. «Τελικά ο Τραμπ απειλεί πολύ αλλά τιμωρεί λίγο» λέει ο ίδιος θυμίζοντας τις περιπτώσεις των αμερικανικών απειλών σε βάρος του Καναδά και του Μεξικού.