ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κρατικές εγγυήσεις ύψους έως και 9 δισ. ευρώ σχεδιάζει να δώσει η Ελλάδα για να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» δάνειων που βαρύνουν τους ισολογισμούς τους.
Για να γίνει αυτό ωστόσο, το σχέδιο πρέπει να πάρει «πράσινο φως» από τις Αρχές Ανταγωνισμού της Ευρώπης (DG Comp) και να μη θεωρηθεί ότι οι εγγυήσεις αυτές συνιστούν «παράνομη κρατική ενίσχυση».
Όπως αναφέρει μάλιστα το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος, η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται άμεσα και, συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το πρόγραμμα εγγυήσεων, το οποίο έχει γίνει γνωστό και ως Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS), εκτιμάται (σύμφωνα τουλάχιστον με την προηγούμενη κυβέρνηση) ότι μπορεί να μειώσει το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ύψους περί τα 75 δισ. ευρώ σήμερα, τουλάχιστον κατά 20 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το APS θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην τιτλοποίηση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους. Τα «κόκκινα» δάνεια θα μεταφερθούν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποία θα εκδίδει senior, mezzanine και junior ομόλογα. Οι senior ομολογιακοί τίτλοι θα είναι εγγυημένοι από το κράτος και θα παραμείνουν στα βιβλία των τραπεζών.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, παρότι η συγκεκριμένη πρόταση ήταν πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν τον Νοέμβριο.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο τουλάχιστον 18 μήνες να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα.
Μία λεπτομέρεια ωστόσο που μένει να αποσαφηνιστεί, μεταξύ άλλων, είναι το συνολικό ύψος των «κόκκινων» δανείων που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, πρόθεση είναι το ποσό αυτό να φτάσει τα 30 δισ. ευρώ, έναντι 15-20 δισ. ευρώ που είχε προταθεί αρχικώς.
Επίσης, δεν έχει γίνει σαφές πόσο χρόνο θα πάρει στις τράπεζες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το APS, αν και εφόσον εγκριθεί. Αν οι τράπεζες δεν έχουν έτοιμο σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν από έξι έως δώδεκα μήνες για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.
Επιπλέον, αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η προμήθεια που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη χρήση του προγράμματος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη