• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έλον Μασκ: Δώρο 75 εκατ. δολαρίων στον Ντόναλντ Τραμπ για την προώθηση της προεκλογικής του εκστρατείας

    • Bloomberg
    Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ

    Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Έλον Μασκ έχει κάνει δωρεές 75 εκατομμυρίων δολαρίων στο America Pac, την επιτροπή πολιτικής δράσης που δημιούργησε νωρίτερα φέτος για να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

    Το super Pac του Musk πληρώνει για τις ενέργειες του Τραμπ για την αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων του στις πολιτείες που δίνει τη μάχη, και σε περιφέρειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κόμμα του να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Η ομάδα, America Pac, δαπανά επίσης κεφάλαια σε ψηφιακές διαφημιστικές εκστρατείες, ορισμένες από τις οποίες στοχεύουν σε νέους άνδρες, προσπαθώντας να τους οδηγήσουν στις κάλπες για να αντισταθμίσουν το πλεονέκτημα της Χάρις μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων.

    Ο Mασκ ήταν ο μοναδικός δωρητής της America Pac, κάνοντας επτά ξεχωριστές δωρεές μεταξύ 3 Ιουλίου και 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία κατάθεσή της στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή. Η ομάδα δαπάνησε 72 εκατομμύρια δολάρια και ξεκίνησε τον Οκτώβριο με 4 εκατομμύρια δολάρια μετρητά στο χέρι. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της, 68,5 εκατομμύρια δολάρια, διατέθηκε για την υποστήριξη του Τραμπ.

    Οι κινήσεις αυτές αποτελούν την πιο πρόσφατη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο ο Μασκ επεκτείνει το δίκτυο πολιτικής επιρροής του για να στηρίξει τον πιθανό μελλοντικό πρόεδρο και μέλη του Κογκρέσου.

    Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έχει περιουσία 241 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε κάνει κατά το παρελθόν περιορισμένες δωρεές σε ομοσπονδιακούς υποψηφίους, μέχρι αυτή την προεκλογική περίοδο.

    Ο Μασκ γίνεται πλέον όλο και πιο ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, γνωστή παλαιότερα ως Twitter, για να προωθήσει τον πρώην πρόεδρο, καθώς και να ενισχύσει τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει κατηγορώντας τους μετανάστες για την αύξηση της βίας.

    Ο λογαριασμός του Μασκ στο X περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο προς το America PAC, ενώ το προφίλ του στο X αναφέρει ότι οι χρήστες της πλατφόρμας θα πρέπει να διαβάζουν τις αναρτήσεις του «για να καταλάβουν ότι υποστηρίζω τον Τραμπ για πρόεδρο».

    Ο Τραμπ κάλεσε τον Μασκ να μοιραστεί τη σκηνή μαζί του σε μια συγκέντρωση στις 5 Οκτωβρίου, αποκαλώντας τον «έναν πραγματικά απίστευτο τύπο». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όπου ο Τραμπ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας, τον Ιούλιο. Ο Μασκ υποστήριξε δημοσίως τον Τραμπ στο X εκείνο το βράδυ.

    Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από τον Μασκ να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του σε περίπτωση που κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Θα μπορούσε να του προσφέρει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο ή έναν συμβουλευτικό ρόλο στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

    Οι χρηματοδότες με “βαθιές τσέπες” παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του Τραμπ, ο οποίος υπολείπεται κατά πολύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις στη συγκέντρωση χρημάτων.

    Η υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει ξεπεράσει σε δαπάνες την εκστρατεία του και στις επτά πολιτείες μάχης που θα κρίνουν τις εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία της AdImpact. Οι αγορές της στα μέσα ενημέρωσης ανέρχονται σε 314 εκατομμύρια δολάρια έναντι 173 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Τραμπ.

    Το οικονομικό πλεονέκτημα της Χάρις της επέτρεψε επίσης να ανοίξει περισσότερα από 330 γραφεία, τα οποία είναι στελεχωμένα με πάνω από 2.000 αμειβόμενους υπαλλήλους που βοηθήσουν στην επιχείρηση κινητοποίησης και προσέλευσης των ψηφοφόρων της στις κάλπες.

    Με τα δημοσκοπικά περιθώρια να είναι οριακά – το προβάδισμα του Τραμπ στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της Real Clear Politics για τις πολιτείες μάχης είναι 0,7% – τα πόσα που θα δαπανήσουν οι δύο υποψήφιοι στις εκστρατείες τους μπορεί να είναι καθοριστικά για το αποτέλεσμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο πρώτος trillionaire αναμένεται πριν το 2030 – Αλλάζουν οι ισορροπίες στην ελίτ των super rich

    Κάμαλα Χάρις: Αμφισβητεί τη διανοητική κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ

    ΗΠΑ: Σχεδόν $2 δισ. τα πονταρίσματα για τον νικητή των εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ