Είναι πλέον επίσημο ότι ο Jack Ma, πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holdings Ltd., είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι επίσης ο πλουσιότερος από ένα συνεχώς μεγαλύτερο γκρουπ ατόμων με μεγάλη περιουσία στην Κίνα, τα οποία ελέγχουν 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η ιστορία του πώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, αιώνιος αντίπαλος της καπιταλιστικής ιδεολογίας, δημιούργησε ένα από τα πιο κατάλληλα περιβάλλοντα για την ανάπτυξη προσωπικού πλούτου, ξεκίνησε προς από τέσσερις δεκαετίες, όταν ο τότε επικεφαλής του κόμματος Deng Xiaoping, εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που θα μετέτρεπαν τη χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

1. Πόσους δισεκατομμυριούχους έχει η Κίνα;
Ο Δείκτης Bloomberg Billionaires παρακολουθεί και καταγράφει την περιουσία των 500 πλουσιότερων ατόμων παγκοσμίως, 38 από τα οποία είναι Κινέζοι. Σε γενικές γραμμές, η εταιρεία ανάλυσης του παγκόσμιου πλούτου Wealth-X,  διαπίστωσε ότι από τους 2.754 δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, 680 (25%) βρίσκονταν στις ΗΠΑ και 338 (12%) στην Κίνα. Η UBS Group AG εκτιμά ότι ένας νέος δισεκατομμυριούχος δημιουργείται στην Κίνα κάθε δύο μέρες.

Deng Xiaoping

2. Γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αφήνει τους ανθρώπους να πλουτίζουν;
Είναι απαραίτητο κακό. Το κόμμα προσδιορίζει μεταξύ των βασικών του καθηκόντων, την πρόοδο του θεμελιώδους συμφέροντος της μεγαλύτερης πλειοψηφίας του κινεζικού λαού. Ο Deng, ο οποίος φημίζεται για τη φράση του ότι η φτώχεια δεν είναι σοσιαλισμός, υποστήριξε ότι είναι εντάξει εάν κάποιοι χρειάζεται να γίνουν πλούσιοι προκειμένου να βελτιώσουν τα μέσα διαβίωσης των μαζών. Από την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του, πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γλυτώσει από τη φτώχεια στην Κίνα.

 

3. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα δεν ενδιαφέρεται αν η Κίνα είναι κομμουνιστική χώρα;
Το σύνταγμα του κόμματος υποστηρίζει ότι “ο απώτερος στόχος είναι η υλοποίηση του κομμουνισμού”. Ωστόσο δεν δίνει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή του, έτσι οι ηγέτες των κόμματος έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών μέσα σε αυτόν τον ευρύτερο στόχο. Αυτό επιτρέπει τη συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων: ο Μάο Τσε Τουνγκ εξακολουθεί να είναι σεβαστός παρά τις καταστροφικές κινήσεις του που οδήγησαν σε λιμό και αιματοχυσία, όπως και ο Deng που “αγκάλιασε” τις δυνάμεις της αγοράς και τις ξένες επενδύσεις. Ακόμα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό οι ηγέτες να σέβονται την ιδρυτική ιδεολογία: ο πρόεδρος Xi Jinping φέτος δημόσια γιόρτασε τη 200ή επέτειο της γέννησης του Karl Marx, και παρέδωσε άγαλμα στη γενέτειρα του.

Xi Jinping

4. Πώς θα έπρεπε να μοιάζει ο κομμουνισμός στην Κίνα;
Επισήμως, η Κίνα βλέπει τον κομμουνισμό ως μια σύγχρονη ουτοπία: Όλοι θα κατέχουν συλλογικά τα μέσα παραγωγής, όλοι οι πολίτες θα εργάζονται για το κοινό καλό, όλοι θα είναι ίσοι και ο πλούτος θα διανέμεται με βάση τις ανάγκες. Είτε αυτό είναι ρεαλιστικό είτε όχι, το κόμμα έχει σκιαγραφήσει τα στάδια ανάπτυξης που απαιτούνται για να φτάσει στο στόχο. Πριν από τον κομμουνισμό, η Κίνα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσει τον σοσιαλισμό, το οποίο ο Xi έχει θέσει στόχο να κάνει μέχρι το 2035.

5. Πώς θα μοιάζει ο σοσιαλισμός;
Σε μια ομιλία του πέρυσι, ο Xi δήλωσε ότι ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός θα σήμαινε ότι η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία, ότι το κράτος δικαίου θα είναι σε ισχύ και ότι ο κινεζικός πολιτισμός θα έχει μεγαλύτερη απήχηση σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι θα ζουν άνετη ζωή, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά και οι εισοδηματικές ανισότητες – ιδιαίτερα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών – θα μειωθούν σημαντικά. Το περιβάλλον θα βελτιωθεί θεμελιωδώς.

6. Άρα το Κόμμα τάσσεται υπέρ του προσωπικού πλούτου;
Είναι περίπλοκο. Το κόμμα υποστηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενο το θέμα που αφορά τον προσωπικό πλούτο εξαιτίας του αυξανόμενου χάσματος εισοδήματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, το οποίο δεν είναι χαρακτηριστικό του κομμουνισμού. Ο Xi είπε ότι η Κίνα πρέπει να μειώσει αυτή την ανισότητα. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι η πολιτική της φορολογίας, με βάση την οποία οι αξιωματούχοι έχουν μειώσει τους φόρους για τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα ενώ παράλληλα προωθούν τις μεγαλύτερες εισφορές σε άτομα με πολλά περιουσιακά στοιχεία.

7. Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα;
Η κυβέρνηση του Xi ενίσχυσε τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι πλούσιοι κέρδισαν τα χρήματά τους, ενώ ακόμη και οι μεγιστάνες με σημαντικές διασυνδέσεις έχουν καταπέσει. Στις περιπτώσεις ατόμων υψηλού προφίλ συμπεριλαμβάνονται οι έρευνες για τον Wu Xiaohui, τον ιδρυτή της Anbang Insurance Group Co., και του χρηματοδότη Xiao Jianhua, του οποίου η Tomorrow Holding Co. διατάχθηκε να εκχωρήσει πολλά από τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά της στοιχεία. Ορισμένοι αγνοούνται: η Landing International Development Ltd είδε την αξία της να πέφτει ραγδαία, όταν ο πρώην δισεκατομμυριούχος πρόεδρος Yang Zhihui εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και ανέκαμψε όταν επανεμφανίστηκε τρεις μήνες αργότερα. Άλλοι, όπως ο Guo Wengui, έφυγαν στο εξωτερικό: Αυτό το μήνα συνεργάστηκε με τον πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Προέδρου Donald Trump, Steve Bannon, για τη συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθούν για τη διερεύνηση θανάτων και εξαφανίσεων στελεχών της Κίνας, πολιτικών και δημόσιων προσώπων της χώρας.

8. Έχουν δημόσιο λόγο οι πλούσιοι της Κίνας;
Ναι. Πολλοί από τους πλουσιότερους άνδρες και γυναίκες της Κίνας είναι μέλη του κοινοβουλίου της χώρας ή του συμβουλευτικού της οργάνου. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να επηρεάσουν την κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας, υποβάλλοντας προτάσεις νομοθεσίας ή ασκώντας πιέσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Μερικοί από αυτούς που επωφελήθηκαν από τις πολιτικές του Xi, όπως ο Ma Huateng της Tencent Holdings Ltd., ήταν εκπρόσωποι του Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας φέτος.

Guo Wengui