ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Charlie Javice διέπραξε «θρασύτατη απάτη» όταν πούλησε την εταιρεία χρηματοδότησης φοιτητών Frank στην JPMorgan Chase & Co. χρησιμοποιώντας «φουσκωμένους» αριθμούς για τους χρήστες της εταιρείας της, δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, καθώς ολοκληρώνεται η δίκη της ιδρυτή της startup.
Η δίκη της 32χρονης Javice και του συγκατηγορούμενου της, πρώην επικεφαλής ανάπτυξης της Frank, Olivier Amar, ολοκληρώνεται μετά από περισσότερο από ένα μήνα καταθέσεων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Οι δύο κατηγορούνται κατηγορούνται πως είπαν ψέματα και δημιούργησαν πλαστά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Frank φαινόταν να έχει περισσότερους από 4,25 εκατομμύρια πελάτες, ενώ στην πραγματικότητα είχε λιγότερους από 300.000, προκειμένου να πείσουν την JPMorgan να αγοράσει την εταιρεία σε υψηλότερη τιμή.
Η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί στους ενόρκους την Πέμπτη.
«Η Charlie Javice και ο Olivier Amar πούλησαν τον Frank για ψέματα αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα Nicholas Chiuchiolo κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της κατηγορούσας αρχής. Σημείωσε ότι ο Javice έβγαλε 21 εκατομμύρια δολάρια όταν έκλεισε η συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2021 και ήλπιζε να εισπράξει επιπλέον μπόνους 20 εκατομμυρίων δολαρίων ως υπάλληλος της JPMorgan.
Ωστόσο, ο δικηγόρος της Javice, Jose Baez, αντεπιτέθηκε στην τελική του αγόρευση, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση της κατηγορούσας αρχής, του αμερικανικού κράτους, ως «απίστευτα λανθασμένη». Υποστήριξε ότι «η πλουσιότερη τράπεζα στον κόσμο» αγόρασε την εταιρεία για λόγους που δεν σχετίζονται με τους αριθμούς χρηστών.
Οι Javice και Amar έχουν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολυετή φυλάκιση, αν καταδικαστούν.
Στην τελική αγόρευσή του την Τετάρτη, ο εισαγγελέας Chiuchiolo ανέλυσε στους ενόρκους την κατάθεση των στελεχών της JPMorgan που δήλωσαν ότι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στους αριθμούς χρηστών της Frank, επειδή ο κύριος στόχος της εξαγοράς ήταν η προσέλκυση μιας ηλικιακής ομάδα 18-24 ετών.
«Η αξία ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς τους νέους ανθρώπους και να τους πουλήσουν χρηματοοικονομικά προϊόντα», είπε ο Chiuchiolo στους ενόρκους. «Δεν μπορείς να πουλήσεις λογαριασμούς σε ψεύτικους ανθρώπους».
Τα ψεύτικα δεδομένα ήταν στο επίκεντρο της υπόθεσης της κατηγορούσας αρχής και ο Chiuchiolo υπενθύμισε στους ενόρκους ότι είχαν ακούσει τη μαρτυρία του επιστήμονα δεδομένων που πλήρωσε η Javice για να δημιουργήσει εκατομμύρια χρήστες του Frank.
«Ονόματα, αριθμοί τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης – όλα ψεύτικα», είπε ο εισαγγελέας.
Όμως ο Baez επισήμανε στους ενόρκους ότι η σύμβαση με την οποία η JPMorgan απέκτησε τη Frank δεν περιλάμβανε υποσχέσεις σχετικά με τον αριθμό των χρηστών που θα παρείχε η Frank. Ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε ότι ήταν «συνειδητή απόφαση» να μην αποτελέσει αυτό μέρος της συμφωνίας και κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι απέφυγαν το θέμα στη δίκη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι της Javice έστρεψαν τα πυρά τους στη διαδικασία επιμέλειας της JPMorgan για τη συμφωνία, υπονοώντας ότι αυτή επισπεύσθηκε επειδή η τράπεζα φοβήθηκε λανθασμένα ότι η Bank of America επεδίωκε επίσης να αγοράσει τη Frank. Για να υπογραμμίσει την προθυμία της τράπεζας, ο Baez την Τετάρτη επεσήμανε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Jamie Dimon με την Javice μόλις 22 ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Σε σύγκριση με την πολιτική αγωγή, η υπεράσπιση παρουσίασε ελάχιστους μάρτυρες και ούτε η Javice ούτε ο Amar επέλεξαν να καταθέσουν. Ένας μάρτυρας που κατέθεσε για την υπεράσπιση με κλήτευση ήταν ένα στέλεχος της Acxiom LLC, της εξωτερικής εταιρείας που προσέλαβε η JPMorgan για να ελέγξει τα δεδομένα χρηστών της Frank ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο Matthew Toland κατέθεσε τη Δευτέρα ότι η τράπεζα απέρριψε δύο φορές την προσφορά της εταιρείας του να επαληθεύσει τα δεδομένα της Frank.
Οι δικηγόροι του Αμάρ πέρασαν μεγάλο μέρος της δίκης των έξι εβδομάδων προσπαθώντας να δείξουν ότι ο πελάτης τους δεν ήταν παρών σε σημαντικές συναντήσεις και δεν ήταν παρών σε πολλά από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τις συναντήσεις Zoom στις οποίες ειπώθηκαν υποτιθέμενα ψέματα. Η πλευρά του θα παρουσιάσει τα τελικά επιχειρήματα την Τετάρτη το απόγευμα.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νίκη: Ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος κατηγορεί το κόμμα του πως του επέβαλε «τιμωρία» για τον βανδαλισμό στην Εθνική Πινακοθήκη
- Γερουλάνος κατά Δούκα: Χρησιμοποιεί τα «επιχειρήματα» της «Ομάδας Αλήθειας»
- Νότια Κορέα: Στους 29 οι νεκροί και πάνω από 2.000 σπίτια κατεστραμμένα από τις χειρότερες πυρκαγιές από το 2000
- Σερβία: Νέες διαδηλώσεις φοιτητών έξω από φιλεκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό
