ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Apple δεν μπορεί να επιβάλει στους παρόχους εφαρμογών να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών για τα app τους, και κατά συνέπεια να της καταβάλουν προμήθεια.
Αυτό έκρινε η δικαστής που είχε αναλάβει να εξετάσει τη διαμάχη του αμερικανικού κολοσσού με την Epic Games.
Η Apple λαβε εντολή να κάνει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κερδίζει χρήματα από το App Store της, σε μια απόφαση που αποκλείει την πρόσφυση του κατασκευαστή iPhone στην αγορά $100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα παιχνίδια στις συσκευές της.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής, Yvonne Gonzalez Rogers, είπε ότι η Apple πρέπει να επιτρέψει στους προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε εξωτερικές μεθόδους πληρωμής.
Η εν λόγω απόφαση, που θα μπορούσε να επανακαθορίσει την οικονομία του τομέα αυτού, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone, αφού την αναγκάζει να αλλάξει την πολιτική της για το App Store και να περιορίσει τον έλεγχο της στις in-app αγορές.
Η εταιρία χαρακτήρισε την απόφαση ως δικαίωση
«Σήμερα το δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε από καιρό: το App Store δεν παραβιάζει τον αντιμονοπωλιακό νόμο», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.
Όπως, επίσης, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι «η επιτυχία δεν είναι παράνομη».
«Αυτή είναι μια μεγάλη απόφαση και νομίζω ότι κάνει ένα μεγάλο βήμα πέρα από αυτό που η Apple προσπαθούσε να κάνει μονομερώς», δήλωσε ο Joshua Davis, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.
Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσε η Epic Games την Παρασκευή, ωστόσο διέταξε την κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών να καταβάλει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στην Apple για παραβίαση της σύμβασης. Η διαταγή θα μπορούσε να πλήξει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία του App Store: σύμφωνα με αναλυτές το App Store εισπράττει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως με περιθώριο κέρδους πάνω από 75%.
Η Apple «κέρδισε» αφού δεν χαρακτηρίστηκε μονοπώλιο, αλλά η Epic «κέρδισε» το δικαίωμα να κατευθύνει τους παίκτες στο Epic Store (σ.σ. το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα) ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.
Οι κατηγορίες
Η Epic Games, όπως και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, κατηγορούν την Apple ότι καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά αποσπώντας πολύ υψηλές προμήθειες από τα χρήματα που πληρώνουν οι πελάτες της, αφού τους επέβαλε να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το App Store. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και έναν χρόνο, όταν η Epic έσπασε το συμβόλαιό της με την Apple. Το παιχνίδι Fortnite παρείχε στους παίκτες ένα μέσο για να παρακάμπτουν το σύστημα πληρωμής του App Store και επομένως να αποφεύγουν την αυτόματη χρέωση προμήθειας ύψους 30% σε όλες τις αγορές τους.
Η Apple έκανε πρόσφατα κάποιες παραχωρήσεις εν μέσω επικρίσεων για την κυριαρχία της στην αγορά, όπως το να επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών πολυμέσων όπως το Netflix να συνδέουν από το App Store της με εξωτερικούς ιστότοπους για πληρωμές τους χρήστες και να διευκολύνει τους προγραμματιστές να προωθούν εναλλακτικά σχέδια τιμολόγησης και τρόπους πληρωμής, χωρίς η Apple να παίρνει μερίδιο.
Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση είναι μια προειδοποίηση για την εταιρεία, καθώς οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τον ρόλο που έχουν η Apple και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ως «φύλακες» της ψηφιακής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά περίπου 3% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Οι άλλοτε σύμμαχοι
Οι εταιρείες ήταν κάποτε σύμμαχοι. Η Apple δημιούργησε μια συνεργασία Epic πριν από μια δεκαετία, η οποία ήταν από τις πιο στενές του κατασκευαστή iPhone με οποιονδήποτε προγραμματιστή εφαρμογών. Αλλά η σχέση άρχισε να επιδεινώνεται το 2017 όταν η Epic κυκλοφόρησε την μεγάλη επιτυχία Fortnite. Τότε ήταν που ο Sweeney άρχισε να επικρίνει δημόσια το σύστημα πληρωμών της Apple.
Η Νότια Κορέα έγινε η πρώτη χώρα που ανάγκασε την Apple και την Google να ανοίξουν τα καταστήματα εφαρμογών τους σε άλλα συστήματα πληρωμών. Το μέτρο που ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση στις 31 Αυγούστου θα απαγορεύσει στους χειριστές καταστημάτων εφαρμογών να αναγκάζουν τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα διαδικτυακά τους συστήματα πληρωμών και θα επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν με διάφορες μεθόδους.
Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει τη διμερή νομοθεσία που θα περιορίσει την ικανότητα της Apple και της Google να θέτουν τους κανόνες που διέπουν τις αγορές τους.
Η υπόθεση είναι η Epic Games Inc. κατά Apple Inc., 20-cv-05640, Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια (Σαν Φρανσίσκο).
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο Theranos: Η αποτυχία δεν είναι έγκλημα, λέει στην υπεράσπισή της η ιδρύτρια Elizabeth Holmes
Αpple: Στις 14 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση των νέων iPhones – Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του
- Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος