Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να εστιάσουν και πάλι στις αγορές χρυσού, μετά την αποχή τους κατά το προηγούμενο έτος.

Από την Σερβία έως την Ταϊλάνδη, οι κεντρικές τράπεζες προσθέτουν χρυσό στα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ η Γκάνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αγορές του πολύτιμου μετάλλου, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού επιταχύνεται και η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου της παρέχει τη δυνατότητα να κάνει αγορές.

Η αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος – που είχε μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας – θα μπορούσε να ενισχύσει και τις προοπτικές για την τιμή του χρυσού.

“Μακροπρόθεσμα, ο χρυσός είναι ο πιο σημαντικός θεματοφύλακας και εγγυητής προστασίας έναντι πληθωριστικών και άλλων μορφών χρηματοοικονομικών κινδύνων”, δήλωσε η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας. Ο Σέρβος πρόεδρος, Aleksandar Vucic, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου που κατέχει σε 50 τόνους από 36,3 τόνους.

Ο χρυσός δέχθηκε πιέσεις φέτος, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων τον κατέστησαν λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές.

Μετά την ανάκαμψη που σημείωσε τον Απρίλιο και τον Μάιο, τον Ιούνιο κατέγραψε την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έγινε πιο επιθετική στις κινήσεις της και το δολάριο ενισχύθηκε.

Ο ρόλος του χρυσού

Η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου ενισχύει τους τρεχούμενους λογαριασμούς των χωρών των αναδυόμενων αγορών, δίνοντας στις κεντρικές τους τράπεζες τη δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερο χρυσό.

Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου ενισχύουν επίσης τις αγορές χρυσού από τους εξαγωγείς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με τον James Steel, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς πολύτιμων μετάλλων στην HSBC Holdings. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί, υποστήριξε.

«Εάν μια κεντρική τράπεζα εξετάζει τη διαφοροποίηση των επενδύσεων της, ο χρυσός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να αποχωρήσει από το δολάριο χωρίς να επιλέξει άλλο νόμισμα”, εξήγησε.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε τη Δευτέρα οριακή μεταβολή και διαμορφώθηκε στα 1.787,78 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε ένα bullish σενάριο, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, οι αγορές των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να φθάσουν περίπου σε 1.000 τόνους, έγραψαν ο Aakash Doshi και άλλοι αναλυτές της Citigroup.

Η πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι οι αγορές θα ανέλθουν σε 500 τόνους το 2021 και 540 τόνους το επόμενο έτος. Αυτό είναι κάτω από την διπλή κορυφή των 600 τόνων του 2018 και του 2019, αλλά αποτελεί σημαντική πρόοδο σε σχέση με τους 326,3 τόνους που αγοράστηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council.

Περίπου μία στις πέντε κεντρικές τράπεζες σκοπεύει να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της WGC που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι ένα συστατικό της φυσικής αγοράς που βοηθά στην αντιμετώπιση των μεγάλων εκροών των επενδυτών τα ETF, δήλωσε η αναλύτρια πολύτιμων μετάλλων της Standard Chartered, Suki Cooper.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ανάγκη διαφοροποίησης και η αυξημένη αβεβαιότητα συνέχισαν να αυξάνουν το ενδιαφέρον για τα αποθέματα χρυσού», δήλωσε η Cooper.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση