ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί ο χρυσός να μην επιτέλεσε φέτος τον παραδοσιακό του ρόλο ως επένδυση αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού, ωστόσο οι αυξανόμενοι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή πορείας για το πολύτιμο μέταλλο.
Ο πληθωρισμός έχει ήδη αυξηθεί λόγω των πρωτοφανών οικονομικών κινήτρων που δόθηκαν κατά την πανδημία και της σταδιακής επαναλειτουργίας αρκετών χωρών μετά τους εμβολιασμούς. Η άνοδος των τιμών ενέργειας που επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα λόγω των φόβων για ελλείψεις στην αγορά, σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο ράλι στα εμπορεύματα, προκαλεί τώρα ανησυχίες για συνεχείς πιέσεις στο κόστος.
Παρόλα αυτά, ο χρυσός οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2015.
Υπάρχει περιθώριο ανόδου
Ιστορικά, ο χρυσός θεωρείται μια ελκυστική επένδυση όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει, με την τιμή του μετάλλου να τριπλασιάζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970 καθώς η άνοδος στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έφτασαν σχεδόν 15%. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο είναι ευαίσθητο και στα επιτόκια και οι επενδυτές ποντάρουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν σύντομα να περιορίζουν τα κίνητρα και να αυξάνουν το κόστος δανεισμού.
“Ο χρυσός, βραχυπρόθεσμα, δεν είναι καλό αντιστάθμισμα του πληθωρισμού -παρά την γνωστή πεποίθηση που επικρατεί – μακροπρόθεσμα, ίσως πάει καλύτερα”, δήλωσε ο Wayne Gordon, επικεφαλής εμπορευμάτων και συναλλάγματος στην UBS Global Wealth Management. «Ως εκ τούτου, δεν το βλέπουμε να αποδίδει, εκτός εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, ο οποίος οδηγήσει σε αντιστροφή των τάσεων της νομισματικής πολιτικής».
Αυτή τη φορά όμως, οι επενδυτές παλεύουν με την πιθανότητα επιστροφής του στασιμοπληθωρισμού – ο συνδυασμός επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αύξησης των τιμών που έπληξαν τις μεγάλες δυτικές οικονομίες τη δεκαετία του 1970 – στις αγορές με την πρόσφατη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα αύξησε επίσης την τιμή πολλών αγαθών για τους καταναλωτές.
«Σίγουρα υπάρχει κάποιο αξιοπρεπές περιθώριο ανόδου του χρυσού, αν συνεχιστεί ο υψηλός πληθωρισμός και σημειωθεί βραδύτερη ανάπτυξη”, δήλωσε η Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής για τα μέταλλα στην MKS της Ελβετίας. «Ο στασιμοπληθωρισμός θα οδηγήσει σε μια μετατόπιση από περιουσιακά στοιχεία ή αγαθά όπως το πετρέλαιο και τον χαλκό, στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων».
Οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων
Ο Γιάννης Στουρνάρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απέκρουσε την Πέμπτη στην ιδέα του στασιμοπληθωρισμού. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η τράπεζα θα διασφαλίσει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν στο 2% και προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά σε ανεπάρκεια ή αύξηση των τιμών της ενέργειας, καθώς η νομισματική μας πολιτική δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα αυτά τα φαινόμενα».
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ και ομόλογοι του στην ΕΚΤ, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με το κατά πόσο οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θα είναι παροδικές.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Νοέμβριο και οι αξιωματούχοι διατυπώνουν μια αυξανόμενη τάση για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, γεγονός που περιορίζει την ελκυστικότητα του χρυσού.
Ο χρυσός έχει χάσει περίπου 15% από το επίπεδο ρεκόρ που κατέγραψε όταν ξεπέρασε στα 2.075 δολάρια ανά ουγγιά πέρυσι, λόγω της ανάκαμψης του δολαρίου και των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων, που το κατέστησαν λιγότερο ελκυστικό.
Το ασήμι έχει επίσης υποστεί απώλειες και διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αγοράς για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στον ρόλο του χρυσού ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.
“Δεν είναι ερώτημα αν ο πληθωρισμός θα έχει σοβαρό αντίκτυπο, αλλά το πότε”, δήλωσε ο Gnanasekar Thiagarajan, διευθυντής της Commtrendz Risk Management Services. “Έτσι, η επένδυση σε χρυσό και ασήμι είναι το πιο ιδανικό πράγμα, επειδή ο χρυσός λειτουργεί αντισταθμιστικά στον πληθωρισμό και το ασήμι τείνει να αποτιμάται πολύ περισσότερο όταν ο χρυσός αρχίζει να αυξάνεται”.
Διαβάστε ακόμα:
Στουρνάρας στο Bloomberg: Μην ποντάρετε σε πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Πιθανό να συνεχιστούν οι αγορές ελληνικών ομολόγων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Υπερκάλυψη – ρεκόρ κατά 12 φορές έκλεισε η δημόσια προσφορά
- ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει χρηματοδοτήσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια για τις πράσινες υποδομές
- Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal
- Μακρόν για επάνοδο Τραμπ: πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης