Την αντίθεση της στην πρόταση εξαγοράς της γαλλικής Carrefour από την Alimentation Couche-Tard  έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξέφρασε, σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση της χώρας, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις προοπτικές σύναψης της διατλαντικής συμφωνίας στον κλάδο λιανικής.

Η πανδημία ανέδειξε την σημασία του εγχώριου ελέγχου στην προσφορά τροφίμων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

Η Carrefour και άλλες αλυσίδες πώλησης τροφίμων έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των lockdowns, με τους καταναλωτές να αδειάζουν τα ράφια από διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το αλεύρι.

«Από αυτή την άποψη, η ιδέα εξαγοράς της Carrefour από έναν ξένο ανταγωνιστή, δεν με βρίσκει σύμφωνο», ανέφερε ο Le Maire μιλώντας στο κανάλι France 5.

Ενώ η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μπλοκάρει επισήμως την εξαγορά, τα σχόλια αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι αξιωματούχοι θέλουν να θέσουν τους όρους τους, προτού αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσει η συμφωνία.

Οι παρατηρήσεις του Le Maire ήταν «μάλλον μία κίνηση για να προσκληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατά την άποψή μας», έγραψε ο Clement Genelot, αναλυτής της Bryan Garnier & Co. Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει αλληλεπικάλυψη μεταξύ των εταιρειών.

Η μετοχή της Carrefour υποχώρησε κατά 7,4% στο Παρίσι, μετά τα κέρδη κατά 13% που κατέγραψε στη συνεδρίαση της Τετάρτης.  Η μετοχή της Couche-Tard ανέκαμψε στο Τορόντο μετά από τα σχόλια του Le Maire, αλλά έκλεισε με πτώση 9,2%, τη χειρότερη από τον περασμένο Μάρτιο.

Η Couche-Tard δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε υποβάλει προσφορά στα 20 ευρώ ανά μετοχή, χρηματοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό σε μετρητά. Η εξαγορά θα συνδύαζε την εκτεταμένη ευρωπαϊκή βάση της Carrefour με το δίκτυο της καναδικής εταιρείας που εστιάζει σε παντοπωλεία και πρατήρια καυσίμων στη Βόρεια Αμερική.

Ο Le Maire δήλωσε ότι ένα διάταγμα που εισήγαγε το 2019 σχετικά με τον κρατικό έλεγχο ξένων επενδύσεων θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να μπλοκάρει τη συμφωνία. Οι κανόνες αυτοί επιτρέπουν στο υπουργείο Οικονομικών να εμποδίσει έναν μη Ευρωπαίο επενδυτή να αποκτήσει πάνω από το 25% των δικαιωμάτων ψήφου σε εισηγμένη εταιρεία, σε ορισμένους τομείς.

Όταν η πανδημία έπληξε την οικονομία, η κυβέρνηση μείωσε το όριο για τον έλεγχο των επενδύσεών της στο 10%, λέγοντας ότι η κρίση θα μπορούσε να καταστήσει ορισμένες εταιρείες ευάλωτες σε εξαγορές από το εξωτερικό.

«Οι άνθρωποι που παρακολουθούν θα αναρωτηθούν ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας του μεγαλύτερου εργοδότη του ιδιωτικού τομέα της Γαλλίας και εάν θα διασφαλιστεί η επισιτιστική κυριαρχία», δήλωσε ο Le Maire.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι ο υπουργός ακούγεται σαφής και σταθερός, αφήνοντας λίγα περιθώρια για διαπραγματεύσεις. «Η κυβέρνηση έχει την τελευταία λέξη – το παιχνίδι τελείωσε», έγραψε η Fabienne Caron, αναλύτρια στην Kepler Cheuvreux, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η Carrefour, η οποία έχει παρουσία παντού, από πολυκαταστήματα μέχρι τεράστιες υπεραγορές στα προάστια, έχει εργατικό δυναμικό περίπου 105.000 άτομα στη χώρα, γεγονός που καθιστά κάθε συμφωνία θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την κυβέρνηση.

Η Γαλλία έχει παράδοση στο να αντιτίθεται σε εξαγορές των γαλλικών εταιρειών blue-chip από ξένους.

Το 2005, οι Γάλλοι πολιτικοί απέφυγαν να προχωρήσουν σε συνομιλίες για μια πρόταση της PepsiCo στην Danone. Πιο πρόσφατα, συμφωνίες όπως η απόκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας της Alstom SA από την General Electric υλοποιήθηκαν αλλά με αυστηρούς όρους. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε την GE να προχωρήσει στην περικοπή θέσεων εργασίας αργότερα.

Σημαντικό deal για την Σακίρα: Πούλησε τα δικαιώματα 145 τραγουδιών της στην Hipgnosis Songs Fund