• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bridgewater Associates: Η εποχή μετά τον Ντάλιο-Απολύσεις, άνοιγμα στην Ασία και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

    Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater

    Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater


    Η αποχώρηση του διάσημου short seller Ρέι Ντάλιο από την Bridgewaters Associates σηματοδοτεί αλλαγές για το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου. Ύστερα από μία χρονιά με μέτριες αποδόσεις, οι διάδοχοι του fund προχωρούν σε αλλαγές.

    «Το να κάνουμε μόνο αυτό που κάναμε δεν είναι αρκετά καλό», είπε ο Bar Dea, ένας από τους τρεις νέους Co-CEO, σε μια συνέντευξη. «Εξελισσόμαστε ή πεθαίνουμε. Αυτό συμβαίνει εδώ».

    Οι αλλαγές

    Η Bridgewater σε αυτή την μεταβατική περίοδο ανακοίνωσε ότι θα  περιορίσει το μέγεθος των εμβληματικών κεφαλαίων της, θα επενδύσει χρήματα και χρόνο στην αναζήτηση ταλέντων για την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, και θα επεκταθεί στην Ασία. Για να μειώσει το κόστος και να απελευθερώσει πόρους, θα ξεκινήσει επίσης μια αναδιοργάνωση σε ολόκληρη την εταιρεία τις επόμενες δύο εβδομάδες, καταργώντας περίπου 100 θέσεις εργασίας σε ένα εργατικό δυναμικό περίπου 1.300 ατόμων.

    Το προηγούμενο έτος ανέδειξε τα hedge funds πολλαπλών στρατηγικών όπως το Citadel και το Millennium, τα οποία κατέγραψαν εντυπωσιακές επιδόσεις, και το fund των 138 δις δολαρίων που ίδρυσε ο Ντάλιο, επιθυμεί να συνεχίσει την κερδοφόρα πορεία του, αντιγράφοντας επιτυχημένες πρακτικές από ισχυρούς παίκτες.

    Γι’ αυτό και η εταιρεία περιορίζει την πρόσβαση στο Pure Alpha, το εμβληματικό της fund,   κατά 20% έως 30% κάτω από το μέγιστο μέγεθός της, το οποίο κορυφώθηκε σε περίπου  στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία.

    Οι διάδοχοι

    Με τον Dalio να βρίσκεται στο πίσω μέρος ως μέντορας του Bar Dea και των νέων επικεφαλής των επενδύσεών του, η νέα ηγεσία της εταιρείας προχωρά σε τέσσερις τομείς:

    -Ανάπτυξη περισσότερων κεφαλαίων με έκθεση στην Ασία και διπλασιασμός του προσωπικού της στη Σιγκαπούρη με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και την ενίσχυση των δεσμών με μακροχρόνιους πελάτες στην περιοχή.

    Προσθήκη προϊόντων που χρησιμοποιούν μεμονωμένες μετοχές για να δηλώσουν τη θέση της Bridgewater για μακροοικονομικές τάσεις, όπως η κατεύθυνση των επιτοκίων ή η τιμή των εμπορευμάτων.

    Επέκταση της βιωσιμότητας για στοιχήματα σε μετοχές και για παρουσίαση στρατηγικών που μπορούν να παράγουν υψηλές αποδόσεις.

    Δημιουργία μιας νέας ομάδας που θα κατασκευάσει επενδυτικά εργαλεία που βασίζονται στην  τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση.

    Η Bridgewater στοχεύει να προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία για καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας την εξάρτησή της από το Pure Alpha.

    Ο Ρει Ντάλιο πέτυχε να χτίσει ένα hedge fund το οποίο πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο που ενέκρινε τη νέα στρατηγική.

    Εργάστηκε ως χρηματιστής και το 1975 ίδρυσε την εταιρεία του, Bridgewater Associates με έδρα το διαμέρισμά του. Ξεκίνησε ως μία μικρή εταιρεία με λίγους πελάτες, όταν η εταιρεία McDonalds αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του και η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα.

    Το 2012, η εταιρεία ανελίχθηκε στο μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, διαχειριζόμενη assets άνω των 150 δις. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Citadel: Ρεκόρ κερδών 16 δισ. δολ. για το hedge fund του Ken Griffin



    ΣΧΟΛΙΑ