Σχέδιο περιορισμού των εξαγωγών ρεύματος ετοιμάζει η Νορβηγία. Αυτό είναι μόνο μία από τις ενδείξεις των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν τον χειμώνα καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση.

Η αναπλήρωση των δεξαμενών θα έχει προτεραιότητα έναντι της παραγωγής ενέργειας όταν τα επίπεδα πέφτουν κάτω από τους μέσους όρους της εποχής, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland. Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, στέλνοντας περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής της στους γείτονές της, αλλά τα χαμηλά επίπεδα νερού στη νότια Νορβηγία σημαίνει ότι η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να δράσει τώρα για να αποτρέψει τις εγχώριες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

«Στην πράξη, αυτό θα περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου που περιορίζουν τη δυνατότητα εξαγωγής σε περίπτωση χαμηλής πλήρωσης δεξαμενής», είπε ο υπουργός στο κείμενο ενημέρωσης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το υπουργείο αυτή την εβδομάδα θα εργαστεί για να διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε ο μηχανισμός να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Καθώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται, οποιοσδήποτε περιορισμός θα ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τα έθνη της ηπείρου που βασίζονται στη φθηνή νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τις νορβηγικές εξαγωγές και οποιοσδήποτε περιορισμός θα αύξανε τις ήδη αυξημένες τιμές και μπορεί να αναγκάσει την National Grid Plc να χρησιμοποιήσει το στρατηγικό απόθεμα παραγωγής άνθρακα, ανέφερε σε σημείωμα η Aurora Energy Research.

Γερμανία vs Νορβηγία

Ο Aasland και ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store συναντήθηκαν με κοινοβουλευτικούς ηγέτες τη Δευτέρα το πρωί για να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το κοινοβούλιο ενδέχεται να κληθεί πίσω από τις καλοκαιρινές διακοπές του για να αντιμετωπίσει το θέμα. Ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε επίσης ότι η αύξηση ενός προγράμματος για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τους αγρότες να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθεί ένα μήνα έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς ενέργειας της Ευρώπης και οι κανόνες της ορίζουν ότι οι χώρες δεν επιτρέπεται να περιορίζουν τις ροές προς τους γείτονες για παρατεταμένες περιόδους. Οι περικοπές θα επιτρέπονται μόνο εάν δηλωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και η ομάδα λόμπι για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας είπε ότι τυχόν περιορισμοί στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αν υπάρχει κάτι που δεν χρειαζόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή, είναι να υπονομεύσουμε τη συνεργασία και την προβλεψιμότητα του εμπορίου και της ροής ενέργειας από την οποία εξαρτάται η ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση ή η δέσμευση της Νορβηγίας σε αυτή τη συνεργασία και τους κανόνες ανταλλαγής», είπε ο Toini Lovseth. , δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής αγορών και πελατών στον βιομηχανικό όμιλο EnergiNorge, μέσω email πριν από τη δήλωση του υπουργού.

Οι λόγοι που επιβάλλουν περιορισμό εξαγωγής ρεύματος

Η Νορβηγία λαμβάνει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από τους τεράστιους υδροηλεκτρικούς πόρους της. Ιστορικά, ήταν σε θέση να εξάγει ένα τεράστιο πλεόνασμα και εξακολουθεί να έχει από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Ωστόσο, μετά από μια ξηρή πηγή, οι υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες στην περιοχή που επλήγησαν περισσότερο ανέρχονται σε 49,3%, σε σύγκριση με το διάμεσο 74,9% για την περίοδο 2000-19.

Η Νορβηγία έχει τώρα περισσότερο νερό στις δεξαμενές από τις προηγούμενες προβλέψεις των αρχών για τις αρχές του φθινοπώρου, είπε ο Άασλαντ. Η πιθανότητα να χρειαστούμε με δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα είναι «χαμηλή», πρόσθεσε, επικαλούμενος προβλέψεις από τη ρυθμιστική αρχή NVE.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επωφελούνται από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό, ειδικά όταν οι τιμές είναι τόσο υψηλές και ασταθείς όσο είναι τώρα. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η Statkraft AS, υποστηρίζει «ένα σύστημα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί καλά, όπου η Νορβηγία μπορεί να εισάγει ενέργεια σε ξηρές περιόδους και να εξάγει ισχύ όταν έχουμε πλεόνασμα ενέργειας», ανέφερε μέσω email, αρνούμενη να σχολιάσει περαιτέρω οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Διαβάστε επίσης

Τσελίκ: «Παρακολουθούμε στενά τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα»

SZ: Αυταρχικούς συμμάχους αναζητά η Τουρκία αν και μέλος του ΝΑΤΟ

ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Παγώνει» τις αμερικανικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της