ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Κομβικός παράγοντας για την ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης στη μεταμνημονιακή εποχή θεωρείται ο τραπεζικός κλάδος σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης μετά τα μνημόνια και τον 8ετή χρηματοπιστωτικό έλεγχο που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο επικεντρώνεται σε έναν μόνο παράγοντα, τις τράπεζες. Μόνο μέσω των τραπεζών θα μπορούσε να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας σε λειτουργικό επίπεδο.
Τη Δευτέρα στις 13:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο των 110 σελίδων, που θέτει ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξάλειψη των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων και τη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης. Τέτοια βήματα θα αυξήσουν «την ικανότητα του τομέα να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας», σύμφωνα με αντίγραφο του σχεδίου που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.
Στο πλαίσιο του «μετασχηματισμού του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα», η κυβέρνηση υπόσχεται να δημιουργήσει συνεργατικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων εταιρειών και τοπικών επιχειρήσεων. Η διατήρηση επαρκούς επιπέδου κεφαλαίων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, επικαλούμενο το σχετικό έγγραφο.
Η Ελλάδα κατέληξε σε τεχνική συμφωνία στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο με τους πιστωτές της οι οποίοι θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος διάσωσης,αναφέρει το πρακτορείο. Οι πιστωτές επιτρέπουν έτσι στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση της χώρας μετά το πρόγραμμα και να καθορίσουν το είδος των μέτρων που θα επιφέρουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, σημειώνει το Bloomberg.
Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο, που πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, που πλησιάζουν το 50% του συνόλου των δανείων.
Η σταδιακή απόσυρση της κυβέρνησης από τη στήριξη των συστημικά σημαντικών τραπεζών «θα είναι σχεδιασμένη διεξοδικά, στη βάση μιας ορθολογικής πρακτικής των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθούν δίκαιοι όροι και μια ομαλή μετάβαση», σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ σημαντική για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας θα είναι και η εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών.
Σε ό,τι αφορά δε τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιολογήσει τα κόστη και τα οφέλη της υιοθέτησης μιας εναλλακτικής διαδικασίας για την επίλυση των κόκκινων δανείων, όπως η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιπρόσθετα, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις αναλήψεις και το άνοιγμα νέων λογαριασμών θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση των εγχώριων τραπεζικών συναλλαγών, βάζοντας τέλος στα capital controls. Τα αυξημένα όρια μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες επίσης θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Για να στηριχθεί η οικονομία, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία για την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη στήριξη από άλλους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και με το ελληνικό σχέδιο για τη δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεργατικών και κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και δημόσιων οντοτήτων. Δεν θα επικεντρώνεται στην λιανική τραπεζική όμως ίσως ενεργήσει ως ενδιάμεσος για τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους, σύμφωνα με το Bloomberg.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Ελλάδα και πιστωτές κατέληξαν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχία Bloomberg για την Ελλάδα: Τα οκτώ ερωτήματα που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανησυχία Bloomberg για την Ελλάδα: Τα οκτώ ερωτήματα που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια στους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εποφθαλμιά νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες
- Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες – Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ
- Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Επέστρεψε η φρεγάτα “Σπέτσαι”