“Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, αλλά δεν θα το μάντευες ποτέ κοιτώντας την τουρκική λίρα. Κι αυτό γιατί οι traders συναλλάγματος έχουν επικεντρωθεί στον οικονομικό πόνο που έρχεται”, σημειώνει σε ανάλυσή του στο Bloomberg ο Marcus Ashworth, αναφορικά με την πορεία της τουρκικής λίρας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της γειτονικής χώρας.

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 24,5%, όμως αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Ashworth, είναι η αύξηση 46,2% στις τιμές παραγωγού, που αποτελούν ένδειξη για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Και μπορεί η τουρκική λίρα να υποχώρησε κατά σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, αλλά ανέκαμψε στη συνέχεια – φαίνεται ότι έχει αναπτύξει ανοσία στα νέα για τον πληθωρισμό, σχολιάζει ο αρθρογράφος στο Bloomberg, επισημαίνοντας πως η τουρκική οικονομία οδεύει προς ύφεση και αυτό φαίνεται να είναι που έχει σημασία για την τουρκική λίρα.

Ο δείκτης μεταποίησης στη χώρα κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο στις 42,7 μονάδες, όταν τον Ιανουάριο βρισκόταν στις 55,7. Και αυτό “δυστυχώς θα επιλύσει το πρόβλημα πληθωρισμού της Τουρκίας”, εκτιμά, εξηγώντας: “Καθώς η δραστηριότητα θα υποχωρεί, η άνοδος των τιμών σταδιακά θα σταματήσει. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι το εκτινασσόμενο κόστος των ξένων αγαθών θα περιορίσει τις εισαγωγές, βοηθώντας σημαντικά στο να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας”.

Πάντως, οι κινήσεις της τουρκικής λίρας δεν αντανακλούν κάποια ανανεωμένη εμπιστοσύνη προς την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για το κατά πόσον είναι ανεξάρτητη από τις πιέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά ούτως ή άλλως, σημειώνει ο Ashworth, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να διορθώσει την κατάσταση. Σε αυτό το σημείο, οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων χάνουν την επίδρασή τους, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Αργεντινής, που τον Αύγουστο ανέβασε το βασικό της επιτόκιο, όμως το πέσο συνέχισε να πέφτει.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από την πλευρά του, προέβλεψε πως η ανοδική τάση του πληθωρισμού θα αναστραφεί τον Οκτώβριο, όμως είναι σχεδόν αδύνατον να δει κανείς πώς μπορεί να γίνει αυτό, παρατηρεί, καθώς η αύξηση των τιμών δεν έχει να κάνει μόνο με την ενέργεια και τα τρόφιμα, αλλά είναι ευρύτερη.

“Η κεντρική τράπεζα ίσως να μην έχει την πολυτέλεια να περιμένει τα στοιχεία του πληθωρισμού για αυτόν το μήνα, που θα δημοσιευθούν στις 5 Νοεμβρίου, προτού αντιδράσει”, τονίζει, αναφέροντας πως αν οι αξιωματούχοι της τράπεζας θέλουν να επαναφέρουν τα θετικά πραγματικά επιτόκια, θα πρέπει να δράσουν στην επόμενη συνεδρίασή τους, στις 25 Οκτωβρίου, αν όχι νωρίτερα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει από την τρομακτική της άνοδο έναντι του δολαρίου, πάνω από το 7,2. Όμως οι προοπτικές περαιτέρω σημαντικής ανάκαμψης περιορίζονται δραματικά από τη ζημιά που προκαλεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός – και ο οικονομικός πόνος που θα έρθει”, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έντονο παρασκήνιο: Οι τράπεζες, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η… bad bank

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Εμμανουηλίδης (Nestle Ελλάς): «Η νέα επένδυση στα Οινόφυτα είναι ο Γολιάθ στην παραγωγή καφέ»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τραπεζίτης, «Ρομπέν των Δασών», έκλεβε πλούσιους πελάτες για να βοηθήσει τους φτωχότερους αποταμιευτές