Ανοιχτή στην επιβολή κυρώσεων είναι οι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα δημοσίευμα του Bloomberg, στην περίπτωση που θεωρήσουν πως έχει σημειωθεί παραβίαση στις υποχρεώσεις της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους θεσμούς, στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, οι πιστωτές θεωρούν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, μέσω της δημιουργία αποθεματικού 5,55 δισ. ευρώ, θα αποτελεί παράβαση της συμφωνίας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σχετικές προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγιναν αντιληπτές από τους Θεσμούς κατά την πρόσφατη κάθοδο τους στην Αθήνα.

Ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων θα πρέπει να τύχει πλήρους αξιολόγησης, ωστόσο οι πηγές του Bloomberg υποστηρίζουν πως οι δανειστές προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το ερχόμενο φθινόπωρο. Τότε άλλωστε θα ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις για το χρέος.

Ανάμεσα στα πιθανολογούμενα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Αθήνας θα ήταν η διακράτηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, με αντάλλαγμα μέτρα μερικής ελάφρυνσης του χρέους. Όμως την περασμένη Τρίτη ο Τσίπρας δήλωσε ότι ακόμα και με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αναφορικά με το χρέος, διαθέτοντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ως εγγύηση για τους δανειστές της.

«H νέα πίεση από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προστεθεί στους πονοκεφάλους για τον Τσίπρα, που αντιμετωπίζει την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης από την ανάληψη της εξουσίας το 2015. Με τη θητεία του να λήγει τον Σεπτέμβριο και τη χώρα σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι οι τελευταίες δημοσιονομικές κινήσεις του θα βοηθήσουν να μειώσει το χάσμα από τον βασικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει το Bloomberg.

Όπως υπενθυμίζει, οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ελλάδας συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Ο Τσίπρας ανέφερε την Τρίτη ότι ακόμα και με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα επιτύχει τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους, χρησιμοποιώντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως εγγύηση για τους πιστωτές».

Το Bloomberg ζήτησε από την ΕΚΤ και τον ESM να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν έλαβε απάντηση.