ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε έναν νέο πολλά υποσχόμενο κόμβο τεχνολογίας εξελίσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με το Bloomberg.
To πρακτορείο αναφέρεται εκτενώς στο ενδιαφέρον για επενδύσεις που έχουν εκφράσει κολοσσοί της τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Google και η Cisco.
Υπερδιπλάσιες οι επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια
«Το 2020, η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων εκτός Αθηνών, διπλασιάζοντας τον αριθμό των τοπικών υπαλλήλων της σε λίγο πάνω από 300 μέχρι στιγμής. Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Cisco δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων και η Pfizer χτίζει ένα δίκτυο ερευνητικών κόμβων που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει το Bloomberg.
Νωρίτερα, φέτος το φθινόπωρο, η Google ανακοίνωσε εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κόμβου cloud κοντά στην Αθήνα, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται θα ενισχύσει την οικονομική παραγωγή της χώρας κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 19.400 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.
Προς αναζήτηση ταλέντων
«Περίπου το 20% των νέων προσλήψεων είναι άτομα που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Μία από αυτές που επέστρεψε είναι η Christina Leimoni, η οποία άφησε μια θέση διευθυντή στο Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει Chief Operating Officer της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Πριν πάρει τη θέση, η Leimoni δεν είχε σκεφτεί να επιστρέψει στην πατρίδα της, εν μέρει επειδή ανησυχούσε ότι ως λεσβία, αυτή και η σύζυγος και η κόρη της «δεν θα είχαν θεωρηθεί ως οικογένεια». Ο δυναμισμός της σημερινής Ελλάδας την έπεισε να αναλάβει τον ρόλο και αντί να επιστρέψει στην ντουλάπα, η Λεϊμόνη έγινε υπέρμαχος των LGBTQ ζητημάτων. «Υπάρχει μια εκπληκτική δυναμική στη χώρα», σκέφτηκε.
Για να προσελκύσει εξειδικευμένα διεθνή ταλέντα, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βίζα το 2021 για ψηφιακούς νομάδες και μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 450 βίζες. Για τα τοπικά ταλέντα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν υποψήφιους υπαλλήλους. Εκτός από τα προγράμματα πιστοποιητικών της Microsoft, περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν περάσει από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της Google στην Ελλάδα. «Η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι χρήσιμη εάν δεν υπάρχουν ψηφιακές δεξιότητες», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της εταιρείας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο ρόλος Μητσοτάκη στην τεχνολογική ανάπτυξη
Το Bloomberg αναφέρεται και στις ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία έχει επενδύσει στον κλάδο καθώς σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια να αναπτύξει τεχνολογικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
«Πέρα από την προφανή γοητεία του μεσογειακού έθνους και την εύκολη πρόσβαση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί παίκτες έχουν επίσης δελεαστεί από τα γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και μια αφθονία ανανεώσιμης ηλιακής και αιολικής ενέργειας», αναφέρει το Bloomberg.
Για το 2021, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινήθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλά, όμως τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης, καθώς έχουν υπερτριπλασιαστεί, αντιπροσωπεύοντας το 3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Σε πρόσφατη ομιλία του στα εγκαίνια ενός νέου κέντρου δεδομένων που διευθύνει η εταιρεία υπολογιστών cloud Digital Realty, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη φιλοδοξία του η τεχνολογία να συνεισφέρει κατά 10% στην οικονομική παραγωγή της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Φέτος, η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ στην υποβολή και τη χορήγηση εγκρίσεων για νέες πατέντες», είπε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας αυτό ως απόδειξη συνεχιζόμενης καινοτομίας. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, όταν η χώρα άρχιζε να βγαίνει από την κρίση χρέους, ο Μητσοτάκης επένδυσε στην τεχνολογία ως ένα από τα μονοπάτια της Ελλάδας προς την ευημερία.
«Αυτή είναι μια ελκυστική αφήγηση και μια ελαφρώς ειρωνική αφήγηση για έναν πρωθυπουργό εν μέσω ενός σκανδάλου που σχετίζεται με την τεχνολογία. Ο Μητσοτάκης δέχεται έντονες πιέσεις από τον Αύγουστο, όταν αποκαλύφθηκε ότι επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι είναι θύματα υποκλοπής των κινητών τους τηλεφώνων με εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το spyware, που ονομάζεται Predator, του οποίου η μητρική εταιρεία είχε έδρα στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχουν ληφθεί μέτρα για να περιοριστεί η χρήση αυτής της τεχνολογίας. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ελληνική Βουλή ψήφισε νόμο που θα απαγόρευε το κακόβουλο λογισμικό και θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών να θέσουν κάποιον υπό παρακολούθηση.
Ευκαιρία για την Ελλάδα
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος. Όμως τα ατού της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας είναι αυτά που κάνουν ευκολότερη μια απόφαση για επενδύσεις από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Η χώρα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια, διαθέτει έναν καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό, οι μισθολογικές του προσδοκίες ανταποκρίνονται στις προθέσεις των διεθνών εργοδοτών τους και φημίζεται για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την ποιότητα ζωής της.
Διαβάστε επίσης:
Elon Musk: Φίμωσε γνωστούς δημοσιογράφους – Μπλόκαρε τα προφίλ τους στο Twitter
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα
- Γεωργιάδης: Ποιο είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τι είπε για το περιστατικό με το φαρμακείο στην Αλεξάνδρας
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Πλήρης στήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα