ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη μετεκλογική – και συνάμα προεκλογική – άνοδο του χρηματιστηρίου αναφέρεται, σε σημερινό άρθρο του, το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας, της καλύτερης αγοράς του κόσμου βάσει επιδόσεων φέτος, δείχνει «γιατί η πολιτική έχει σημασία» και στις αγορές.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν ήδη ένας από τους δείκτες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως για το 2019, ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές. Όμως, η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική πρόωρων εκλογών τροφοδότησαν με νέα καύσιμα το ράλι της αγοράς.
Με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να σημειώνει αυτήν την εβδομάδα τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διαμορφώνοντας τη φετινή απόδοση στο επίπεδο του 30% περίπου (σε όρους δολαρίου), η Ελλάδα αποδεικνύει περίτρανα πόσο εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις η διάθεση των επενδυτών.
Ο πολιτικός διχασμός και η άνοδος του λαϊκισμού είναι δύο από τους λόγους που οι επενδυτές απέχουν από τις ευρωπαϊκές μετοχές,το πιο δημοφιλές, όπως λέγεται, short trade στον κόσμο.
«Η Ελλάδα, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενέδωσε στην πίεση του λαϊκισμού, ήταν επίσης η πρώτη που τον απέρριψε, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών», δηλώνει στο Bloomberg o Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος στην Mazars Financial Planning Ltd.
Και προσθέτει: «Μέρος της κίνησης των μετοχών οφείλεται στο γεγονός ότι παύει να υπάρχει το discount του λαϊκισμού, η “έκπτωση” δηλαδή που ήθελαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ελληνικές μετοχές όσο κυβερνούσαν τη χώρα λαϊκιστές».
Ενώ τα ευρωπαϊκά μετοχικά funds παρουσιάζουν, σχεδόν non stop, εκροές, στους «φαν» των ελληνικών assets συγκαταλέγονται ονόματα όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Jefferies, καθώς οι υπεύθυνοι στρατηγικής καταγράφουν στα υπέρ της χώρας την ισχυρότερη οικονομική μεγέθυνση από το 2007 και ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή.
«Βασική κινητήριος δύναμη πίσω από τις καλές φετινές αποδόσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι η εντυπωσιακή ανάκαμψη της δυναμικής κυκλικής ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες, η οποία, δυστυχώς, δεν υπάρχει αλλού στην Ευρωζώνη», λέει ο Jon Cunliffe, διευθυντής επενδύσεων στην Charles Stanley στο Λονδίνο, η οποία επιβλέπει assets ύψους περί τα 24 δισ. στερλίνες (30 δισ. δολάρια).
«Η παρουσία μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας» είναι επίσης θετικό στοιχείο, προσθέτει.
Παρά το εντυπωσιακό φετινό ράλι του, όμως, ο ΓΔ παραμένει περίπου 85% κάτω από το ανώτερο επίπεδο του 2007.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σημαντικές, καθώς το χρέος βρίσκεται στο 181% του εθνικού εισοδήματος και ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να στενάζει υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όμως, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον οι επενδυτές επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη και στην αισιοδοξία ότι μία νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να φέρει φιλικές προς την αγορά αλλαγές.
Μια τέτοια κυβέρνηση θα οδηγούσε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία θα βελτιώσει τις χρηματοδοτικές συνθήκες και θα τονώσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την Silvia Ardagna της Goldman Sachs.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1