ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ετοιμάζεται για αύξηση κεφαλαίου τον επόμενο μήνα που θα μειώσει το μερίδιο του κράτους και θα αποτελέσει ένα βήμα προς την κανονικότητα, αναφέρει δημοσίευμα του bloomberg.
Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει σήμερα μερίδιο 61,3% στην τράπεζα, δήλωσε σε συνέντευξη του στην Αθήνα την Τρίτη, ότι η Πειραιώς θα εκδώσει το ενημερωτικό δελτίο αυτό τον μήνα και θα βγει στην αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να συγκεντρώσει έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
“Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το είδος της ΑΜΚ – εάν θα είναι μία διαδικασία εξ ολοκλήρου μέσω αγοράς ή με έκδοση δικαιωμάτων”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Martin Czurda. Το Ταμείο θα ήθελε το μερίδιό του να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 30%, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση της αγοράς, πρόσθεσε.
Συντονιστές της έκδοσης θα είναι οι Goldman Sachs και UBS, πρόσθεσε ο Czurda.
Το 10ετές ομόλογο της τράπεζας που λήγει τον Ιούνιο του 2029 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 24 Νοεμβρίου, ενώ η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε έως 2,3% νωρίτερα.
Ο νέος νόμος
Ο Czurda είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω στις αλλαγές του νόμου που διέπει το ΤΧΣ, προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χρησιμοποιώντας τους δικούς του πόρους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το μέγεθος των επισφαλών δανείων, σύμφωνα με τον Czurda. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 58,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 35,8% επί του συνόλου των δανείων.
“Θέλουμε να δούμε το ποσοστό των NPLs στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να υποχωρεί κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2021”, δήλωσε ο Czurda. Το ΤΧΣ ήταν πίσω από το σχέδιο «Ηρακλής» για μείωση του επιπέδου των επισφαλών δανείων κατά 40%.
Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ. «Είμαστε πολύ επικριτικοί με τα επιχειρηματικά μοντέλα και προκαλούμε τις τράπεζες να γίνουν ρεαλιστικές. Οι τράπεζες πρέπει να μετασχηματισθούν”.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά και επέλθει κανονικότητα στις αγορές, περιμένω ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να λειτουργούν κανονικά σε ένα έως δύο χρόνια», εκτίμησε.
Στο ΤΧΣ το 61,34% της Τράπεζας Πειραιώς
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση