ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε το προσχέδιο ενός στρατηγικού σχεδίου «ολιστικής ανάπτυξης», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, σύμφωνα με αντίγραφο του εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επαναφορά των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία μιας «Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης».
Μέχρι τώρα, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε στο 1,4% την περασμένη χρονιά, σε αντίθεση με το 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν. Επιπλέον, η χώρα έχει πέσει στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της ολοένα και μειώνεται και το όριο ηλικίας αυξάνεται – σύμφωνα με τα στατιστικά της χώρας -, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.
Στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να εφαρμόσει κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που «σέρνονται» εδώ και χρόνια, όπως η δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Τα υπόλοιπα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις, όπως η περαιτέρω ελάφρυνση της δημόσιας διοίκησης και η ενθάρρυνση των επενδύσεων στο πεδίο της Έρευνας και της Ανάπτυξης (R&D) στον ιδιωτικό τομέα.
Το προηγούμενο σύντομο διάστημα οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας το 2014 διακόπηκε απότομα μετά την εκλογή του Τσίπρα και τη σύγκρουσή του με τους δανειστές που έφερε τις τράπεζες της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, επισημαίνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί των capital controls και το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την εκλογή του.
Οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να κρατήσουν το «λουρί» της Ελλάδας σφιχτό μετά την λήξη του προγράμματος, συνδέοντας μεταξύ άλλων τυχόν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με συγκεκριμένους όρους, προκειμένου η χώρα να μην επιστρέψει στην πρότερη οικονομική της κατάσταση.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Μπενουά Κερέ εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ότι «όσο πιο αυστηρή» είναι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, «τόσο το καλύτερο», καθώς η παραμικρή απόκλιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιμένει ο Τσακαλώτος: «Άλλο ενισχυμένη παρακολούθηση, άλλο αξιολογήσεις με προαπαιτούμενα»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Ολοκληρώστε προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις και μετά συζητάμε για το χρέος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές