Επί μισό αιώνα, η οικογένεια Benetton κήρυττε την αξία της συμπόνιας μέσα από εντυπωσιακές διαφημίσεις για την επώνυμη σειρά ρούχων στις οποίες πρωταγωνίστησαν, μεταξύ άλλων, ένας ετοιμοθάνατος ασθενής με Aids, μία μαύρη γυναίκα που θήλαζε ένα λευκό μωρό και, πιο πρόσφατα, Αφρικανοί μετανάστες να διασώζονται στη θάλασσα.

Τώρα, όμως, η οικογένεια Benetton βρίσκεται η ίδια στο στόχαστρο μετά την κατάρρευση της γέφυρας Morandi στη Γένοβα, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 43 άτομα. Και αυτό γιατί η καταστροφή αυτή έχει άμεση σχέση με την άλλη, πολύ πιο κερδοφόρα, επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας, που είναι η διαχείριση αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και χώρων εστίασης δίπλα σε αυτοκινητοδρόμους, από το Σαντιάγκο μέχρι τη Ρώμη.

Ηγετικά στελέχη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας έχουν ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας διοδίων της Atlantia, της ελεγχόμενης από την οικογένεια Benetton εταιρείας που είχε τη διαχείριση της γέφυρας και ζητεί να απομακρυνθεί ο επικεφαλής της. Το selloff που ακολούθησε την είδηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν «καπνός» γύρω στα 5,9 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της Atlantia μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και προκάλεσε ευρύτατες αντιδράσεις στα social media, με πολλές αναρτήσεις να κατηγορούν τους Benetton ότι βάζουν το κέρδος πάνω από την ασφάλεια.

Οι ίδιοι οι Benetton άργησαν να απαντήσουν στις κατηγορίες, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μέσω της μητρικής Edizione Srl. εξέφραζαν τη «βαθιά λύπη» τους για τα θύματα της καταστροφής και δεσμεύονταν να συνεργαστούν με τις Αρχές για να βρεθεί τι έφταιξε για την καταστροφή. Υπογράμμιζαν, επίσης, ότι η Atlantia και η θυγατρική Autostrade έχουν επενδύσει πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους την τελευταία δεκαετία.

Η γέφυρα μετά την καταστροφή

Ο CEO της Atlantia, Giovanni Castellucci, δεσμεύθηκε επίσης να κατασκευαστεί εκ νέου η γέφυρα μέσα σε οκτώ μήνες και να δοθεί ένα αρχικό ποσό 500 εκατ. ευρώ στα θύματα της καταστροφής, ποσό που δεν περιλαμβάνει τυχόν αποζημιώσεις. Το ποσό αυτό είναι περίπου το μισό από τα χρήματα που απέφερε η εταιρεία στους Benetton και στους υπόλοιπους μετόχους της πέρυσι.

Αν έχεις τύχη…

Το Treviso, μία πόλη 85.000 κατοίκων στη βορειοανατολική Ιταλία, είχε να καυχιέται για την οικογένεια Benetton. Μία οικογένεια που ξεκίνησε από το τίποτα και έφτασε στην κορυφή.

Τον περασμένο μήνα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο νεώτερος από τα τέσσερα αδέρφια που ίδρυσαν την εταιρεία ενδυμάτων Benetton το 1965, ο Carlo. Τα άλλα τρία αδέρφια -ο Luciano, 83 ετών, η Giuliana, 81 ετών, και ο Gilberto, 77 ετών- βρίσκονται εν ζωή και εξακολουθούν να ασχολούνται ενεργά με τις οικογενειακές επενδύσεις.

Την εταιρεία Benetton ίδρυσε ο Luciano, αρχικά πουλώντας τα πλεκτά που έπλεκε η αδερφή του έξω από ένα μικρό κατάστημα στο Treviso. Μέσα σε δύο δεκαετίες, όμως, η εταιρεία κατάφερε να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη.

Ο Gilberto, ο οποίος διαχειρίζεται και τα οικονομικά της οικογενείας, άρχισε να διαφοροποιείται τη δεκαετία του 1990, εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που «έτρεχε» την εποχή εκείνη. Η οικογένεια έχει πλέον περιουσιακά στοιχεία αξίας περί τα 12 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του 30% της Atlantia, η οποία έγινε φέτος η μεγαλύτερη εταιρεία αυτοκινητοδρόμων παγκοσμίως μετά την απόκτηση της ισπανικής ανταγωνιστικής Abertis.

Η στρατηγική του αποδείχθηκε σοφή. Η αλυσίδα ενδυμάτων τα τελευταία χρόνια δέχεται τεράστιο ανταγωνισμό από αλυσίδες όπως τα Zara και πέρυσι είχε ζημίες 180 εκατ. ευρώ. Το 2015, η οικογένεια πούλησε το ποσοστό που κατείχε σε μια άλλη μεγάλη εταιρεία λιανικής, τη World Duty Free SpA, στην ελβετική Dufry.

Πέρυσι, τα αδέρφια Benetton προσέλαβαν τον πρώην CEO της Telecom Italia Marco Patuano για να αναθεωρήσει τις επενδύσεις τους και να μειώσει την εξάρτησή τους από την ιταλική οικονομία.

Το σίγουρο είναι ότι η τραγωδία της Γένοβας, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, μπορεί να επιταχύνει τα σχέδια της οικογένειας να μειώσει τις βιομηχανικές δραστηριότητές της και να αυξήσει τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις της. Άλλωστε, ένας από τους στόχους του Gilberto Benetton είναι, στο μέλλον, η μητρική εταιρεία να λειτουργεί περισσότερο σαν κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με το χέρι στη σκανδάλη για να ανοίξουν οι offshore λογαριασμοί οι ελβετικές τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια βόλτα στο πιο πολυτελές εμπορικό κέντρο της Νέας Υόρκης (video)