Σε έξι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε στο Μπαγκλαντές ο διεθνούς φήμης νομπελίστας Μοχάμεντ Γιουνούς, ο οποίος μάλιστα  είναι γνωστός και ως «τραπεζίτης των φτωχών», για την πλούσια δράση του υπέρ των αδυνάτων.

Ο Γιουνούς είναι οικονομολόγος και τραπεζίτης από το Μπανγκλαντές, καθώς και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2006 «για τη δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για τους φτωχούς, και ιδίως για τις γυναίκες, μέσω της καινοτόμου εργασίας τους στη χορήγηση μικρών δανείων και εγγυήσεων».

1

Σήμερα κατηγορείται για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα επειδή μαζί με τους συνεργάτες του, αμέλησε να δημιουργήσει ταμείο πρόνοιας για τους εργαζομένους της εταιρείας του.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση εργασίας, οι υπάλληλοι της Grameen Telecom, της οποίας ο 83χρονος Γιουνούς είναι πρόεδρος, δεν έπαιρναν άδειες και άλλα προνοιακά επιδόματα, τα οποία δικαιούνταν.

Σημειώνεται ότι η Grameen Telecom, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κατέχει το 34,2% του μεγαλύτερου παρόχου τηλεπικοινωνιών του Μπαγκλαντές, Grameenphone, μονάδας της Νορβηγικής Telenor.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, ο διάσημος οικονομολόγος κάνει λόγο για μια απόφαση που κοντράρεται με κάθε λογική και νόμιμη διαδικασία.

«Τιμωρούμαστε για κάτι που δεν έχουμε κάνει», είπε, στο άκουσμα της ετυμηγορίας. «Αυτή είναι η μοίρα μας και αυτή είναι η μοίρα του έθνους μας», συνέχισε.

Παράλληλα κάλεσε το λαό της ασιατικής χώρας «να μιλήσει με μια φωνή ενάντια στην αδικία και υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάθε έναν από τους πολίτες του Μπαγκλαντές».

Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος του Γιουνούς, Αμπντουλάχ Αλ Μαμούν, σημειώνει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Κόντρα με την πρωθυπουργό – “Ρουφάει το αίμα των φτωχών”

Αυτή είναι μία από τις περίπου 150 υποθέσεις που κατατέθηκαν κατά του Γιουνούς μετά την άνοδο του Συνδέσμου Αουάμι της Πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα στην εξουσία το 2008, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η υπόθεση δείχνει «ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται “υπό πολιορκία” στο Μπαγκλαντές, όπου οι αρχές έχουν “διαβρώσει” τις ελευθερίες και έχουν υποτάξει τους επικριτές», δήλωσε τον Σεπτέμβριο η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Αμνηστίας.

Ωστόσο, η Χασίνα έχει επιτεθεί δημόσια στον Γιουνούς σε πολλές περιπτώσεις.

Το 2011, τον κατηγόρησε ότι «ρουφούσε το αίμα των φτωχών», ενώ το 2022, ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να εμποδίσει τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το έργο της γέφυρας Padma.

Όμως, ο Γιουνούς έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο στο πάγωμα των κεφαλαίων για το έργο της γέφυρας.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Στον «πάγο» η απαγόρευση εισαγωγών Apple Watch

Alibaba: Επαναγόρασε μετοχές αξίας 9,5 δισ. το 2023

Palantir: Δίπλα στο Ισραήλ ο αμερικανικός κολοσσός – Στο Τελ Αβίβ η πρώτη συνεδρίαση ΔΣ του 2024