Οι τιμές καταναλωτή στη ευρωζώνη των 19 χωρών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τον βαθύ αντίκτυπο της πανδημίας στη ζήτηση.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,2%, ενώ η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στο + 0,2%. Ο βασικός πληθωρισμός σημείωσε ιστορικό χαμηλό.

Euro-area prices see first year-on-year decline since 2016

Μέρος της μείωσης αντικατοπτρίζει τις θερινές εκπτώσεις, αλλά τα τελευταία νούμερα είναι πιθανό να προκαλέσουν ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προσπάθησαν να απαλύνουν το οικονομικό σοκ που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Σαν προειδοποιητική ένδειξη για το μέλλον θεωρήθηκε μια ξεχωριστή ανακοίνωση που έδειξε ότι τα ευρωπαϊκά εργοστάσια μείωσαν τις θέσεις εργασίας τον Αύγουστο και περιόρισαν τα αποθέματα πρώτων υλών και ημι-κατασκευασμένων αποθεμάτων, αντί να παραγγείλουν προμήθειες. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κινούνται με γνώμονα την εγχώρια ζήτηση, με τις παραγγελίες εξαγωγών να αυξάνονται συγκρατημένα, σύμφωνα έκθεση της IHS Markit.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και θα συζητήσει την πολιτική της με φόντο τη ραγδαία βελτίωση της κατανάλωσης και της βιομηχανικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός εργασίας και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να αντισταθμίσουν μήνες απωλειών. Μια άλλη πιθανή πηγή ανησυχίας είναι το ευρώ, το οποίο έχει σημειώσει άνοδο άνω του 7% τον τελευταίο εξάμηνο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το επόμενο βήμα μετά την καταπολέμηση του σοκ είναι η τόνωση του πληθωρισμού και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί. Ωστόσο, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Isabel Schnabel δήλωσε σε συνέντευξή που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ότι τα νέα δεδομένα δεν υποδηλώνουν την  ανάγκη για περαιτέρω δράση στην παρούσα φάση.

Στο μεταξύ, άλλοι αριθμοί φαίνονται πιο ενθαρρυντικοί. Ο δείκτης Purchasing Managers της IHS Markit έδειξε ανάπτυξη για δεύτερο μήνα, με την παραγωγή να επεκτείνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και την εμπιστοσύνη να βελτιώνεται.

Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη όσον αφορά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα, διατηρώντας τις δαπάνες και τις επενδύσεις συγκρατημένες. Οι δείκτες που παρακολουθεί το Bloomberg Economics υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνεται ήδη.