Η Apple μπορεί να χρειαστεί να επανασχεδιάσει τα iPhones της για να χρησιμοποιεί θύρες φόρτισης USB-C, σύμφωνα με τα σχέδια κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στη μείωση των απορριμμάτων και στην απλοποίηση της ζωής των καταναλωτών που έχουν πολλές συσκευές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι επιθυμεί να χρησιμοποιείται ένας τύπος θύρας φόρτισης για όλα τα smartphone και τα tablet, καθώς και για εξοπλισμό όπως κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές κονσόλες βίντεο.

«Με όλο και περισσότερες συσκευές, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι εναλλάξιμοι ή δεν είναι απαραίτητοι”, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά της ΕΕ, σε ηλεκτρονική δήλωση.

«Βάζουμε τέλος σε αυτό», τόνισε.

Η Apple αντιτίθεται σε έναν κοινό σύνδεσμο, λέγοντας ότι κινδυνεύει να βλάψει την καινοτομία που μπορεί να φέρει πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα στην αγορά.

Το σχέδιο νόμου προστίθεται στην έντονη πίεση που υπάρχει από την ΕΕ τα τελευταία χρόνια με αντιμονοπωλιακές έρευνες στο app store και στο σύστημα πληρωμών και με τη νομική διαμάχη για μια μαζική εντολή επιστροφής φόρου.

Η Apple «ανησυχεί ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει μόνο έναν τύπο θύρας φόρτισης καταπνίγει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει», σύμφωνα με  δήλωση που έκανε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι «νοιάζεται βαθιά για την εμπειρία των πελατών» και συμμερίζεται τη «δέσμευση της Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος».

Το εργοστάσιο της iPhone άρχισε να αφαιρεί προσαρμογείς από τη συσκευασία πέρυσι για να μειώσει τα απόβλητα.

Ενώ η εταιρεία χρησιμοποιεί USB-C για ορισμένες συσκευές, έχει το δικό της καλώδιο Lightning και μαγνητικούς φορτιστές για τα iPhone και ορισμένα αξεσουάρ.

 

Δεν απευθύνεται στην Apple

Ο Τιέρι Μπρεντόν είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Apple δεν «ανησυχούσε απαραίτητα» για το σχέδιο κανόνων. Τόνισε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ , ο οποίος δεν ανέφερε ποτέ το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν στοχεύει στην Apple ή σε οποιονδήποτε άλλο», είπε σε συνέντευξη τύπου. «Σκεφτόμαστε τα επόμενα 15 με 20 χρόνια που θα έρθουν. Η Apple χρησιμοποιεί ήδη USB-C σε άλλες συσκευές» και «Δεν νομίζω ότι θα προκαλέσει σε κανέναν πρόβλημα».

Οι άνθρωποι ξοδεύουν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε αυτόνομους φορτιστές που δεν παρέχονται με συσκευές, ανέφερε η ΕΕ. Επίσης, προέβλεψε εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, καθώς οι καταναλωτές θα αποφεύγουν να αγοράσουν νέους φορτιστές.

Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν στην κατοχή του έως και τρεις φορτιστές ο καθένας και βρίσκουν ενοχλητικούς τους ασύμβατους φορτιστές, εξήγησε.

Σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται, όλοι οι φορτιστές θα παρέχουν την ίδια ταχύτητα φόρτισης.

Οι κατασκευαστές τηλεφώνων θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν κινητά με φορτιστή, εφόσον προσφέρουν και μοντέλα χωρίς.

Μπορούν επίσης να πουλήσουν συσκευές είτε με το καλώδιο στο κουτί είτε χωρίς το ηλεκτρικό βύσμα. Οι συσκευές θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν πολλαπλές θύρες αρκεί η μία να είναι USB-C.

Η ΕΕ πετά περίπου 11.000 τόνους φορτιστές κάθε χρόνο, μερικοί αχρησιμοποίητοι, σύμφωνα με την Επιτροπή. Αναμένει ότι η πρόταση θα μειώσει το ποσό κατά σχεδόν 1.000 τόνους.

Οι κανόνες θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ δύο χρόνια μετά την έγκρισή τους από τους νομοθέτες και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, που μπορούν να κάνουν αλλαγές στο σχέδιο κειμένου.

Η πρόταση της ΕΕ δεν αφορά την ασύρματη φόρτιση. Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι αποφάσισαν να μην περιλαμβάνουν ακουστικά, έξυπνα ρολόγια και ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης λόγω του μικρότερου μεγέθους τους.

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν προτείνει κοινό φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση