Πάνω από το 99% των θυμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία ήταν άτομα που αντιμετώπιζαν ιατρικά προβλήματα πριν ακόμη προσβληθούν από τον ιό, αποκαλύπτει έρευνα του εθνικού οργανισμού υγείας της χώρας.

Με τους θανάτους από τον ιό να ξεπερνούν πλέον τους 2.500, παρουσιάζοντας αύξηση 150% την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές της χώρας επεξεργάζονται ό,τι στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους για να δουν πώς θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα La Stampa, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, εξετάζει αν θα παρατείνει το lockdown, που ισχύει για όλη την επικράτεια, και μετά τις αρχές Απριλίου. Αυτό καθώς η Ιταλία έχει πάνω από 31.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η έρευνα θα μπορούσε πιθανώς να εξηγήσει γιατί η Ιταλία έχει περισσότερους θανάτους, περίπου 8% των συνολικών κρουσμάτων, από τις άλλες χώρες.

Το ινστιτούτο, με έδρα τη Ρώμη, έχει εξετάσει ήδη τα ιατρικά αρχεία περίπου του 18% των θανόντων από τον κορονοϊό στη χώρα, διαπιστώνοντας ότι μόνο τρεις άνθρωποι, δηλαδή το 0,8% του συνόλου, δεν είχε προηγούμενη παθολογία. Σχεδόν τα μισά θύματα αντιμετώπιζαν τουλάχιστον τρία νοσήματα, ενώ το 25% είχε είτε ένα είτε δύο υποκείμενα νοσήματα.

Πάνω από το 75% είχαν υψηλή πίεση, γύρω στο 35% διαβήτη και ένα 30% καρδιακή νόσο.

Η μέση ηλικία των θυμάτων στην Ιταλία είναι τα 79,5 έτη. Εντούτοις, μέχρι χθες, 17 Μαρτίου, είχαν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία και 17 άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Επίσης, όλα τα θύματα κάτω των 40 ετών στην Ιταλία ήταν άντρες με σοβαρά προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα.