πηγή: Bloomberg
Υπάρχει ένα μέταλλο που έχει ξεπεράσει φέτος σε απόδοση όλα τα εμπορεύματα, ακόμη και το Bitcoin. Η πρόκληση για τους επενδυτές είναι να καταφέρουν να το αγοράσουν.
Το ιρίδιο είναι ένα από τα σπανιότερα πολύτιμα μέταλλα και εξορύσσεται ως υποπροϊόν της πλατίνας και παλλαδίου. Έχει σημειώσει δε άνοδο 131% από τις αρχές Ιανουαρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη κατά 85% που έχει καταγράψει το Bitcoin.
Το ανοδικό ράλι του αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά το προηγούμενο έτος διεκόπη η παραγωγή του, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση γι’ αυτό για τη χρήση του στις ηλεκτρονικές οθόνες, ανέφερε το Heraeus Group.
Η αγορά του είναι πολύ μικρότερη από εκείνες των υπόλοιπων «αδελφών» μετάλλων και η επένδυση σε αυτό πολύ δύσκολη, καθώς η ζήτηση προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη βιομηχανία.
Το ιρίδιο δεν διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο ή μέσω ETFs, οι αγοραστές λιανικής μπορούν να το προμηθευτούν μόνο με τη μορφή ράβδων από ελάχιστους εμπόρους και οι περιορισμένοι επενδυτές που ασχολούνται με αυτό στρέφονται απευθείας στους παραγωγούς.
“Ο χρόνος παράδοσης του είναι πολύ μεγάλος”, αναφέρει ο Jay Tatum, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Valent Asset Management. «Η μόνη βραχυπρόθεσμη λύση είναι οι υψηλότερες τιμές να ωθήσουν τους ανθρώπους να πουλήσουν το ιρίδιο που έχουν στην κατοχή τους”.
Η τιμή του μετάλλου έχει σκαρφαλώσει στα 6.000 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρείας Johnson Matthey. Αυτό σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο ακριβό από τον χρυσό.
Οι προοπτικές για περιορισμένη προσφορά βοήθησαν επίσης στην αύξηση των τιμών άλλων μετάλλων της ομάδας της πλατίνας. Το παλλάδιο είναι περίπου 9% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών, το ρόδιο κατέγραψε ρεκόρ στα 29.800 δολάρια ανά ουγγιά αυτή την εβδομάδα και το ρουθήνιο σημείωσε ράλι ανόδου και διαμορφώθηκε σε υψηλό σχεδόν 13 ετών.
Διαβάστε ακόμα:
Χρυσός: Ποιοι και γιατί κάνουν ανάρπαστο το πολύτιμο μέταλλο
Έχετε 93 εκατ. δολάρια; Μπορείτε να αυξήσετε την τιμή του Bitcoin κατά 1%
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση