ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο σεφ Mauro Colagreco και η ηλιόλουστη προβηγκιακή τραπεζαρία του κερδίζουν την πρώτη θέση. Προηγουμένως το εστιατόριο βρισκόνταν στο Νο 3. Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά που η Γαλλία έχει πάρει την πρώτη θέση από τότε που ξεκίνησαν τα βραβεία, πριν από 18 χρόνια.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι φέτος τα στελέχη πίσω από τον κατάλογο των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο (World’s 50 Best Restaurants) πραγματοποίησαν μια σημαντική αλλαγή στους κανόνες, αποφασίζοντας ότι κανένας προηγούμενος νικητής δεν μπορεί να βρεθεί πάλι στην 1η θέση ή ακόμη και να κατατάσσεται στη λίστα.
Οι προηγούμενοι νικητές έχουν πλέον συγκεντρωθεί στην κατηγορία “Best of the Best”.
Αυτή περιλαμβάνει το Osteria Francescana, το μοντέρνο εστιατόριο του Massimo Bottura στη Modena, το οποίο έχει κερδίσει το βραβείο δύο φορές. Περιλαμβάνει επίσης το Eleven Madison Park, το οποίο πήρε το κορυφαίο βραβείο το 2017, το El Cellar de Can Roca και το γνωστό Noma.
Ωστόσο, η νέα εκδοχή του Noma, η οποία βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος στην Κοπεγχάγη με διαφορετικό μενού, βρέθηκε στο νούμερο 2 της λίστας.
Ο William Drew, συντάκτης του World’s 50 Best Restaurants, αναφέρει σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιλογές: “Ο στόχος είναι να έχουμε ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων που αντέχουν στην πάροδο του χρόνου”.
Πριν από την ανακοίνωση, η οποία έγινε στη Σιγκαπούρη το βράδυ της 25ης Ιουνίου ενώπιον ακροατηρίου, το Noma ήταν ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια που σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις.
Η κατηγορία The Best of the Best είναι βολική για να συγκεντρώνει μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια παγκοσμίως τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στη λίστα με τα 50 εστιατόρια, όπως είναι το Fat Duck στο Bray, στην Αγγλία.
Το Mirazur που βρέθηκε στην κορυφή, στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1930 κτισμένο να βλέπει προς τη θάλασσα, ακριβώς στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία.
Ο Αργεντίνος σεφ του εμπνέεται από την περιοχή, σερβίρει λαχανικά από τους δικούς του κήπους και άλλα τοπικά προϊόντα και δημιουργεί πολύχρωμα μεσογειακά πιάτα. Η χαρακτηριστική δημιουργία του Colagreco είναι στρείδι με ταπιόκα, κρέμα κρεμμυδιού και αχλάδι. Το μεσημεριανό μενού κοστίζει 160 ευρώ (180 δολάρια), ενώ το πλήρες μενού κυμαίνεται στα 260 ευρώ.
Μετά από τρία αστέρια Michelin και αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στο World’s 50 Best Restaurants, ο Colagreco λέει ότι το επόμενο βήμα είναι να επεκτείνει το”μικρό” κήπο των 5 στρεμμάτων σε μεγαλύτερο: «Είμαστε φανταστικοί παραγωγοί, οινοπαραγωγοί – είμαστε ένας μικρός παράδεισος. Το όραμά μας είναι να μοιραζόμαστε και να προσπαθούμε να δώσουμε αγάπη και να ζήσουμε ευτυχισμένοι με το έργο μας. Είναι ένα απλό όραμα, αλλά είναι ένα όραμα της ζωής».
Φέτος, ο κατάλογος με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου επεκτάθηκε από 100 σε 120 και συμπίπτει με τον κορυφαίο χορηγό της λίστας το San Pellegrino, που γιορτάζει την 120ή επέτειό του. Είναι μια “έκτακτη” επέκταση, σύμφωνα με τον Drew.
Τα εστιατόρια που εμφανίζονται στη λίστα από το νούμερο 51 μέχρι το 120 είναι από 25 χώρες. Η επέκταση διευκόλυνε την προβολή εστιατορίων που βρίσκονται σε πόλεις που δεν είχαν τραβήξει την προσοχή του 50 Best πριν, όπως το Alcade στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού (νούμερο 109). “Αγκαλιάσαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια ακόμη πιο μεγάλη ποικιλία εστιατορίων”, λέει ο Drew.
Η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο οργανώνεται και συντάσσεται από την William Reed Business Media. Δημιουργείται από τις ψήφους 1.040 εστιατόρων, σεφ, συγγραφέων γαστρονομίας. Οι ψηφοφόροι χωρίζονται σε 26 ξεχωριστές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Κάθε περιοχή έχει δικό της πίνακα με 40 μέλη. Τα βραβεία ξεκίνησαν το 2002 από το περιοδικό Restaurant, μια έκδοση του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση τις επιλογές δημοσιογράφων και σεφ.
Τα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα είναι τα παρακάτω: (στην παρένθεση αναγράφεται η περυσινή θέση ενώ η ένδειξη “NEW ENTRY” δείχνει ότι είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο εστιατόριο στη λίστα).
1. Mirazur, Menton, France (3)
2. Noma, Copenhagen **NEW ENTRY
3. Asador Etxebarri, Axpe, Spain (10)
4. Gaggan, Bangkok (5)
5. Geranium, Copenhagen (19)
6. Central, Lima (6)
7. Mugaritz, San Sebastian, Spain (9)
8. Arpège, Paris (8)
9. Disfrutar, Barcelona (18)
10. Maido, Lima (7)
11. Den, Tokyo (17)
12. Pujol, Mexico City (13)
13. White Rabbit, Moscow (15)
14. Azurmendi, Larrabetzu, Spain (43)
15. Septime, Paris (40)
16. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris (21)
17. Steirereck, Vienna (14)
18. Odette, Singapore (28)
19. Twins Garden, Moscow (72)
20. Tickets, Barcelona (32)
21. Frantzén, Stockholm (65)
22. Narisawa, Tokyo (22)
23. Cosme, New York (25)
24. Quintonil, Mexico City (11)
25. Pavillon Ledoyen, Paris (29)
26. Boragó, Santiago (27)
27. The Clove Club, London (33)
28. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, U.S. (12)
29. Piazza Duomo, Alba, Italy (16)
30. Elkano, Getaria, Spain (77)
31. Le Calandre, Rubano, Italy (23)
32. Nerua, Bilbao, Spain (57)
33. Lyle’s, London (38)
34. Don Julio, Buenos Aires (55)
35. Atelier Crenn, San Francisco **NEW ENTRY
36. Le Bernardin, New York (26)
37. Alinea, Chicago (34)
38. Hiša Franko, Kobarid, Slovenia (48)
39. A Casa do Porco, Sao Paulo (79)
40. Restaurant Tim Raue, Berlin (37)
41. The Chairman, Hong Kong **NEW ENTRY
42. Belcanto, Lisbon (75)
43. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgium (63)
44. The Test Kitchen, Cape Town (50)
45. Sühring, Bangkok (54)
46. De Librije, Zwolle, Netherlands (51)
47. Benu, San Francisco (53)
48. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai (24)
49. Leo, Bogota (99)
50. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Switzerland (47)
51. Reale, Castel di Sangro, Italy (36)
52. Mikla, Istanbul (44)
53. Arzak, San Sebastian, Spain (31)
54. D.O.M., Sao Paulo (30)
55. Maaemo, Oslo (35)
56. Relae, Copenhagen (71)
57. Nobelhart & Schmutzig, Berlin (88)
58. Sud 777, Mexico City (64)
59. Burnt Ends, Singapore (61)
60. Indian Accent, New Delhi (90)
61. Uliassi, Senigallia, Italy **NEW ENTRY
62. Nihonryori RyuGin, Tokyo (41)
63. Florilège, Tokyo (59)
64. The Ledbury, London (42)
65. Selfie, Moscow (70)
66. Core by Clare Smyth, London (66) **NEW ENTRY
67. Astrid y Gastón, Lima (39)
68. Fäviken, Järpen, Sweden (67)
69. Nahm, Bangkok (49)
70. Saison, San Francisco (46)
71. SingleThread, Healdsburg, California (91)
72. Aqua, Wolfsburg, Germany (73)
73. Maní, Sao Paulo (87)
74. Lasai, Rio de Janeiro (100)
75. DiverXo, Madrid (96)
76. Momofuku Ko, New York (62)
77. Chef’s Table at Brooklyn Fare, New York (69)
78. Lido 84, Gardone Riviera, Italy **NEW ENTRY
79. Mingles, Seoul (78)
80. Estela, New York (83)
81. Quique Dacosta, Denia, Spain (68)
82. Enigma, Barcelona (95)
83. Dinner by Heston Blumenthal, London (45)
84. Attica, Melbourne (20)
85. Amass, Copenhagen **RE-ENTRY
86. Tegui, Buenos Aires (60)
87. Martin Berasategui, Lasarte-Oria, Spain (76)
88. Lung King Heen, Hong Kong (80)
89. 108, Copenhagen (98)
90. Alo, Toronto (94)
91. Sushi Saito, Tokyo **RE-ENTRY
92. Harvest, St. Petersburg, Russia **NEW ENTRY
93. La Cime, Osaka, Japan **NEW ENTRY
94. Aponiente, El Puerto de Santa Maria, Spain **NEW ENTRY
95. Gaa, Bangkok **NEW ENTRY
96. Belon, Hong Kong **NEW ENTRY
97. Vendôme, Bergisch Gladbach, Germany (66)
98. Anne-Sophie Pic, Valence, France **RE-ENTRY
99. The Jane, Antwerp, Belgium (89)
100. Oteque, Rio de Janeiro **NEW ENTRY
101. Brae, Birregurra, Australia (58)
102. Amber, Hong Kong (56)
103. Jade Dragon, Macao **NEW ENTRY
104. Cococo, St. Petersburg, Russia **NEW ENTRY
105. Kadeau, Copenhagen **RE-ENTRY
106. Restaurant David Toutain, Paris **NEW ENTRY
107. Il Ristorante Luca Fantin, Tokyo **NEW ENTRY
108. L’Astrance, Paris (52)
109. Alcade, Guadalajara, Mexico **NEW ENTRY
110. Neolokal, Istanbul **NEW ENTRY
111. Chambre Séparée, Ghent, Belgium **NEW ENTRY
112. St. John, London (84)
113. Vea, Hong Kong **NEW ENTRY
114. La Colombe, Cape Town **RE-ENTRY
115. Per Se, New York (81)
116. St. Hubertus, San Cassiano, Italy **NEW ENTRY
117. Epicure, Paris **RE-ENTRY
118. Ernst, Berlin **NEW ENTRY
119. Atomix, New York **NEW ENTRY
120. Sugalabo, Tokyo **NEW ENTRY