ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το ρομπότ που ονομάζεται Baxter, διαθέτει δύο μηχανικούς βραχίονες για χέρια, κινούμενο σκίτσο για το πρόσωπο, καθώς και αισθητήρες που βοηθούν να αναλύσει τα μοτίβα και να ανιχνεύσει εάν ένας άνθρωπος, χρήστης αγωνίζεται να σηκώσει ή να μετακινήσει ένα άκρο.
“Υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και με αυτό να ικανοποιήσουν τη θεμελιώδη ανθρώπινη επιθυμία τους για ιδιωτικότητα και αξιοπρέπεια», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Δεμίρης, διευθυντής του ρομποτικού εργαστηρίου στο Imperial, σε συνέντευξη του.
Η Baxter αναλύει τις κινήσεις που παρατηρεί με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στους γιατρούς να διαπιστώσουν αν το άτομο που χρησιμοποιεί το ρομπότ εμφανίζει αλλαγές στην κινητικότητα του. Εάν προσπαθείτε να φορέσετε ένα πουκάμισο, για παράδειγμα, η Baxter θα προσαρμόσει τη δική της θέση και θα σας βοηθήσει να ντυθείτε.
Ο Δεμίρης είπε ότι η AI (τεχνητή νοημοσύνη) είναι απαραίτητη για τα ρομπότ-βοηθούς προκειμένου να μάθουν για τις προτιμήσεις και τις ικανότητες εκείνων που βοηθούν, “ώστε να προσωποποιήσουν τη βοήθειά τους και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους”.
Οι ερευνητές του Imperial, κατάλαβαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ρομπότ όπως η Baxter, αφού εξέτασαν τα στατιστικά στοιχεία και εντόπισαν την έλλειψη νοσηλευτών σε συνδυασμό με τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.
Κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, λίγο περισσότερες από το 10% των διαθέσιμων νοσηλευτικών θέσεων του Εθνικού Συστήματος Υγεία της Βρετανίας ήταν κενές.
Εν τω μεταξύ, και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και μια έκθεση του Υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο πλαίσιο των μέτρων για τη μετανάστευση. Περισσότερα από το 1/4 των νοσηλευτών άμεσης φροντίδας δεν γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.
Η Ιαπωνία έχει ήδη εισάγει τη ρομποτική φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Η SoftBank Robotics έχει ένα ανθρωποειδές που ονομάζεται Pepper, το οποίο χρησιμοποιείται σε σπίτια νοσηλείας στο Τόκιο. Η χώρα αντιμετωπίζει μείωση στα ποσοστά γεννήσεων και σε συνδυασμό με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται η γήρανση του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι ποσοστό άνω του 27% έχει ηλικία 65 ετών και άνω, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής της Ιαπωνίας.
Στην Καλιφόρνια έχει επίσης δημιουργηθεί ένας ρομποτικός σύντροφος που ονομάζεται ElliQ για να βοηθά τους ηλικιωμένους να καταπολεμήσουν τη μοναξιά.
Το ρομπότ του Imperial βρίσκεται στη φάση της έρευνας και δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί η εμπορική δοκιμή του. Ο Δεμίρης επισήμανε ότι πραγματοποιούνται δοκιμές στο πρωτότυπο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο. Οι μηχανικοί αναπτύσσουν επίσης τα τρισδιάστατα δάχτυλα, έτσι ώστε η Baxter να μπορεί να αντικαταστήσει μία νοσοκόμα.
“Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τη φροντίδα και να την καταστήσει πιο αποτελεσματική, αλλά προς το παρόν και ίσως και στο μέλλον δεν θα υπάρχει υποκατάστατο της ανθρώπινης αφής όταν πρόκειται για προσωπική φροντίδα”, δήλωσε η Caroline Abrahams, επικεφαλής ομάδας που ασχολείται με τους ηλικιωμένους.
“Ίσως στο μέλλον η τεχνολογία να εξελιχθεί στο σημείο στο οποίο τα ρομπότ θα μπορούν να καλύψουν πολλές από τις ανάγκες μας, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής φροντίδας”, πρόσθεσε, “αλλά δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό πολύ σύντομα”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ