ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Την ώρα που πολλές χώρες καταγράφουν νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, η Ταϊβάν σημειώνει ένα διαφορετικό ρεκόρ: 200 ημέρες χωρίς καμία μετάδοση του ιού στη χώρα.
Η Ταϊβάν κατέχει με διαφορά το παγκόσμιο ρεκόρ στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και πέρασε ένα ακόμη ορόσημο την Πέμπτη, την ώρα που σε ΗΠΑ και Ευρώπη καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων. Το τελευταίο μη εισερχόμενο κρούσμα κορονοϊού στην Ταϊβάν καταγράφηκε στις 12 Απριλίου. Δεύτερο κύμα στη χώρα δεν υπάρχει.
Τι έκανε, όμως, σωστά η Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων και δεν έχει κρούσματα;
Η Ταϊβάν είχε μέχρι τώρα συνολικά 553 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις επτά θανάτους. Οι ειδικοί λένε ότι στην αντιμετώπιση του ιού συνέβαλαν καθοριστικά το έγκαιρο κλείσιμο των συνόρων και ο αυστηρός έλεγχος των ταξιδιών. Άλλοι παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο είναι η σχολαστική ιχνηλάτηση, η επιβολή καραντίνας η τήρηση της οποίας διασφαλίζεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και η ευρεία χρήση μάσκας. Επιπλέον, η οδυνηρή εμπειρία που βίωσε η Ταϊβάν με τον SARS τρόμαξε τον κόσμο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο πρόθυμος να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών.
«Η Ταϊβάν είναι η μοναδική μεγάλη χώρα που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξαλείψει τη μετάδοση της Covid στην κοινότητα» δήλωσε ο Peter Collignon, λοιμωξιολόγος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Η Ταϊβάν «είχε πιθανότατα το καλύτερο αποτέλεσμα παγκοσμίως», λέει, σημειώνοντας ότι η επίδοση αυτή είναι «ακόμη πιο εντυπωσιακή» αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια οικονομία που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Αυστραλία, με πολλούς ανθρώπους να ζουν ο ένας κοντά στον άλλον σε διαμερίσματα.
Η Ταϊβάν θα είναι πιθανότατα μία από τις λίγες οικονομίες που θα παρουσιάσουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, με την κυβέρνηση τον Αύγουστο να προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,56% το 2020.
Παρ’ όλα αυτά, η Ταϊβάν δεν έχει ακόμα διαφύγει εντελώς τον κίνδυνο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρία νέα εισαγόμενα κρούσματα την Πέμπτη, από τις Φιλιππίνες, τις ΗΠΑ και την Ινδονησία, και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20 εισαγόμενα κρούσματα. Επίσης, άλλοι που αντιμετώπισαν καλά τον ιό αρχικά, όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, είχαν αύξηση κρουσμάτων στη συνέχεια.
Αυτό που οι χώρες με βλέπουν να αυξάνονται τα κρούσματα στην επικράτειά τους μπορούν να διδαχθούν από την εμπειρία της Ταϊβάν είναι ότι τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς ιχνηλάτηση των επαφών εκείνων που βγαίνουν θετικοί και καραντίνα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επιδημιολόγος Chen Chien-jen, πρώην αντιπρόεδρος της Ταϊβάν.
Επίσης, καθώς δεν είναι εύκολο να κάνεις τον κόσμο να μείνει σε καραντίνα, η Ταϊβάν έχει λάβει μέτρα για την παροχή φαγητού και την παράδοση ειδών παντοπωλείου στα σπίτια, αλλά και για την κάλυψη της ανάγκης επικοινωνίας των ανθρώπων, επιστρατεύοντας το Line Bot, ένα ρομπότ που στέλνει μηνύματα και συνομιλεί. Και, επιπλέον, υπάρχουν ποινές: αν σπάσει κανείς την καραντίνα κινδυνεύει με πρόστιμο έως 1 εκατομμύριο NT $ (35.000 δολάρια).
Πώς τα κατάφερε η Ταϊβάν
Έλεγχος συνόρων
Η Ταϊβάν άρχισε να κλείνει τα σύνορα για τους ξένους σε μη κατοίκους λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Ιανουάριο, και έκτοτε ελέγχει αυστηρά τα σύνορά της.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει, μεταξύ άλλων, παρακολούθηση βάσει συμπτωμάτων πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο και ψηφιακή παρακολούθηση μέσω του σήματος του κινητού για να εξασφαλίζεται ότι τηρείται η καραντίνα των 14 ημερών.
Μάσκες, διανομή
Η απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει μάσκες, τις οποίες στη συνέχεια θα διένειμε κεντρικά, έπαιξε βασικό ρόλο στην επιτυχία της Ταϊβάν. Η κυβέρνηση, στις αρχές της πανδημίας, συγκέντρωσε όλες τις μάσκες που είχαν παραχθεί στη χώρα και απαγόρευσε τις εξαγωγές. Μέσα σε τέσσερις μήνες, οι εταιρείες αύξησαν την παραγωγή από 2 εκατομμύρια σε 20 εκατομμύρια τεμάχια την ημέρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να δίνονται μάσκες στους κατοίκους σε τακτική βάση.
Ιχνηλάτηση, καραντίνα
Η Ταϊβάν εφαρμόζει ένα σύστημα ιχνηλάτησης επαφών παγκόσμιας κλάσης. Κατά μέσον όρο, σε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα συνδέει 20 έως 30 επαφές. Σε ακραίες καταστάσεις, όπως αυτή μίας εργαζόμενης σε μια λέσχη για κυρίους της Ταϊπέι που προσβλήθηκε από τον ιό, η κυβέρνηση εντόπισε έως και 150 επαφές. Στη συνέχεια, όλες οι επαφές μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι, ακόμη και αν βγουν αρνητικοί στα τεστ.
Μέχρι στιγμής, έχουν μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα περίπου 340.000 άνθρωποι και έχουν επιβληθεί λιγότερα από 1.000. Αυτό σημαίνει ότι το 99,7% συμμορφώθηκε με το μέτρο. «Θυσιάσαμε 14 ημέρες από τη ζωή 340.000 ατόμων για να μπορέσουν να ζήσουν κανονικά 23 εκατομμύρια», λέει ο Chen.
Ο καθοριστικός ρόλος της εμπειρίας του SARS
Η οδυνηρή εμπειρία που είχε η Ταϊβάν από προηγούμενες επιδημίες έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο. Η χώρα άρχισε να δημιουργεί ένα δίκτυο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό μολυσματικών ασθενειών μετά την εμπειρία που είχε με τον SARS το 2003, όταν εκατοντάδες αρρώστησαν και τουλάχιστον 73 πέθαναν, με το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στον κόσμο. Στη συνέχεια, υπήρξε η γρίπη των πτηνών και η επιδημία του H1N1. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι της Ταϊβάν είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι και εξοικειωμένοι με μέτρα προστασίας όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα