Mπορεί οι χρηματιστηριακές αγορές να βυθίζονται διεθνώς, ωστόσο αρκετοί μεγιστάνες κατόρθωσαν να παραμείνουν αλώβητοι το 2018. Η δημοτικότητα του Fortnite, του παιχνιδιού φαινόμενο που οδήγησε αρκετούς παίχτες σε κέντρα αποτοξίνωσης από βιντεοπαιχνίδια, απέφερε στον κατασκευαστή του Tim Sweeney 7,2 δισ. δολάρια φέτος. Ο Autry Stephens έχει περιουσία 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια αφού η πετρελαϊκή Endeavor Energy Resources LP προσέλκυσε προσφορές που οδήγησαν την αποτίμηση της στα 15 δισ. δολάρια.

“Ήταν μία καλή χρονιά για τη δημιουργία πλούτου” επισημαίνει ο Michael Zeuner, διευθύνων σύμβουλος της WE Family Offices. “Ήταν σκληρή χρονιά για τις χρηματιστηριακές αγορές, ωστόσο για όσους δημιουργούν κέρδη μέσα από τις εταιρείες τους, η οικονομία ήταν ισχυρή”.

Οι Sweeney και Stephens ήταν μόνο δύο από τα 31 άτομα που ξεχώρισαν στον Δείκτη Bloomberg Billionaires το 2018, ακόμη και όταν η αύξηση των εμπορικών εντάσεων και η βουτιά των αγορών είχαν αποτέλεσμα να εξανεμιστούν κεφάλαια αξίας μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Tim Sweeney

Η Denise Coates, η Βρετανίδα ιδρύτρια και CEO της εταιρείας διαδικτυακού στοιχήματος Bet365 Group Ltd., είναι μια ακόμη προσθήκη στη λίστα του Bloomberg. H Coates είναι σχεδόν 10 φορές πιο πλούσια από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, σύμφωνα με την κατάταξη.

Denise Coates

Ενώ η Coates είχε καλή χρονιά, η αναταραχή στις αγορές οδήγησε αρκετούς πλούσιους ανά τον κόσμο στο κόκκινο. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 451 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Αυτή είναι μία τεράστια αντιστροφή της εικόνας του 2017, χρονιά κατά την οποία οι περιουσίες τους αυξήθηκαν κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ας δούμε τους δισεκατομμυριούχους που κέρδισαν και έχασαν του 2018.

Κερδισμένοι 

Οι δισεκατομμυριούχοι της Σιγκαπούρης κέρδισαν 2,5 δισ. δολάρια. Αυτό αύξησε τη συνολική περιουσία των πλουσίων της χώρας στα 38 δισ. δολάρια.

Τζεφ Μπεζος
Τζεφ Μπέζος, CEO της Amazon

Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Amazon.com Inc. και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του 2018, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η καθαρή αξία της περιουσίας του αυξήθηκε περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας στα 123 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν χαμένος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν οι χρηματιστηριακές αγορές άρχισαν να υποχωρούν. Από υψηλό του Σεπτεμβρίου, ο  Bezos είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 45 δισ. δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι μεγιστάνες έχασαν συνολικά περίπου 76 δισ. δολάρια φέτος, ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας κατόρθωσαν να διακριθούν, όπως ο Lei Jun, ο ιδρυτής της κινεζικής εταιρείας κατασκευής smartphone, Xiaomi Corp. Ο Jun βρέθηκε στους μεγάλους κερδισμένους του 2018, αφού η περιουσία του αυξήθηκε κατά 8,6 δισ. δολάρια.

Lei Jun

Oι χαμένοι

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη απώλεια φέτος, χάνοντας συνολικά 76 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω της πορείας των αγορών το Δεκέμβριο. Ο Mark Zuckerberg βίωσε τη μεγαλύτερη κρίση το 2018, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε το Facebook Inc. Συγκεκριμένα, η καθαρή αξία της περιουσίας του υποχώρησε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας τον 34χρονο με περιουσία 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Mark Zuckerberg

Οι Kινέζοι Wang Jianlin, Jack Ma και  Ma Huateng ήταν τρεις από τους δέκα μεγιστάνες με τις περισσότερες απώλειες φέτος. Πενήντα άτομα αποχώρησαν από τον δείκτη των δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένων 11 από την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ, εννέα από τις ΗΠΑ και τέσσερις από τη Ρωσία.

Jack Ma
Jack Ma. Ιδρυτής Alibaba

Ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν από τη λίστα ήταν ο Andrej Babis, ο πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας, του οποίου η περιουσία προέρχεται από τη χημική και γεωργική εταιρεία Agrofert, καθώς και ο Ρώσος μεγιστάνας Oleg Deripaska, του οποίου η καθαρή αξία της περιουσίας βυθίστηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μετά την βουτιά που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας αλουμινίου Rusal λόγω των φόβων για διακοπή της παραγωγής από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Επιπλέον 13 δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονταν στην κατάταξη πέθαναν φέτος, όπως ο Paul Allen της Microsoft Corp., ο κατασκευαστής ακινήτων του Χονγκ Κονγκ Walter Kwok και ο Vichai Srivaddhanaprabha, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Premier League, Leicester City.

Oleg Deripaska

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτή είναι η δισεκατομμυριούχος CEO που πήρε πέρυσι αμοιβή 281 εκατ. δολάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο «παπουτσής» που έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα σε μία νύχτα