ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εξωφρενικά επίπεδα κινούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι οποίες αγγίζουν πλέον τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, η χρηματιστηριακή αξία ολόκληρης της ΔΕΗ στο ταμπλό του ΧΑΑ δεν ξεπερνά τα 330 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι… επτά φορές και κάτι μικρότερη από την αξία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτήν! Και να σκεφτεί κανείς ότι οι οφειλές αυτές έχουν μειωθεί κατά 140 εκατομμύρια ευρώ φέτος, μία εξέλιξη που αποδίδεται στο “κόψιμο” 230.000 καταναλωτών από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στα μαζικά εξώδικα και τις διακοπές ρεύματος στις οποίες έχει προχωρήσει η επιχείρηση για να σώσει κάπως την κατάσταση (από τις αρχές του 2018 έχουν εκδοθεί 390.000 εντολές διακοπής ρεύματος για συνολικά χρέη ύψους 630 εκατ. ευρώ, και πραγματοποιήθηκαν 150.000 διακοπές ρεύματος).
Όμως η κατάσταση, έτσι όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, θέλει πολύ κόπο για να σωθεί. Με ζημίες 26,9 εκατ. ευρώ και τζίρο μειωμένο κατά 6,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2018, αλλά και με καθαρό χρέος που ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 3,6 δισ. ευρώ, οι αριθμοί της ΔΕΗ θυμίζουν πιο πολύ εταιρεία που οδεύει προς τη χρεοκοπία, παρά την άλλοτε κραταιά μονοπωλιακή επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Όσον αφορά στην “ακτινογραφία” των οφειλετών της ΔΕΗ, η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από τη χαμηλή τάση, που αφορά σε σπίτια και μικρά καταστήματα: οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ. Πολύ μικρότερες είναι οι οφειλές της μεσαίας τάσης (150 εκατ. ευρώ) και της υψηλής τάσης (378 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 285 αφορούν στη ΛΑΡΚΟ), ενώ στη ΔΕΗ χρωστάει και ο μεγαλύτερος… μπαταχτσής της Ελλάδας, το Δημόσιο, άλλα 201 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, από τα 7,1 εκατομμύρια ρολόγια της ΔΕΗ, τα 2,3 εκατ. εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τους περισσότερους (περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές) να χρωστούν λιγότερα από 1.000 ευρώ.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι περίπου ένας στους τέσσερις οφειλέτες της ΔΕΗ εμφανίζεται να μην έχει ΑΦΜ (!), προφανώς επειδή έχει προβεί σε αλλαγή ΑΦΜ για να γλιτώσει από τα χρέη, ενώ ολοένα και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των οφειλετών που έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλο πάροχο ρεύματος ή για διάφορους λόγους έχουν διακόψει την παροχή ρεύματος στο ακίνητό τους.
Δύσκολο λοιπόν το έργο του επικεφαλής της Qualco Ορέστη Τσακαλώτου , της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση των οφειλών προς τη ΔΕΗ, η οποία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να εισπράξει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο τα 550 εκατομμύρια ευρώ έως τον Μάρτιο του 2019, προκειμένου να εισπράξει το μπόνους των 6 εκατομμυρίων ευρώ για τις υπηρεσίες της (η αρχική σύμβαση είναι στα 12 εκατομμύρια ευρώ). Και φυσικά, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον μία ομοβροντία από εξώδικα και πιέσεις για αποπληρωμή των οφειλών…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O ΣΥΡΙΖΑ μας βάζει να πληρώσουμε έως την Παρασκευή φόρους 2,1 δισ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alvarez & Marsal: Ο «κολοσσός» της Folli Follie είναι μικρότερος και από τα δάνειά του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλη κυκλοφορίας 2019: Δείτε πόσα θα πληρώσετε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή