ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζει η HSBC, η οποία σε νέα έκθεσή της κρούει κώδωνα κινδύνου για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως αναφέρει, επίσης, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν ισχνές επιδόσεις, έχοντας υποχωρήσει κατά 25,1% σε όρους δολαρίου.
Όπως αναφέρει η HSBC, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά ως προς την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν την προ προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη στα δάνεια. Η αγορά ανησυχεί επίσης, αναφέρει η HSBC, πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας διαρκώς πιεσμένης κερδοφορίας ή, ακόμα χειρότερα, μέσω αξιοποίησης κεφαλαίων.
Αναλυτικότερα, όπως γράφει στην έκθεσή της η HSBC, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Όμως, η υποχώρηση του Σεπτεμβρίου συντελέστηκε εν μέσω ανόδου των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η HSBC δικαιολογεί εν μέρει τις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με το top line αναφέροντας πως: αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν κατά 13% φέτος, κατά 2% το 2019 και κατά 1% το 2020. Ενώ όμως η πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους σίγουρα δεν είναι θετική, πιστεύει πως είναι σημαντικό ότι δεν προέρχεται από ανταγωνιστικές δυνάμεις που οδηγούν σε υποχώρηση της διαρθρωτικής κερδοφορίας του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων. Αντιθέτως, είναι η συνέπεια της αντιμετώπισης του μεγάλου αποθέματος των προβληματικών assets, είτε λόγω της αναδιάρθρωσης που μειώνει τα σωρευτικές επιδόσεις αλλά αντισταθμίζεται από τις χαμηλότερες προβλέψεις, ή λόγω των μειωμένων εκθέσεων.
Η επανεμφάνιση των ανησυχιών αναφορικά με τα NPEs είναι λιγότερο κατανοητή. Οι τράπεζες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία υποβολής των τριετών σχεδίων τους στην εποπτική αρχή, τα οποία θα εκτείνονται μέχρι το 2021.
Η επιτάχυνση του ρυθμού της οργανικής και ανόργανης μείωσης των NPEs από τις τράπεζες, μέχρι στιγμής υπήρξε επαρκής. Πράγματι, όμως, το μείγμα φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό απ’ όσο αναμένονταν, καθώς δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις πιο κοστοβόρες πωλήσεις, στις τιτλοποιήσεις και στις ρευστοποιήσεις, απ ότι στις αναδιαρθρώσεις, αντανακλώντας τη σχετική επιτυχία που είχαν οι τράπεζες στην πρώτη περίπτωση και έλλειψη επιτυχίας στη δεύτερη. Όμως, τονίζει η HSBC, το σημαντικό είναι πως η εποπτική αρχή φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να δώσει στις τράπεζες τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να διευθετήσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών στοιχείων ενεργητικού με τρόπο που δεν επηρεάζει τα κεφάλαια. «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο ελπίζαμε, αλλά καλύτερα απ’ όσο φοβόμαστε» αναφέρει τέλος η HSBC η οποία διατηρεί τη σύσταση buy για τις ελληνικές τράπεζες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η HSBC αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες της «πράσινα» αμοιβαία κεφάλαια: Οι σύγχρονες τάσεις και η μόδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η HSBC έκοψε τα δάνεια της Folli Follie και τι συμβαίνει με τον όμιλο Κόκκαλη;
MH ΧΑΣΕΤΕ: HSBC: Σε θετική τροχιά η Ελλάδα, αισιοδοξία για τον τραπεζικό κλάδο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σταϊκούρας από Σόφια: Στόχος η ενοποίηση των σιδηροδρομικών δικτύων Ελλάδας – Βουλγαρίας
- Βιομηχανία: Πτώση 5% στον Δείκτη Κύκλου Εργασιών το Νοέμβριο
- Όμιλος Motor Oil: «Ζωγράφισε» σχολικά κτίρια την σχολική περίοδο 2023-2024 μαζί με την Urban Act
- ΔΥΠΑ – «Ημέρες Καριέρας» στο Περιστέρι: 240 επιχειρήσεις και 7.000 θέσεις εργασίας στις 24-25 Ιανουαρίου – Οι ειδικότητες με ζήτηση