ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Βόμβες» Ερντογάν για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο οποίος μέσα από τις δηλώσεις του στέλνει το έμμεσο μήνυμα ότι αν δεν πάρει πίσω τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μια ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 δεν πρόκεται να δώσει πίσω τους Μητρετώδη και Κούκλατζη.
Οι πληροφορίες έρχονται από το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Hurriyet».
Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Χουριέτ” συνέδεσε έμμεσα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», είπε ο Ερντογάν. «Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Μου είπαν να φροντίσω να αποφυλακιστούν και τους απάντησα ότι δεν είμαι πιο μεγάλος από τη δικαιοσύνη. Τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην ασχολούνται το ίδιο και με εκείνους που διέφυγαν στην Ελλάδα αφού έκαναν πραξικόπημα». «Βέβαια εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Ομως αυτοί που έκαψαν τη χώρα βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα.»
Ο Ερντογάν μίλησε, φυσικά, και για το θέμα των υδρογονανθράκων και των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τη θέση της επικαλούμενος ακόμα και το διεθνές δίκαιο. «Εμείς λέμε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, που είναι ισότιμοι «ιδιοκτήτες» της Κύπρου, δεν μπορούν να θεωρηθούν ανύπαρκτα. Λέμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθούν εκεί με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ερντογάν.
Κατηγόρησε ακόμα την ελληνικοκυπριακή πλευρά πως ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης, το τελευταίο διάστημα, στην ανατολική Μεσόγειο. Πως προκάλεσε με την πρόσκληση σε δυτικές εταιρίες να κάνουν έρευνες για πηγές υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι με τις ενέργειές της σταμάτησε τις ενέργειες αυτές γιατί τις θεωρεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Ο Εντογάν επανέλαβε ότι οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή (της κυπριακής ΑΟΖ!) θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.
Κατηγόρησε και την Ε.Ε. ότι δεν είναι αμερόληπτη στη διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην περιοχή.
Για το προσφυγικό είπε ότι η Τουρκία θέλει να παραδοθούν άμεσα τα 3 δισ. ευρώ όχι μέσω των ενδιάμεσων φορέων.