ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν, πλέον, οι αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους συναδέλφους τους από τους ΑΝΕΛ. Το «ρήγμα» στον κυβερνητικό σχηματισμό είναι τόσο μεγάλο, που παρά την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να στηρίξουν την πολιτική συμμαχία τους (και να παραμείνουν στην εξουσία), οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους μοιάζει περισσότερο πιθανό πως θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται με όλο και περισσότερη ένταση.
Σε αυτό, άλλωστε, «βοήθησε» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος τοποθετώντας τον Φώτη Κουβέλη στη θέση του υφυπουργού Άμυνας – υπό τον Πάνο Καμμένο – και δίνοντάς του αυξημένες αρμοδιότητες, προσπάθησε να περιορίσει τον… αυθορμητισμό του προέδρου των ΑΝΕΛ. Η χθεσινή δήλωση του κ. Κουβέλη περί «υπερτροφικού λόγου», με την οποία «αδειάζει» ουσιαστικά τον πολιτικό του προϊστάμενο ως προς την τοποθέτηση για «ομηρία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, είναι χαρακτηριστική του τι αποσκοπούσε η κίνηση αυτή.
Μέρα με τη μέρα, το «ρήγμα» αντί να κλείνει, ανοίγει περισσότερο. Στις μεγάλες ενστάσεις των ΑΝΕΛ για την γραμμή της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ήρθε να προστεθεί το ζήτημα της διαχείρισης της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μπορεί στο πρώτο οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να είχαν δείξει ανεκτικότητα ως προς τις αντιρρήσεις των συναδέλφων τους από τους ΑΝΕΛ (εκτιμώντας πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει υποστηρικτικά στα σχέδιά τους να διασπάσουν τη ΝΔ, στηρίζοντας τα ποσοστά του Πάνου Καμμένου), ωστόσο αυτή φαίνεται πως εξαντλήθηκε στην κρίση του Έβρου. Οι συνεχείς αναφορές του Καμμένου για «ομηρία» έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την γραμμή του Αλέξη Τσίπρα περί χαμηλών τόνων.
Βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισαν ξεκάθαρα τις απόψεις του Πάνου Καμμένου και «το ρήγμα ενεργοποιήθηκε» για μια ακόμα φορά. Η κόντρα μεταξύ Δημήτρη Καμμένου των ΑΝΕΛ («συνήθη υπόπτου» σε τέτοιες περιπτώσεις) και της Αννέτας Καββαδία του ΣΥΡΙΖΑ έφερε βαρείς χαρακτηρισμούς, περί «ατροφικού εγκέφαλου» και «χυδαίου λόγου θιασωτών ρατσιστικών ιδεών».
Το νέο «σύννεφο» που σκιάζει τις σχέσεις των δύο εταίρων ακούει στο όνομα, Ιβάν Σαββίδης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται για μια ακόμα φορά με δύο διαφορετικές γραμμές, με την πλευρά των ΑΝΕΛ να προσπαθούν, πλαγίως, να υπερασπιστούν τον επιχειρηματία και την ομάδα του ΠΑΟΚ και την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να δείξει πως δεν είχε ποτέ σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας της Θεσσαλονίκης, χωρίς πάντως να μπορέσει να πείσει κανέναν. Άλλωστε, όλοι θυμούνται τον Αλέξη Τσίπρα στη βουλή να υπερασπίζεται την τροπολογία με την οποία επιχειρήθηκε να ακυρωθούν τα πρόστιμα στη ΣΕΚΑΠ, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρακολουθεί παιχνίδι του ΠΑΟΚ δίπλα στον Σαββίδη από την σουίτα του στην Τούμπα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε στην προσπάθειά του να έχει σύμμαχο τους ΑΝΕΛ. Όμως, η σημερινή πρωτοφανής κόντρα στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη ήταν απλά μια υπενθύμιση πως το ρήγμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων παραμένει «ενεργό». Όσο κι αν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με έκτακτες ενημερώσεις στους πολιτικούς συντάκτες, προσπαθεί να στρέψει την ατζέντα σε θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως τον ευνοούν.
Το αν το «ρήγμα» θα ενεργοποιηθεί για μια ακόμα φορά, αυτό θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα προστατέψει ξανά τον κυβερνητικό του εταίρο στην υπόθεση της δικογραφίας για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Μετά τα συνεχή κρούσματα διαφωνιών, που έχουν πλήξει την ίδια την αξιοπιστία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένο. Κάτι που για πολλούς πολιτικούς αναλυτές (στο οποίο όπως φάνηκε εμμέσως συμφωνεί και το ίδιο το κόμμα των ΑΝΕΛ) φρόντισε να δείξει ο κ. Τσίπρας, στην πρόσφατη απόφασή του να συναντήσει τον Στ. Θεοδωράκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δ.Τζανακόπουλος: Ο Καμμένος μιλά «προφανώς μεταφορικά» όταν κάνει λόγο για ομηρία!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδού οι φίλοι του: Όταν ο Καμμένος πήγαινε βόλτες αγκαζέ με τον Ιβάν
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Επισημοποιήθηκε» το «διαζύγιο» Μάρη – Σαββίδη στο «Έθνος»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TikTok: Ερευνά πώς θα παραμείνει στην αμερικανική αγορά χωρίς να πουληθεί στον Μασκ
- Pulse: Πρωτιά ΝΔ και Μητσοτάκη, πτώση ΠΑΣΟΚ και 10κομματική Βουλή – Τι λένε για τον Τραμπ
- Eurostat: Η ΕΕ παρουσιάζει πλεόνασμα στις εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ και έλλειμμα στις εισαγωγές υπηρεσιών
- Τραμπ: Ξηλώνει τα μέτρα ασφαλείας από τον Πομπέο και άλλους που απειλούνται από το Ιράν