John Paulson
Πιστεύουμε στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είμαστε εδώ για να μείνουμε», δηλώνει ο John Paulson (Τζον Πόλσον) σε συνέντευξή του. Όπως υποστηρίζει «η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της είναι οι άνθρωποί της, που είναι εργατικοί, ανθεκτικοί και διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα. Αν εφαρμοστούν οι σωστές μεταρρυθμίσεις, τότε οι επενδυτές θα φέρουν περισσότερα κεφάλαια και το έθνος θα μπορέσει ξανά να βρεθεί σε κατάσταση ευημερίας. Ο κίνδυνος είναι ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν και η οικονομία θα παραμείνει σε τέλμα, κάτι που θα ήταν κακό τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για τους επενδυτές».
Προτείνει τη μείωση φόρων και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ως συνταγή για μια έκρηξη επενδυτικής δραστηριότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό, σημειώνει, θα γεννούσε ένα ενάρετο κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας, αυξανόμενου βιοτικού επιπέδου και ακόμα περισσότερων επενδύσεων.
Ο Επικεφαλής της Paulson & Co., σε συνέντευξη του στην Καθημερινή εμφανίζεται αισιόδοξος για τις επενδύσεις του σε Alpha Bank και Πειραιώς και δεν βλέπει κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε πολύ λιγότερο απ’ όσο αναμένονταν και προβλέπονταν στα stress test της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διοικήσεις των τραπεζών να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο μεγαλοεπενδυτής αποκρούει τις κατηγορίες ότι έχει μπλοκάρει τον διορισμό διοικήσεων στις τράπεζες. «Δεν έχουμε μπλοκάρει και δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε υποψήφιους. Αυτό που εμείς και άλλοι σημαντικοί μέτοχοι λέμε συστηματικά είναι ότι μόνο το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς μπορεί να προσελκύσει και να προσλάβει νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Αυτό είναι προφανώς συνεπές με τις αρχές της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Όταν μια τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται στο βαθμό που ανακεφαλαιοποιήθηκε η τράπεζα Πειραιώς το 2015, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να αντανακλάται στο διοικητικό συμβούλιο.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο, στη συνέχεια, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου. Αυτή είναι η σωστή αλληλουχία.
Υπήρξαν καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση των αναγκαίων αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο, οι οποίες όμως ολοκληρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Οι αλλαγές είναι πολύ θετικές για την τράπεζα.
Ο νέος πρόεδρος, ο Γιώργος Χατζηνικολάου, ένας Ελληνας του εξωτερικού, είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ISDA και έχει μια επιτυχή σταδιοδρομία τριών δεκαετιών στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη».
Απαντώντας σε ερώτηση ο Paulson για το εάν επιθυμεί επιστροφή του Ανθιμου Θωμόπουλου στη θέση του CEO και ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό θα προτιμούσε να οδηγηθεί η τράπεζα σε εξυγίανση ή σε μη έλληνα διευθύνων σύμβουλο απάντησε: «Απλά πιστεύουμε ότι η τράπεζα πρέπει να βρει τον καλύτερο υποψήφιο για τη δουλειά, με αξιοκρατικό τρόπο. Η Πειραιώς χρειάζεται ένα manager που έχει επιχειρησιακά προσόντα, την εμπειρία και το ιστορικό ώστε να είναι αποτελεσματικός και να δημιουργεί αξία για τους μετόχους.
Μόνο κάποιος με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κάνει την τράπεζα να ευημερήσει. Η εκτίμηση των υποψηφίων πρέπει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και να μην επηρεαστεί από την πολιτική ή την προσωπική ατζέντα κανενός. Κανένας υποψήφιος που πληροί αυτά τα κριτήρια δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Η υπόνοια ότι θα προτιμούσαμε να οδηγηθεί η τράπεζα σε καθεστώς εξυγίανσης δεν βγάζει νόημα. Αυτό θα μηδένιζε την επένδυσή μας. Είναι προφανές ότι θα θέλαμε να το αποφύγουμε αυτό.
Απαντώντας αν υπάρχει τρόπος να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο απαντά: «Τώρα που έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, δεν βλέπουμε κάποιο αδιέξοδο.
Η επιτροπή υποψηφιοτήτων της τράπεζας, δρώντας μεθοδικά και με βάση αντικειμενικά κριτήρια και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα διεξαγάγει τη διαδικασία για να βρει τον καλύτερο υποψήφιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η τράπεζα θα διαλέξει τον σωστό άνθρωπο για τη δουλειά».