Η αίθουσα στο Σικάγο στις ΗΠΑ προ ημερών ήταν κατάμεστη. Επενδυτές από όλο, σχεδόν, το φάσμα της αγοράς, ήταν καθισμένοι αναπαυτικά στις καρέκλες τους και περίμεναν να αρχίσει η εκδήλωση. Καλεσμένος, ένα «κακό παιδί» της πολιτικής, ο αριστερός –όπως λέει- πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας. Το θέμα της συζήτησης, εξίσου αιρετικό: Ένας αριστερός πολιτικός, θα μιλούσε σε ανθρώπους ζυμωμένους επί χρόνια με τις μπίσνες, για τους λόγους που εκείνοι θα έπρεπε να επενδύσουν στην Ελλάδα!

Πίσω από αυτό το σκηνικό, λες κι είναι βγαλμένο από ταινία του Αλμοδόβαρ, βρισκόταν ένας δαιμόνιος, δισεκατομμυριούχος ομογενής, που έγινε πρόσφατα γνωστός ευρύτερα στην Ελλάδα από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής: Ο Τζον Κάλαμος.

Μπορεί οι Έλληνες να έμαθαν το όνομά του από την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά οι Αμερικανοί τον ξέρουν πολύ καλά, καθώς το όνομά του έχει φιγουράρει πάρα πολλές φορές στη λίστα Forbes, με τους πιο πλούσιους ανθρώπους της αμερικανικής οικονομίας.

Πώς έφτασε ως εκεί; Τον ρωτούν πολλοί. Η απάντησή του είναι μία και δεν αλλάζει: «Πολλή δουλειά και μελετημένα ρίσκα την κατάλληλη στιγμή». Κι όταν τον ξαναρωτούν πώς θα καταλάβουν ποια είναι η «κατάλληλη στιγμή» τους χαρίζει ένα χαμόγελο κι απομακρύνεται…

Ο πατέρας του Τζον Κάλαμος, είχε ένα ελληνικό μπακάλικο στο Σικάγο. Σήμερα ο προικισμένος γιος του μπακάλη, έχει περιουσία περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ η εταιρεία του,  η Calamos Asset Management διαχειρίζεται πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αμερική είναι η πατρίδα του, αλλά η Ελλάδα είναι ο τόπος καταγωγής του, κι η αγάπη του. Ξέρει τη χώρα, έχει εντοπίσει πού πονάει η ελληνική οικονομία και, με την αποφασιστικότητα που τον χαρακτηρίζει, έχει βρει και το φάρμακο: Μεγάλος ιδιωτικός τομέας, κίνητρα σε τράπεζες να στηρίζουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, περιορισμός γραφειοκρατίας και υπερφορολόγησης.

Ο Κάλαμος έχει σαφή άποψη και για τους τομείς που θα «τραβήξουν προς τα επάνω» την ελληνική οικονομία: Είναι, όπως λέει, ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή, η γεωργία.

Και με ποιον τρόπο η ελληνική επιχείρηση θα γίνει παραγωγική, υγιής, ακμάζουσα; Ο Κάλαμος δίνει τρία στοιχεία: Εστίαση στον πελάτη, προοπτικές βασισμένες πάνω στο ρεαλισμό, ομαδική δουλειά και συνεργασία.

Η πεποίθησή του ότι τώρα, από τα μέσα του 2017 και μετά, η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις, όπως πιστεύουν κι άλλοι μεγάλοι επενδυτές –ο Καναδός Πρεμ Γουάτσα είναι ο πιο γνωστός εξ αυτών- έφερε τον Τζον Κάλαμος κοντύτερα στη σημερινή κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, όταν μια από τις εταιρείες του απέκτησε το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Κάλαμος δεν είχε κρύψει τα λόγια του: «Αναζητώ ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Είμαστε ευτυχείς γιατί βρήκαμε κάτι το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας».

Μετά την παλαιότερη συνάντηση του σημερινού πρωθυπουργού με Αμερικανούς επενδυτές που είχε οργανώσει η φίλη του Κάλαμος, Γιάννα Αγγελοπούλου, η προχθεσινή εκδήλωση του Σικάγο ήταν η πιο φιλόδοξη που έχει πραγματοποιηθεί για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε για τον Τζον Κάλαμος; Ότι γεννήθηκε το 1940, ότι η καταγωγή του είναι από την Τρίπολη Αρκαδίας, κι ότι υπήρξε βετεράνος του Βιετνάμ, καθώς εκείνη την εποχή υπηρετούσε ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Από τις μάχες με πραγματικά πυρά, όμως, τελικά προτίμησε τις μάχες –εξίσου αιματηρές, πολλές φορές- που μεγαλώνουν την περιουσία των μαχητών.

Ο Κάλαμος χαίρει εκτίμησης στα κλειστά κλαμπς των Αμερικανών εκατομμυριούχων. Είτε από θαυμασμό, είτε από ζήλεια, πολλοί είναι αυτοί που επιδιώκουν την παρέα και τη φιλία του. Θα μπορέσει κάποιους εξ αυτών να τους στρέψει προς παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα; Γρήγορα θα το μάθουμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι 20 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Forbes: Ποιοι είναι οι Ελληνοαμερικανοί μεταξύ των 400 πλουσιότερων μεγιστάνων στις ΗΠΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αναζητά η Αθήνα στις ΗΠΑ-Τι επιδιώκει ο αμερικανικός παράγοντας