ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πληροφορία ότι η κυβέρνηση εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο -δηλαδή να θεωρηθεί ότι δημιουργείται χώρος για 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπάλληλων επειδή ο ίδιος αριθμός κληρικών διαγράφεται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όμως το ποσό της μισθοδοσίας τους εξακολουθεί να καταβάλλεται από το κράτος στην Εκκλησία- υπήρχε από χθες το βράδυ, ωστόσο σήμερα επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο.
Η συμφωνία με την Εκκλησία απελευθερώνει 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους, γιατρούς, δασκάλους, κλπ» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Επειδή έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς το ένα προς ένα, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλύψουμε κυρίως ανάγκες του ελληνικού κράτους».
«Ούτως ή άλλος προγραμματίζονται προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών και σκοπεύουμε να μονιμοποιήσουμε τους ανθρώπους που δουλεύουν στο ‘Βοήθεια στο σπίτι’, αλλά και 4.000 εκπαιδευτικούς» ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο 2019, αλλά θα αφορούν την περίοδο από το 2020 και μετά.
Πώς θα καλύπτεται η μισθοδοσία των κληρικών
Εξηγώντας πώς θα καλύπτεται η μισθοδοσία των κληρικών από εδώ και στο εξής, θέμα που σχετίζεται άμεσα και με τον προγραμματισμό για τις νέες προσλήψεις, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ως το 2030 τα έσοδα από το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας να είναι τέτοια που να αρκούν ώστε να καλύπτουν το ποσοστό επιδότησης που θα δίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία».
Ως προς τη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους».
«Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο» τόνισε.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους».
Πρόσθεσε ότι «στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βολές Φίλη για την συμφωνία με την Εκκλησία: Το κράτος θα μισθοδοτεί στον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Win-win συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου – Ο χωρισμός που δεν ήρθε και το οικονομικό deal
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βορίδης: Ο Κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει πολιτικές που εκφράζουν τον κεντρώο και τον δεξιό ψηφοφόρο
- Έλενα Ακρίτα: Θα παραιτηθώ αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης
- Μπορέλ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο Λίβανος – Ζητούμε άμεση κατάπαυση του πυρός
- Έλον Μασκ: Ποιον Κύπριο Youtuber και ευρωβουλευτή «ψηφίζει» για πρόεδρο της ΕΕ