ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φραγή στις νέες χρηματοδοτήσεις συνεχίζει να βάζει το υψηλό απόθεμα των προβληματικών δανείων, που στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2018 ήταν στα 81,8 δισ. ευρώ. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι παραμένει υψηλά το ποσοστό των δανείων που ρυθμίζονται και «σκάνε» εκ νέου μόλις τρεις μήνες μετά.
Οι τράπεζες – όπως αναφέρει η Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα – έχουν στόχο να μειώσουν τα «κόκκινα» στο τέλος του 2021 κάτω από το 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου (στο 45,4% διαμορφώνονται σήμερα). Ωστόσο, αν και μείωση είναι μεγάλη, το ποσοστό αυτό παραμένει περίπου εξαπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ-28, συνεπώς πρέπει να επιταχυνθεί η μείωσή του.
Για την περίοδο Ιουνίου 2018- Δεκεμβρίου 2021 οι τράπεζες εστιάζουν στη μείωση των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της ΤτΕ «σε σχέση με την προηγούμενη στοχοθεσία, οι τράπεζες φαίνεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο υπολειπόταν σε επιδόσεις μείωσης συγκριτικά με το καταναλωτικό αλλά και το επιχειρηματικό, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων και εκτεταμένες διαγραφές».
Η μείωση των «κόκκινων» πέρυσι οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους 5,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ αφορούσαν καταγγελμένες απαιτήσεις, κυρίως επιχειρηματικών δανείων) και πωλήσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι πωλήσεις ήταν αυξημένες το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και οι τράπεζες έχουν προαναγγείλει επιτάχυνση των πωλήσεων τα επόμενα τρίμηνα.
Στο τέλος του 2018 ο δείκτης ΜΕΔ διαμορφώθηκε στο 44,5% για το στεγαστικό, 53% για το καταναλωτικό και 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Η προβλεπόμενη συμβολή των επιμέρους χαρτοφυλακίων στη μείωση του υπολοίπου των ΜΕΔ διαμορφώνεται ακολούθως: Στεγαστικά 33%, Καταναλωτικά 12%, Επιχειρηματικά 55%, Πολύ μικρές επιχειρήσεις 16%, Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 24%, Μεγάλες επιχειρήσεις 13%, Ναυτιλιακά 2%.
Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός, σημειώνεται στην Έκθεση ότι τα τελευταία χρόνια «οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα ΜΕΔ, σε αντιδιαστολή με ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Βεβαίως, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής (split balance)
Τέλος, όπως αναφέρει η Έκθεση του Διοικητή, στο τέλος του 2018 από τα 81,2 δισ ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δάνεια ύψους 38,3 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, 24,8 δισ. ευρώ είναι δάνεια αβέβαιης είσπραξης και δάνεια 18,02 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κόκκινα δάνεια: Ελιγμοί της κυβέρνησης για να μην την «πατήσει» όπως η Κύπρος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιο εμπροσθοβαρείς οι στόχοι των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς οι τέσσερις τραπεζίτες «κέρδισαν» καταθέσεις 29,6 δισ. ευρώ – Ποιοι οι νικητές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας