ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έναν… αγνώριστο Αλέξη Τσίπρα θα δούμε το 2018, καθώς η “μετάλλαξη” του πρωθυπουργού από έναν ριζοσπάστη, αντισυστημικό αριστερό πολιτικό σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη με φιλελεύθερες τάσεις αναμένεται να κορυφωθεί, εν όψει και της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος. Έχουμε ήδη δει τον πρωθυπουργό να κάνει αρκετές “κωλοτούμπες” σε σχέση με όσα έλεγε πριν γίνει πρωθυπουργός. Τον έχουμε ακούσει να επαινεί την Άνγκελα Μέρκελ, που κάποτε αποκαλούσε “μαντάμ Μέρκελ” και της έλεγε να “γκόου μπακ”. Τον έχουμε δει να υιοθετεί το λεξιλόγιο του success story που επί κυβερνήσεως Σαμαρά κατακεραύνωνε. Τον έχουμε δει να βάζει μπροστά τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, ξεχνώντας το σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Και η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο συναρπαστική, καθώς όσοι ποντάρουν στην κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μάλλον θα χάσουν: ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτή τη στιγμή πανίσχυρος και δεν τον κλονίζει τίποτα. Κι αυτό γιατί έμαθε να προσαρμόζεται σαν… χαμαιλέοντας στις καταστάσεις.
Με το ζήτημα των πλειστηριασμών “κρυμμένο” κάτω από το χαλί, αφού πλέον οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά, και άρα δεν θα υπάρχουν διαμαρτυρίες στα ειρηνοδικεία της χώρας, η κυβέρνηση ρίχνει τώρα το βάρος στο χτίσιμο του δικού της success story, προβάλλοντας εαυτήν ως προστάτιδα των αδυνάμων με τα μερίσματα και τα επιδόματα που μοιράζει, αλλά παράλληλα και ως “καλή μαθήτρια” απέναντι στους πιστωτές.
Αυτό το αφήγημα του success story θα το ακούσουμε πολύ έντονα μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, αφού την ερχόμενη Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor’s αναμένεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας μας, ενώ στις 22 Ιανουαρίου, εκτός απροόπτου, το Eurogroup θα δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και τον Φεβρουάριο θα έχουμε τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα, φυσικά.
Όμως δεν αρκούν αυτά. Οι χθεσινές δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ δίνουν το στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι: “καθαρή” συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει αν δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Βίζερ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο μόνιμο πρόβλημα της υστέρησης των αποκρατικοποιήσεων και γενικά των επενδύσεων στη χώρα μας. Το πρόβλημα αυτό έχει εξέχουσα σημασία, καθώς χωρίς επενδύσεις βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, κάτι που στην κυβέρνηση φαίνεται πως άργησαν πολύ να το καταλάβουν, με αποτέλεσμα οι μεγάλες επενδύσεις (όπως αυτή του Ελληνικού) να βρίσκουν διαρκώς εμπόδια και οι αποκρατικοποιήσεις να έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.
Να λοιπόν τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας φέτος: μία ακόμα θεαματική κωλοτούμπα, από το “πάνω από το πτώμα μου θα πουλήσουν κρίσιμες υποδομές”, στο “όλα για πούλημα”. Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να μπουν μπροστά “ζόρικες” αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές του αεροδρομίου, της ΔΕΠΑ και της Ελληνικά Πετρέλαια, να “κλείσει” η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και να δρομολογήσει τους διαγωνισμούς για το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 17% της ΔΕΗ, τα περιφερειακά λιμάνια και την Εγνατία Οδό. Όλα μαζεμένα, δηλαδή, αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, κατά την προσφιλή συνήθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τα αφήνει όλα για την τελευταία στιγμή.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα γίνουν επειδή αυτό επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Είναι μάλλον οι συνθήκες που τον οδηγούν στην αναγκαιότητα να προσαρμοστεί απρόθυμα και να ακολουθήσει τον δρόμο των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Γιατί, όπως είπαμε, είναι “χαμαιλέοντας”…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O Ζουράρις δεν έχει… ιδέα αν είναι ακόμη στους ΑΝΕΛ!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο βίντεο από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το Σκοπιανό: Η κυβέρνηση πουλάει τη χώρα (video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στον Άρειο Πάγο η Eurobank για την απόφαση του Εφετείου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα
- Οι 10 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι κάτω των 35 ετών