ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται η παράταση της σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλου, με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει σοβαρότητα από όλες τις πλευρές, όταν γίνεται συζήτηση για τις τράπεζες. Και ενώ ο κ. Τσακαλώτος αναφερόταν κυρίως στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αρκετοί θεώρησαν τη δήλωσή του και ως ένα μήνυμα προς τον ίδιο τον κ. Δραγασάκη.
«Πρέπει όλες οι πλευρές να δείχνουν σοβαρότητα όταν μιλάνε για τις τράπεζες. Οι τράπεζες πέρασαν τα crash tests, φθάνουνε στους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα σύστημα εγγυήσεων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε και συνέχισε:
«Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μια συζήτηση, δεν μπαίνουμε στην ουσία που ανέλυσε για το πως βλέπει η κυβέρνηση το θέμα και με ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε, αλλά λέμε έχουν πρόβλημα οι τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να προσπαθήσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία και όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν σε αυτό».
Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές δηλώσεις του κ. Δραγασάκη για το θέμα των κόκκινων δανείων είχαν εκληφθεί ως μια προειδοποίηση για τον κίνδυνο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκαλώντας ενόχληση μέσα στο Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομίας να σπεύδει να δώσει διευκρινήσεις. Μάλιστα από μερίδα του Τύπου οι δηλώσεις του θεωρήθηκαν ως ένα καρφί προς τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος είναι αυτός που το Μαξίμου έχει επιλέξει προκειμένου να θέσει επικεφαλής της επίλυσης του ζητήματος που απασχολεί τις τράπεζες, θέση την οποία είχε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης.
Κανένα σχόλιο από το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και να εκτιμήσει τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να ενέχει για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, στην απάντησή του παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ΔΝΤ στις 25 Ιανουαρίου.
“Βρισκόμαστε σε φάση μεταμνημονιακής εποπτείας, δεν υπάρχει σε ισχύ κάποιο οικονομικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα από το 2014. Επισκεπτόμαστε τη χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχουμε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με επικεφαλής του κλιμακίου τον Πίτερ Ντολμάν», αρκέστηκε μόνο να αναφέρει, επαναλαμβάνοντας πως σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση: «η επαναφορά του τονωτικού ως προς την ανάπτυξη τραπεζικού δανεισμού θα χρειαστεί άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθήσει την εξυγίανση των ισολογισμών. Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Όπως ανέφερε ο κ. Ράις, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου και κατόπιν θα εκδώσει τη νέα του έκθεση (staff report) για την Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δυναμιτίζει τις τράπεζες ο Δραγασάκης: Κίνδυνος νέας αναχρηματοδότησης λόγω κόκκινων δανείων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τα γυρνάει» ο Δραγασάκης: Ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Δραγασάκης διαψεύδει πάλι τα περί ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών αλλά το… επαναλαμβάνει!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίδομα Θέρμανσης: Καταβλήθηκε η πρώτη δόση σε πάνω από 1,2 εκατ. δικαιούχους
- ΑΛΟΥΜΥΛ: Προχωρά η απόσχιση του κλάδου Χυτηρίου και η εισφορά της στην ΝΕΑ ΑΛΟΥΦΟΝΤ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019
- Ρωσία: Πολλές χώρες έχουν ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσουν συνομιλίες Πούτιν-Τραμπ