Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τρομακτική «προφητεία» από γνωστό επενδυτή: 4 φορές χειρότερη η κρίση στην Κίνα από την κρίση των subprimes

Ο Τεξανός επενδυτής J. Kyle Bass, ιδρυτής του hedge fund Hayman Capital μας είναι γνωστός ως ένας από τους ανθρώπους που είχαν προβλέψει σωστά την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprimes) στις ΗΠΑ το 2008, μετά την κατάρρευση της «φούσκας» των ακινήτων και κατάφερε να επωφεληθεί από αυτήν. Κάτι θα ξέρει, λοιπόν, όταν προβλέπει σήμερα πως το πρόβλημα της Κίνας σήμερα είναι πολύ, πολύ χειρότερο από εκείνη την κρίση.

Στην πρώτη του επιστολή προς τους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα μετά από δύο χρόνια, την οποία επικαλείται το Business Insider, ο Bass εκτιμά πως το πρόβλημα της Κίνας είναι το τραπεζικό της σύστημα και οι επικείμενες απώλειές του.

«Μελετάμε εντατικά την Κίνα τον τελευταίο χρόνο, με την άποψη ότι η ραγδαία πιστωτική επέκταση του κινεζικού τραπεζικού συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές πιστωτικές απώλειες που θα απαιτήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των κινεζικών τραπεζών και θα πιέσουν έντονα το κινεζικό νόμισμα», αναφέρει στην επιστολή του, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου, ο Bass, και προσθέτει: «Αυτή η εξέλιξη θα έχει πολλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε χώρες και αγορές ανά τον κόσμο. Με άλλα λόγια, αυτό που συμβαίνει στην Κίνα δεν θα μείνει στην Κίνα»

J Kyle Bass. Hayman Capital

Το Τραπεζικό Σύστημα της Κίνας και η Μεγαλύτερη Μακροοικονομική Ανισορροπία του Κόσμου», ο Bass επισημαίνει πως το τραπεζικό σύστημα της Κίνας έχει ομοιότητες με το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα πριν την τελευταία μεγάλη κρίση που πέρασε: υπερβολική μόχλευση, θεσμικό αρμπιτράζ και ανεύθυνη ανάληψη ρίσκων.

Ο Bass σημειώνει πως συναντήθηκε με πολλές εταιρείες της Wall Street, συμβούλους και ειδικούς στην Κίνα, και όλοι είχαν την άποψη πως η Κίνα θα ξεπεράσει τα πρόσφατα προβλήματα χωρίς μία «οικονομική επανεκκίνηση». Ο ίδιος όμως έχει άλλη γνώμη. Όπως εξηγεί:

«Αυτό που έχουμε συνειδητοποιήσει μέσα από αυτές τις συζητήσεις είναι ότι πολλοί έχουν φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα χωρίς να λαμβάνουν πλήρως υπόψη το μέγεθος του κινεζικού τραπεζικού συστήματος και τη σύσταση των περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων τραπεζών. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι απώλειες του τραπεζικού συστήματος -που θα ξεπερνούσαν το 400% των τραπεζικών απωλειών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης των subprimes- αρχίζουν να αυξάνονται».

Ο Bass είναι μεταξύ μιας μικρής ομάδας επενδυτών που ποντάρουν εναντίον του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν, με μεγάλο μέρος του hedge fund του, Hayman Capital, να είναι αφοσιωμένο στο σορτάρισμα του γιουάν.