ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Τρύφων Νάτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εν συνεχεία πήρε Ph.D. στα οικονομικά από το City University του Λονδίνου. Υπήρξε βοηθός ερευνητή και λέκτορας στις χρηματοοικονομικές αγορές και στη θεωρία χαρτοφυλακίων στο City University από το 1989 ως το 1993. Μετακινήθηκε στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers το 1993. Τον Ιούνιο του 2000 και μετά την εξαγορά της Salomon από τη Citigroup αποσπάστηκε σε ένα hedge fund που λεγόταν Endeavour. Το 2001 έφυγε από το Endeavour και συναντήθηκε με τον Alan Howard στην Credit Suisse First Boston στο Λονδίνο. Εφυγαν το 2003 για να ιδρύσουν μαζί με άλλους την Brevan Howard Asset Management LLP. Τώρα ο έμπειρος Fund manager έρχεται για να επενδύσει για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα. Η Brevan Howard Asset Management ετοιμάζει δύο funds τα οποία θα εστιάζουν στην Ελλάδα, στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη μιας οικονομίας που έχει διαλυθεί από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης, αναφέρει το Bloomberg (με το οποίο συνεργάζεται το mononews.gr).
Τα προϊόντα του hedge fund, τα οποία θα επενδύουν σε ακίνητα και μετοχές, θα τα διαχειρίζεται ο ιδρυτικός εταίρος του Brevan Howard, Trifon Natsis, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Πριν από λίγα χρόνια όπως είχε γίνει γνωστό τότε (2009) η εταιρεία πούλησε ελληνικά κρατικά ομόλογα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Εκείνη την εποχή ο Τρύφων Νάτσης έχει παραχωρήσει συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον δημοσιογράφο Χρήστο Ιωάννου.
Όπως είχε εξηγήσει τότε θα ήταν προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων είναι η Ελλάδα να αποφύγει ακραίες καταστάσεις χρεοκοπίας. Ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για την εφαρμογή και ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος είχε μιλήσει για τις μεγάλες κρίσεις και τις χώρες με οικονομικά προβλήματα, καθώς ο τομέας ευθύνης του ήταν οι αναδυόμενες αγορές (emerging markets) και συγκεκριμένα η εφαρμογή των μακροοικονομικών στρατηγικών σε Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη και Αφρική.
Η συνέντευξη είχε ως εξής:
1. Κύριε Νάτση, η Brevan Howard και εσείς γίνατε γνωστοί στην Ελλάδα με αφορμή τον θόρυβο που ακολούθησε της επίθεσης που δέχτηκαν τα ελληνικά ομόλογα από διάφορους επενδυτές.
Κατ’ αρχήν είμαι περήφανος που έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, με την οποία έχω πολύ ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς. Επιτρέψτε μου, όμως, να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Προσωπικά δεν έχω συμμετάσχει σε καμία συναλλαγή με ελληνικά ομόλογα, μετοχές ή παράγωγα τους τελευταίους μήνες του 2009, ούτε έχω προβεί σε αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας μου στην Brevan Howard τα τελευταία επτά χρόνια. Σας βεβαιώνω, επίσης, πως κανείς συνάδελφός μου δεν έχει ανοικτές θέσεις μετά το θόρυβο. Ακόμα όμως και σε περιόδους που συνάδελφοι είχαν ανοικτές θέσεις στην Ελλάδα, το μέγεθός τους ήταν μικρό σε σχέση με τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η Brevan Howard και ήταν αδύνατο από μόνο του να είχε καθοριστικό αντίκτυπο στις αγορές, αλλά και στα αποτελέσματα της εταιρείας. Πιστεύω ότι η οποιαδήποτε επίδραση της Brevan Howard μεγεθύνθηκε υπερβολικά.
2. Υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας;
Η ελληνική δημοσιονομική κατάσταση βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Χαρακτηρίζεται τόσο από ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα όσο και από ένα διαρκώς αυξανόμενο δείκτη χρέους/ΑΕΠ. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει ότι η προοπτική της στάσης πληρωμών είναι αναπόφευκτη. Σημαίνει όμως ότι η άμεση και βαθιά δημοσιονομική προσαρμογή έχει γίνει πλέον απαραίτητη.
Κατά το πρόσφατο παρελθόν, χώρες όπως η Λετονία και η Ουγγαρία αντιμετώπισαν ανάλογα δύσκολες καταστάσεις, όμως κατόρθωσαν να επιτύχουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις και να αποφύγουν έτσι μια διαγραφόμενη καταστροφή. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις επακολούθησε ένα διάστημα αργής, ή και ακόμα αρνητικής ανάπτυξης, μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.
3. Τι είναι αυτό που έχει «δαιμονοποιήσει» την Ελλάδα στο εξωτερικό και τι πρέπει να κάνει ώστε να αποφύγει τα χειρότερα;
Κατά τη γνώμη μου, ένας παράγοντας που έχει συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω όξυνση του προβλήματος, είναι η επί μακρόν παραποίηση των μακροοικονομικών δεδομένων και στατιστικών της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι υπάρχει σε βάθος ανάγκη για αύξηση των εσόδων από την εξυγίανση των φορολογικών της μηχανισμών, σε συνδυασμό με περικοπές των κρατικών της δαπανών.
Πιστεύω πως εάν δοθεί πολιτική στήριξη που απαιτείται για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, η προοπτική στάσης πληρωμών θα απομακρυνθεί, θεωρώντας και σα δεδομένη τη στήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα από τη στιγμή που θα διαφανεί με σαφήνεια η βούληση της τελευταίας να προβεί στις απαραίτητες τομές. Το μόνο σενάριο, κατά τη γνώμη μου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χρεοκοπία είναι εκείνο στο οποίο μια έντονη πολιτική αντίδραση προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα μπορούσε να επιφέρει αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό και αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της πολιτικής.
4. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την ευρωζώνη η επαναφορά της Ελλάδος σε δημοσιονομική πειθαρχία;
Υπάρχουν ορισμένοι πολύ σημαντικοί λόγοι για τους οποίους μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στο σύνολο της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με ένα δυσανάλογα μεγάλο χρέος της τάξης των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεγαλύτερο ακόμα και από εκείνο που διαχειρίζονταν η Ρωσία ή η Αργεντινή όταν προχώρησαν σε στάση πληρωμών.
Μία αντίστοιχη εξέλιξη στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν κατά συνέπεια η μεγαλύτερη χρεοκοπία της νεότερης ιστορίας και θα σηματοδοτούσε αλληλουχία παρενεργειών σε μια περίοδο όπου οι μηχανισμοί της ευρωζώνης είναι ακόμα αρκετά ευάλωτοι.
5. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την ευρωζώνη σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας;
Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος θα αύξανε αυτομάτως τα επιτόκια δανεισμού των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης σε απαγορευτικά επίπεδα, ωθώντας έτσι και άλλες από τις οικονομίες της στο χείλος της καταστροφής.
Παράλληλα δε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους κατέχεται από ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μια στάση πληρωμών θα επέφερε τεράστια πίεση στο τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να το υποστηρίξουν με πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά για να αποφύγουν την κατάρρευση των τραπεζών τους.
Κατά συνέπεια είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να αποφευχθεί κάθε εξέλιξη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, κάτι που για τη χώρα μας σημαίνει μια ξεκάθαρη δέσμευση για την εφαρμογή και ολοκλήρωση ενός προγράμματος εξυγίανσης, χωρίς το οποίο τα πράγματα θα οδηγηθούν από μόνα τους και με ακρίβεια προς στην καταστροφή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φλωρίδης κατά αντιπολίτευσης: Και σε νομοσχέδιο για πορτοκάλια, εσείς να λέτε ότι τα τελάρα μπορεί να είναι ύποπτα
- ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους
- Wall Street: Σε νέο ρεκόρ ο S&P 500 καθώς ο Τραμπ απαιτεί μείωση επιτοκίων και τιμών πετρελαίου
- Πετρέλαιο: Ο Τραμπ έριξε WTI και Brent σε χαμηλά δύο εβδομάδων