ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τραπεζίτες αποφάσισαν να αφήσουν πίσω την πολιτική των ισορροπιών και να βγουν επιθετικά στο «κυνήγι» των μεγάλων επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πως πρέπει να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Όμως τα «κόκκινα» δάνεια είναι το βαρίδι που κρατά καθηλωμένες και τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.
Στην περίπτωση αυτή η δημιουργία Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme), που είναι πρόταση του Ταμείου Χρηματπιστωτικής Σταθερότητας και έχει πέσει στο τραπέζι, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Βέβαια για να δημιουργηθούν «Οχήματα Ειδικού Σκοπού» (SPVs) στα οποία θα μεταφερθούν κάποια από τα λεγόμενα «κακά» δάνεια και θα «καθαρίζουν» έτσι οι ισολογισμοί των τραπεζών, απαιτούνται εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον SSM, ESM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Και κυρίως πρέπει να βγει από το κάδρο το θέμα της κρατικής βοήθειας, αφού είναι απαγορευτικό για να προχωρήσει η δημιουργία των SPVs.
Δεν υπάρχει χρόνος, ούτε έχουμε περιθώρια, για ισορροπίες, λέει τραπεζίτης στο mononews.gr και συμπληρώνει: Το πρόβλημα «κόκκινα» δάνεια απαιτεί λύση και δυστυχώς οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο. Οι αναδιαρθρώσεις και τα «κουρέματα» έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και μήνες.
Μάλιστα, όπως λέει, οι καθυστερήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, θα δημιουργήσουν σύντομα άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό είναι ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να βγάλουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες ακόμα και για δάνεια μικρότερα των 100.000 ευρώ…
«Όταν θα βγουν σε πλειστηριασμό σπίτια για 80.000 ευρώ το πρόβλημα θα είναι οξύ… και η κατάσταση δύσκολη», λέει χαρακτηριστικά.
Το άλλο μεγάλο θέμα, πέρα από τη δημιουργία των SPVs, που αποτελούν μια κάποια λύση, είναι για το κυβερνητικό επιτελείο η χρηματοδότηση της οικονομίας. Των υγιών επιχειρήσεων που άντεξαν και παλεύουν…
Για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί σύσκεψη και με τους τραπεζίτες την ερχόμενη εβδομάδα και στόχος είναι να πέσουν στην αγορά 10 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2019. Εφικτό ή όχι, θα φανεί στην πράξη.
Προς το παρόν, όσες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από κεφάλαια για να κρατηθούν όρθιες, ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» και δύσκολα, πολύ δύσκολα, έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» Bloomberg: Με «προίκα» 15 δισ. τα SPV για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Αυτά είναι τα 3 funds που θα αγοράσουν τα δάνεια που θα ξεφορτώσουν οι τράπεζες από τα βιβλία τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζα της Αγγλίας: Το ελεύθερο εμπόριο δεν σχετίζεται με την επιλογή μιας περιοχής έναντι μιας άλλης
- Walmart: Αύξηση 5,3% των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο – Αναβάθμισε το guidance για τα ετήσια κέρδη
- Ιράν: Θα περιορίσει τα αποθέματα του σε εμπλουτισμένο ουράνιο
- Instagram: Nέο εργαλείο για την αφαίρεση περιεχομένου με σκοπό την ασφάλεια των χρηστών