Με ισχυρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 710 μονάδες. «Αδύναμος κρίκος» αποδείχθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τράπεζες, ενώ κανένας από τους επιμέρους δείκτες δεν κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Η πτώση στις διεθνείς αγορές, με την συνεχιζόμενη κρίση στις αναδυόμενες αγορές λόγω Αργεντινής και Τουρκίας αλλά και την ανησυχία γύρω από τον εμπορικό πόλεμο, συνεχίζει να προκαλεί πιέσεις στην ελληνική αγορά. Οι ξένοι επενδυτές έχουν επιλέξει το τελευταίο διάστημα να αποχωρήσουν από την ευρύτερη περιοχή, στρεφόμενοι προς ασφαλέστερα εδάφη. Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η ελληνική αγορά είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από τις γειτονικές χώρες και τις χώρες ανάλογου προφίλ, καθώς η φύση των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε αυτές λειτουργούν ομοιόμορφα σε ό,τι αφορά τη στάση τους και απέναντι στην Ελλάδα.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, οι οποίες αποδεικνύονται «δέσμιες» του αρνητικού κλίματος, δεδομένου ότι έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης και το πρόβλημα των βεβαρημένων με «κόκκινα» δάνεια χαρτοφυλακίων τους. Πρόβλημα που με τη σειρά του δημιουργεί αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να στηρίξουν την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις της χώρας. Παρά τα οικονομικά αποτελέσματα που h ανακοίνωσαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τόσο τη Δευτέρα όσο σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής, καθώς ξένα fund αποφάσισαν να μειώσουν τις θέσεις τους.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση τις ισχυρότερες απώλειες γνώρισε η Εθνική Τράπεζα, η οποία έκλεισε στο -7,23%. Στο -6,61% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς, στο -6,32% η Alpha Bank και στο -3,42% η Eurobank.  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,87% στις 667,50 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -6,58%.

Αρνητική ήταν και η εικόνα στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου συνέχισε να κινείται σε υψηλά 2,5 ετών, στο 4,56%. Η κίνηση αυτή των ελληνικών ομολόγων δεν ταιριάζει σε καμία περίσταση σε μια χώρα που βγήκε από μνημόνια, πόσο μάλλον όταν οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει σε  αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις, γεγονός παραμένει πως τα ελληνικά ομόλογα έχασαν το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Πέρα από τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών, αλλά και τις κινήσεις funds που αυξάνουν σε επιλεγμένες μετοχές τις long θέσεις τους, η ελληνική αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, οι οποίες κινούνται στους ρυθμούς της σκανδαλολογίας και της παροχολογίας, σε μια άτυπη και μακρά προεκλογική περίοδο. Την ίδια ώρα τα στοιχεία για την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τους αναλυτές της ελληνικής  οικονομίας, απογοήτευσαν με την πορεία τους στο β΄τρίμηνο καθώς ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 710,24 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,19%. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 708,27 (-2,46%) και 727,68 μονάδων (+0,21%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 23,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,15%, στις 1.868,50 μονάδες. Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.213,22 μονάδες με πτώση 0,31%.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές Aegean (+2,56%), η ΕΥΔΑΠ (+1,48%) και η Φουρλής (+1,30%).

Στον αντίποδα, πέρα από τις 4 τράπεζες που ηγήθηκαν των απωλειών, ακολούθησαν σε πτώση η ΕΧΑΕ (-4,49%), η ΔΕΗ (-3,64%) και ο ΟΤΕ (-3,47%).