Περισσότερες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και περισσότερα προγράμματα πλειστηριασμών είναι τα δύο βασικά σημεία των προτάσεων που θα παρουσιάσουν οι συστημικές τράπεζες στον SSM, καθώς ξεκινούν τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20% μέχρι το τέλος του 2021.

Οι επικεφαλής των τμημάτων διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών υπολογίζουν ξανά και ξανά ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός των εργαλείων να πετύχουν το στόχο μείωσης. Που σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουν κατά 53 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια. Στόχος «δύσκολος» στην επίτευξη του, χωρίς να χρειασθούν νέα κεφάλαια.

Το πρόβλημα έχει τρεις άγνωστους Χ, αφού οι τράπεζες θα πρέπει: να μειώσουν τα επόμενα τρία χρόνια στο 20% το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να δώσουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών (ενδεχομένως με περισσότερα προγράμματα τιτλοποιήσεων) και ταυτόχρονα να αυξήσουν και τις χορηγήσεις. Οι νέες δανειοδοτήσεις είναι σημαντικές, διότι θα συμβάλλουν να διατηρηθεί χαμηλά ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Οι συναντήσεις των συστημικών τραπεζών με τον SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας), για τους νέους αναθεωρημένους στόχους μείωσης, θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες και, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr, το μεγαλύτερο βάρος θα «σηκώσουν» οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μάλιστα για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (όπως είναι τα καταναλωτικά), η συγκεκριμένη λύση θα αφορά το 60% με 70% των περιπτώσεων.

Σε γενικές γραμμές οι πωλήσεις θα κυριαρχήσουν με συνολικό ποσοστό στο 40%, ενώ για την πιο «ευαίσθητη» κατηγορία που είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά, οι τράπεζες εξετάζουν τη λύση των τιτλοποιήσεων.

Την ίδια βαρύτητα (το 40% της μείωσης) δίνουν και στα προγράμματα πλειστηριασμών και ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εταιρειών. Πρόκειται για εκείνες τις επιχειρήσεις που τις έχουν εγκαταλείψει οι μέτοχοι τους, είναι «φορτωμένες» με δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και για τις οποίες δεν υπάρχουν σημεία ανάκαμψης.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι πλειστηριασμοί θα κυριαρχήσουν στη «μάχη» για τον περιορισμό των καθυστερούμενων δανείων και ήδη ο αριθμός τους αυξάνεται γεωμετρικά ξεπερνώντας τις 2.000 το μήνα.

Υπάρχει και ένα τρίτο όπλο στη φαρέτρα των τραπεζών και αυτό είναι τα προγράμματα ρυθμίσεων. Υπολογίζουν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση από δανειολήπτες για ρυθμίσεις δανείων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι λόγω της αύξησης των προγραμμάτων πλειστηριασμού, αλλά και λόγω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη, αρκετοί δανειολήπτες που έφεραν τον χαρακτηρισμό του «μη συνεργάσιμου» εμφανίστηκαν στις τράπεζες ζητώντας να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών που «κρύβονται» στο νόμο Κατσέλη υπολογίζεται στο 15% με 20% (με το συνολικό ποσοστό των μπαταχτσήδων να ανεβαίνει στο 25% με 30%).