Σε Βατερλό εξελίσσεται το πρώτο εγχείρημα, του 2016, των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, για τη διαχείριση μεγάλων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από κοινού με την Pillarstone.

Διαφορές στην κουλτούρα και τις προσδοκίες μεταξύ των εταίρων της Pillarstone, αλλά και η αναζωπύρωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως και η χειρότερη της αναμενόμενης πορεία της ελληνικής οικονομίας και η χρονοβόρος νομική γραφειοκρατία αναφέρονται πλέον ως οι βασικοί λόγοι για το Βατερλό της πλατφόρμας.

Οι τρεις μεγάλες επιχειρήσεις που ανέλαβε η κοινοπραξία KKR Credit (μητρική της Pillarstone) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, παραπαίουν αναζητώντας επιπλέον κεφάλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

H φαρμακοβιομηχανία Φαμάρ, συμφερόντων κάποτε της οικογενείας Μαρινόπουλων, η εταιρεία λιανικού εμπορίου Νotos Com, συμφερόντων της οικογενείας Παπαέλληνα, και η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης, συμφερόντων της ομώνυμης οικογενείας, βρίσκονται όλες ξανά προ της ανάγκης αναδιάρθρωσης των οφειλών τους ή ειδικής διαχείρισης ή ένταξης σε άλλη πρόνοια του ελληνικού ή –στην περίπτωση της πρώτης- αλλοδαπού πτωχευτικού δικαίου διαφορετικά θα κλείσουν, αναφέρουν στο mononews τραπεζικές πηγές.

Βασική αιτία θεωρείται η θεμελιώδης διαφορά αντίληψης για το τι συνιστούσε αντικείμενο και ποιος ο ρόλος του καθενός εταίρου στην πλατφόρμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών αλλά και της εν γένει συμπεριφοράς του συνεταίρου της KKR στην Pillarstone, και de facto ισχυρού άνδρα της, John Davison. 

Ο τελευταίος αποχώρησε τον Δεκέμβριο μετά τη διαφωνία του με τους ιθύνοντες της αμερικανικής KKR, η οποία τράβηξε ουσιαστικά την πρίζα ύστερα από τρία μάλλον ζημιογόνα χρόνια στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Φαμάρ φέρεται να έβαλε άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ -και τώρα λέγεται πως απαιτούνται και άλλα- και στη Νotos Com άλλα 7 εκατομμύρια τουλάχιστον ενώ στην Καλλιμάνης η συμμετοχή ήταν μηδαμινή.

Άνθρωποι που έχουν συμμετάσχει σε συσκέψεις με τον Davidson στην Ελλάδα αναφέρουν πως ο μεγαλοεπενδυτής-διαχειριστής είχε πάντοτε την θέση πως η πλευρά του αφιερώνει χρόνο και τεχνογνωσία και οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να χρηματοδοτούν τα projects της πλατφόρμας. 

Κάτι βέβαια που είναι σχεδόν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που μοιάζει να είχαν κατά νου οι έλληνες τραπεζίτες όταν υπέγραφαν την σύσταση της συνεργασίας το 2016. 

Ήταν πριν τρία χρόνια, και ειδικότερα την Τρίτη 17 Μαΐου του 2016, όταν οι Alpha Bank, Eurobank και KKR Credit ανακοίνωναν πως κατέληξαν σε δεσμευτική συμφωνία δια της οποίας οι τράπεζες συμφωνούσαν να αναθέτουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις που κατατάσσονταν στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Η πλατφόρμα σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των Eurobank και Alpha Bank θα παρείχε «σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. 

Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει».

Δέκα μήνες μετά τον Μάρτιο του 2017 υπάχθηκε στην εν λόγω πλατφόρμα η φαρμακοβιομηχανία Φαμάρ που όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα απαιτεί εκ νέου κεφαλαιακή ενίσχυση τουλάχιστον εκατό εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Νotos Com η KKR φέρεται να αναζητεί επενδυτή για να την υποκαταστήσει ενώ στην Καλιμμάνης ακούγεται πως (υπο)λειτουργούν και αυτό μόνον και μόνον εξαιτίας των πληρωμών που της κάνει η ΕΛΓΕΚΑ για παραγωγή φασόν.

Με δεδομένο πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα δανειακή έκθεση στις τρεις εταιρείες, η οποία αθροιστικά υπολογίζεται πως υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ, η υπόθεση αναμένεται να «ταλαιπωρήσει»…

John Davison Pillarstone
John Davison. Pillarstone