ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως συνηθίζουν να λένε οι «γκουρού» των αγορών, όταν γίνεται ένα χρηματιστηριακό «μπουμ», πρέπει να είναι κάποιος γρήγορος στην αρχή, έξυπνος στη συνέχεια και, στο τέλος, σοφός.
Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τα όσα διαδραματίζονται με φόντο το μεγάλο ράλι στις τραπεζικές μετοχές, οι περισσότεροι από τους ενεργούς «παίκτες» φαίνεται ότι έχουν αποκομίσει την αίσθηση πως εκείνο που εξακολουθεί να μετράει περισσότερο απ’ όλα τα άλλα είναι η ταχύτητα στις επιλογές. Χωρίς ακόμη να απαιτούνται ιδιαίτερα έξυπνοι ελιγμοί. Πολλώ δε μάλλον επενδυτική σοφία…
Το «νέο χρήμα» που συνεχίζει να έρχεται από τα ξένα funds και να μπαίνει ορμητικά στις τραπεζικές μετοχές έκανε για άλλη μία ημέρα χθες τη μεγάλη διαφορά.
Στον απόηχο της ολοκλήρωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι long «παίκτες» μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι, βγάζοντας νοκ-άουτ τους short.
Έτσι, στο τέλος της ημέρας, το κοντέρ των αποτιμήσεων έγραψε χρηματιστηριακή αξία 5,9 δισ. για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Ενισχυμένη κατά 2,4 δισ. από τα πρόσφατα χαμηλά των κεφαλαιοποιήσεων που ήταν στα περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν, τα ξένα funds δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στους Έλληνες τραπεζίτες ποντάροντας με θέρμη σε καλύτερες ημέρες.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η ανοδική πορεία των τραπεζών είχε κάνει στάση, καθώς στις τάξεις των διαχειριστών των διεθνών χαρτοφυλακίων είχε παγιωθεί η αίσθηση ότι οι εθνικές εκλογές πάνε πίσω για τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Τώρα, όμως, φαίνεται ότι αρκετά funds επανεκτιμούν την κατάσταση και πιστεύουν εκ νέου ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα.
Ως ένα βαθμό, το στοίχημα των πρόωρων εκλογών είναι αυτό που υποδαυλίζει την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς τα funds έχουν και μια σειρά άλλους λόγους που πιστεύουν ότι οι Έλληνες τραπεζίτες θα κερδίσουν τη μάχη της επιστροφής στην κανονικότητα.
Κρίσιμο στοιχείο για τους ξένους «παίκτες» είναι η αισθητή άνοδος που παρατηρείται στις αξίες των ακινήτων, με συνέπεια να προστίθενται πόντοι στο οικονομικό status των τραπεζών. Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι για κάθε 1% που ανεβαίνει η αξία των ακινήτων, αυτό μπορεί να προσθέσει μέχρι και 100 εκατ. ευρώ στη συνολική αξία μιας τράπεζας.
Αν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν το 85% της αξίας των ενεχύρων που έχουν τα τραπεζικά δάνεια αφορά ακίνητα, τότε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτό θα αναπροσαρμόσει ανοδικά και τα προς πώληση πακέτα των «κόκκινων» δανείων.
Πέραν τούτων, τα ξένα funds έδειξαν να ικανοποιούνται από τα αποτελέσματα των τραπεζών αφού, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, διαμορφώθηκε η κοινή αίσθηση ότι οι τράπεζες μπορούν να φέρουν σε πέρας τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων και, παράλληλα, να ξαναμπούν σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας. Ειδικά μάλιστα όταν οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων εκτιμούν ότι ο Ευρωπαίος επόπτης, δηλαδή ο SSM, δεν θα βάλει «τρικλοποδιά» στις τράπεζες, αλλά θα δώσει όλο τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να «τρέξουν» τα όποια σχέδια μείωσης των προβληματικών δανείων επιλεγούν.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε χθες στα 1,416 ευρώ, ενισχυμένη κατά 148% από τα χαμηλά των 0,57 ευρώ όπου είχε βρεθεί την 1η Φεβρουαρίου.
Για την Εθνική Τράπεζα, η άνοδος από τα χαμηλά είναι 90,2%, αφού από τα 0,92 ευρώ, όπου είχε βρεθεί στις 21 Ιανουαρίου, έκλεισε χθες στα 1,75 ευρώ.
Το «χαρτί» της Eurobank έκλεισε χθες στα 0,728 ευρώ, ενισχυμένο κατά 52,9% από τα χαμηλά της 21ης Ιανουαρίου, όταν και είχε βρεθεί στα 0,476 ευρώ.
Η Alpha Bank ήταν την πρώτη ημέρα του περασμένου Φεβρουαρίου στα 0,87 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 1,328 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 52,6%.
Είναι εμφανές ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα αποτελέσουν crash test για τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών. Θα φανεί δηλαδή αν θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών, με συνέπεια να οπισθοχωρήσουν οι τιμές, ή αν το «νέο χρήμα» θα εξακολουθήσει να δίνει ανοδική κατεύθυνση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς οι τέσσερις τραπεζίτες «κέρδισαν» καταθέσεις 29,6 δισ. ευρώ – Ποιοι οι νικητές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: IBG: Σύσταση buy και υψηλές τιμές στόχοι για τις συστημικές τράπεζες