ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο χάος βυθίζεται ο χώρος της Κεντροαριστεράς καθώς η ειλημμένη απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη – σε συνδυασμό με το «όχι» της Φώφης Γεννηματά – να στηρίξει την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ φέρνει στα πρόθυρα «εμφυλίου» τόσο το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ όσο και το ίδιο του το κόμμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που ο κ. Θεοδωράκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για την ομιλία του, αμέσως μετά από αυτήν της αρχηγού της ΔΗΣΥ και προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να αποχωρήσει επιδεικτικά από την αίθουσα της ολομέλειας. Αντίθετα, στην αίθουσα εκείνη την ώρα εισήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν είχε παρευρεθεί ούτε στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ούτε σε αυτή της Φώφης Γεννηματά. Στη μέση της ομιλίας του κ. Θεοδωράκη αποφάσισε, μάλιστα, να αποχωρήσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επεισοδιακή ομιλία
«Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κινηθούμε πέρα από τους τίτλους και θα συνθήματα, το ΝΑΙ και το ΟΧΙ», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα θυσιάσει τις πεποιθήσεις του για να παραμείνει στη Βουλή, συνδέοντας το πολιτικό κόστος τόσο με τον «λαϊκισμό» όσο και με τον «συντηρητισμό». Ο Θεοδωράκης τάχθηκε καθαρά υπέρ της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι «η πάγια θέση του Ποταμιού».
«Θα πρέπει να δώσουμε το χέρι μας στους γείτονές μας, να γίνουν μέλη της ΕΕ και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματική πρωτεύουσα στα Βαλκάνια» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας ως «απαραίτητο πρώτο βήμα» τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ.
«Οι αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια μαρτυρούν ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ αντέδρασε έντονα η πρώην βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, η οποία παρενέβη λέγοντάς του: «Ουστ! Αυτά να πας να τα πεις στη Θεσσαλονίκη!».
«Τα ψηλοτάκουνά σας δεν φθάνουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, πάρτε τις γόβες σας και πηγαίνετε να ακούσετε τον κόσμο» αντέδρασε άμεσα ο πρόεδρος του Ποταμιού, προσθέτοντας: «Δάνειο ζητήσατε από τη ΝΔ;». «Να την χαίρεστε », συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η…κατσαρίδα της πολιτικής
Η κόντρα της Μάρκου με τον Θεοδωράκη συνεχίστηκε στο Twitter.
Με μια ανάρτησή της, η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι «ξεπουλάει την ιστορία της πατρίδας μας και είναι ο χρήσιμος ηλίθιος»…
είπα στον κ. Θεοδωράκη πως: ξεπουλάει την ιστορία της πατρίδας μας, πως είναι ο χρήσιμος ηλίθιος μιας κ οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν όχι για το σκοπιανο κ το ΠΟΤΑΜΙ λέει ΝΑΙ @protothemahttps://t.co/vc3QU1XcE4
— Katerina Markou (@kat_markou) June 14, 2018
Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δικό του μήνυμα στο διαδίκτυο υποστήριζε πως δεν σκοπεύει να γίνει η …. κατσαρίδα της πολιτικής, δηλώνοντας πως στηρίζει την συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ για το καλό της πατρίδας!
«Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής.
Ή, για να το πω με ακρίβεια, δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα.
Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος.
Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας!»
Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής.
Ή, για να το πω με ακρίβεια, δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα.
Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος.
Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας! #Βουλή— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) June 14, 2018
Η ταραγμένη συνεδρίαση του ΚΙΝΑΛ και το ρήγμα εντός του Ποταμιού
Την ίδια ώρα, πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέπει την κοινοβουλευτική του ομάδα διχασμένη, καθώς ήδη ο Γιώργος Αμυράς διαφοροποίησε τη θέση του. Μιλώντας στο ρ/σ ΘΕΜΑ, ο κ. Αμυράς ανέφερε πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δίνουμε γλώσσα και ταυτότητα», υποστηρίζοντας πως «αν μείνει έτσι, εγώ λέω ότι πρέπει να καταψηφιστεί».
Ανάλογη θέση κατά της συμφωνίας φαίνεται πως παίρνει και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος άλλωστε εμμένει στη θέση του πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει.
Από την άλλη, ο Σπύρος Δενέλλης, ο οποίος είναι από τους πρώτους που τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας φαίνεται να τάσσεται και κατά της πρότασης δυσπιστίας που καταθέτει η ΝΔ, ενισχύοντας τις φήμες για μια διαφορετική σχέση του στο κοντινό μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, από το βράδυ της Τετάρτης, το ρήγμα εντός των κόλπων του ΚΙΝΑΛ, ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, φέρεται πως έχει βαθύνει. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, που συγκάλεσε η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, κράτησε ως τα ξημερώματα και ήταν αδιέξοδη.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη που είπε ξεκάθαρα «ΟΧΙ», την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε θερμός υποστηρικτής της συμφωνίας. Θετικοί στη συμφωνία, αλλά με διαφορετική ένταση και επιχειρήματα, τάχθηκαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ, όσο και ο Θ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ (και βουλευτής της ΔΗΣΥ) και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως απαιτείται μετριοπάθεια, για να μην ταυτιστεί το κίνημα ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την ΝΔ.
Η στάση της Φώφης Γεννηματά πάντως φαίνεται πως έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κόσμου του Κινήματος Αλλαγής. Άλλωστε, όπως ανέφερε το «ΟΧΙ» στη συμφωνία έστειλε κάποτε το ΠΑΣΟΚ στο 40% ως πατριωτικό κόμμα και ότι αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να αλλάξει προσανατολισμό.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έριξε μάλιστα την ιδέα να ζητήσει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό αλλά όλοι αντέδρασαν και η πρόταση αποσύρθηκε. Στη συνέχεια, η Φώφη Γεννηματά έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασαν.
Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που διέρρευσε:
«Να μην παριστάνουμε τους Δεξιούς», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Πώς μπορείς να ζητάς από τον Σταύρο Θεοδωράκη να εκφράσει τη δική σου άποψη;» πρόσθεσε απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά ο κ. Παπανδρέου.
«Υπάρχει εκλεγμένος αρχηγός, δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε διαφοροποίηση» απάντησε η κυρία Γεννηματά.
Η ταραχώδης συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί, χωρίς να εκδοθεί κοινό κείμενο, με την Γεννηματά να παραμένει στο «όχι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη στην στήριξη της συμφωνίας.
«Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει το δρόμο του», ήταν τα τελευταία λόγια της κυρίας Γεννηματά.
Γύρω στις 10 πμ το πρωί της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκε η πρoσωπική δήλωση της Φ. Γεννηματά ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής:
«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», αναφέρει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.
Έρχονται αλλαγές στους συσχετισμούς στη Βουλή;
Σε αυτό το κλίμα αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συζήτησης των επόμενων ημερών στη Βουλή καθώς η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στους συσχετισμούς στη Βουλή.
Η πίεση ασκείται κυρίως στους ΑΝΕΛ, ωστόσο και στον χώρο της Κεντροαριστεράς η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ μπορεί να φέρει «εξελίξεις» στο εσωτερικό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.
Τέλος, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η στάση της Κατερίνας Παπακώστα. Η ανεξάρτητη βουλευτής, πρώην της ΝΔ, θα απέχει από τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, καταγγέλλοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «απαξίωση του κοινοβουλευτισμού»!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μισθοί και ανεργία – Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή