Σήμερα ενημερώνονται από την ΕΚΤ η Κομισιόν και το ΔΝΤ για την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης αντοχής και από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Οι αυξημένες προβλέψεις που έχουν λάβει οι ελληνικές  συστημικές τράπεζες σε ό,τι αφορά το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών τους δανείων –προβλέψεις που διαμορφώνονται πολύ πάνω από το 50% και μαζί με τον υπολογισμό από το IFRS9  προσεγγίζει τα 55 δισ. ευρώ-, αλλά και οι συντονισμένες κινήσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων,  ήταν το «όπλο» τους, που ανάγκασε  τον εποπτικό μηχανισμό SSM  και κυρίως την ΕΚΤ να βάλουν νερό στο κρασί τους. Διότι εκείνο που ζητούσαν οι επόπτες ήταν  περισσότερες προβλέψεις  στο «κόκκινο» επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Οι Ελληνες τραπεζίτες πήραν το μήνυμα –για τις προθέσεις του επόπτη- από τις αρχές του χρόνου. Η απαίτηση του SSM  για περισότερες προβλέψεις  βασίζονταν  στον επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε σε δύο δόσεις από μικτά κλιμάκια του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας  και της Τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος  ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η άσκηση και άρχισε η αποστολή στοιχείων, με τις διαβουλεύσεις  αναφορικά με τα στοιχεία να κορυφώνονται τη Μεγάλη Τρίτη.

Το θετικό είναι ότι τα στελέχη του SSM, τα οποία ήταν σε ανοικτή γραμμή  με τους επικεφαλής των τραπεζών, κατανόησαν ότι η κατάσταση  είναι υπό έλεγχο  και πείστηκαν ότι υπάρχει  ικανό απόθεμα  προβλέψεων. Παράλληλα είχαν και δείγματα γραφής σε ότι αφορά τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Οι απαιτήσεις του SSM  δεν ήταν στον  αέρα, αφού τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 ήταν 56,5 δισ. ευρώ –σε σύνολο 95,9 δισ. ευρώ-, με τα στεγαστικά να βρίσκονται στα 27,7 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά στα 11,7 δισ. ευρώ.

Τα επιχειρηματικά έχουν λοιπόν τη μερίδα του λέοντος στις καθυστερήσεις  και ο δραστικός και σε σύντομο χρόνο περιορισμός τους είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης (το απόθεμα πρέπει να περιοριστεί στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019).

Σήμερα στην Φρανκφούρτη η ΕΚΤ θα ενημερώσει την Κομισιόν και το ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες  ολοκλήρωσαν με επιτυχία την άσκηση.

Και μετά έρχεται η ώρα των CEO και των επικεφαλής του Risk των ελληνικών τραπεζών.

Οι κ.κ. Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική) και Φωκίωνας Καραβίας (Eurobank), την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Απριλίου θα ενημερωθούν –η κάθε τράπεζα χωριστά- από τον SSM και θα  έχουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για τα ακριβή στοιχεία της άσκησης. Και κυρίως θα μάθουν  που θα «κλειδώσει» ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του δυσμενούς σεναρίου, στο 5% ή στο 5,5%.

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων και αποτελεί την απόδειξη ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και είναι ικανή να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές.

Και είναι θετικό το γεγονός ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα είναι οι πρώτες που θα έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν  τις πρώτες μέρες του Μαϊου.

Ενώ η άσκηση αντοχής για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης θα ξεκινήσει το φθινόπωρο  και θα ολοκληρωθεί πριν από τέλος του 2019.

Και όπως λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος: Οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν, το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης έχει φύγει οριστικά από το κάδρο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι κινήσεις Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς για την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περνούν τα stress test οι τέσσερις συστημικές τράπεζες