• Big Story

    Δείτε τι θα πάθει η Ρωσία εαν τα βάλει με την Τουρκία

    Τουρκικός στρατός

    Τουρκικός στρατός


    Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία την Τρίτη. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις κινήσεις των δύο χωρών, ελπίζοντας να αποφευχθεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη πολεμική σύρραξη. Κι αυτό γιατί ενώ η Ρωσία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του πλανήτη, η Τουρκία δεν πάει πίσω. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα ισχυρό οπλοστάσιο, που δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Το Business Insider κατέγραψε ορισμένα από τα πολεμικά «εργαλεία» που διαθέτει η Τουρκία και τα παρουσιάζει:

    Falcon F-16

    F-16
    F-16

    Τα γνωστά μας αμερικανικής προέλευσης μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία η Τουρκία διαθέτει περίπου 300.

    IAI Heron

    IAI Heron
    IAI Heron

    Πρόκειται για αεροσκάφη ισραηλινής προέλευσης, τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τη Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία διαθέτει δέκα αεροσκάφη τέτοιου είδους, που μάλιστα ήταν ειδική παραγγελία, ώστε να διαθέτουν πιο ισχυρούς κινητήρες.

    MQ-1 Predator

    MQ-1 Predator
    MQ-1 Predator

    Πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) αμερικανικής κατασκευής, που με τη χρήση πυραύλων Hellfire μπορούν να εντοπίσουν και να πλήξουν στόχους στο έδαφος οι οποίοι δε γνωρίζουν καν ότι παρακολουθούνται. Η Τουρκία διαθέτει τρία τέτοια drones, και έχει παραγγείλει κι άλλα.

    Black Hawk

    Black Hawk
    Black Hawk

    Σχεδιασμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ελικόπτερο Black Hawk χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τον αμερικανικό στρατό. Η Τουρκία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για να αποκτήσει 115 ειδικά διαμορφωμένα τέτοια ελικόπτερα.

    Panter

    Panter
    Panter

    To ολμοβόλο Panter, με βεληνεκές 25 μιλίων, πρόσφατα αναπτύχθηκε στην Τουρκία για χρήση από τον στρατό της.

    MGM-140

    MGM-140
    MGM-140

    Πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα ικανό να πλήττει στόχους που βρίσκονται ως και 100 μίλια μακριά. Η Τουρκία διαθέτει 100 τέτοια συστήματα.

    Altay

    Altay
    Altay

    Σχεδιασμένο στην Τουρκία, το τανκ Altay εντάχθηκε φέτος στο δυναμικό του τουρκικού στρατού. Η κατασκευάστρια εταιρεία του, Otokar, είναι κυρίως γνωστή ως κατασκευάστρια λεωφορείων.

    Mizrak-U

    Mizrak-U
    Mizrak-U

    Η Τουρκία διαθέτει και δικούς της πυραύλους αέρος-εδάφους, που μπορούν να «κλειδώσουν» και να πλήξουν στόχους σε ακτίνα πέντε μιλίων.

    BMC-Kirpi

    BMC-Kirpi
    BMC-Kirpi

    Kirpi στα τούρκικα λέγεται ο σκαντζόχοιρος, και το BMC-Kirpi είναι ένα ακόμα όχημα κατασεκευασμένο στην Τουρκία.

    Νέα τυφέκια

    Τυφέκιο
    Τυφέκιο

    Η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία εφοδιασμού του στρατού της με 500.000 νέα τυφέκια, τα οποία αναπτύχθηκαν στην Τουρκία τα τελευταία έξι χρόνια, ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες του τουρκικού στρατού.

    Ada

    Ada
    Ada

    Σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Τουρκία, τα πλοία Ada τύπου stealth (που είναι δύσκολο να εντοπιστούν από ραντάρ ή σόναρ) είναι ικανά να αντιμετωπίσουν από υποβρύχια μέχρι αεροσκάφη. Η Τουρκία διαθέτει δύο τέτοια πλοία, και σχεδιάζει την κατασκευή ακόμα δέκα.

    Υποβρύχια 209

    Υποβρύχια 209
    Υποβρύχια 209

    Το τουρκικό ναυτικό διαθέτει επίσης 13 υποβρύχια τύπου 209, γερμανικής κατασκευής. Το καθένα είναι εξοπλισμένο με 14 τορπίλες και πυραύλους.



    ΣΧΟΛΙΑ